Teamviewer als ultieme hulp op afstand

Redactie
0

Als de pc van een vriend, familielid of kennis niet goed werkt, wil je hem natuurlijk uit de brand helpen. Met Teamviewer kan dat gewoon vanuit thuis.

Als iemand je weer eens opbelt over een probleem met Windows, heb je naast verstand van een pc ook sociale eigenschappen nodig. Je moet namelijk eerst zien te achterhalen wat er überhaupt aan de hand is. Dan blijkt vaak al snel dat de telefoon niet zo’n goed communicatiemiddel is. Vaak praat je daarbij langs elkaar heen in plaats dat je iemand daadwerkelijk helpt. Soms haalt iemand gewoon Word en Windows door elkaar. Je kunt vaak het beste bij het ‘slachtoffer’ op bezoek gaan en zelf een blik werpen op de betreffende pc. Kijk samen naar de computer en hoor het pc-probleem niet alleen aan. Zorg er vooral ook voor dat je met eigen ogen ziet wat er niet goed gaat.

Als je eenmaal door hebt wat er aan de hand is, hoeft de ander eigenlijk niet meer aanwezig te zijn – vaak is dat zelfs alleen maar storend. Je probeert meestal een paar dingen uit, waarbij dan herhaaldelijk de vraag komt wat je aan het doen bent. Als de eerste pogingen voor het oplossen van het pc-probleem niet meteen succesvol zijn, wordt er al snel aan je kunnen getwijfeld. Probeer de ander dus bij voorkeur van de pc weg te krijgen, zodat je alleen en in alle rust kunt werken.

Het is prettiger als je de pc kunt meenemen naar huis, of nog beter: bij je thuis kunt laten afleveren. Professionele reparateurs halen een computer met kuren immers ook niet op. Vaak raken mensen overtuigd als je als argument aanhaalt dat een grondige virusscan een van de routineklussen is. En dat duurt vaak zo lang dat die computer de hele nacht aan moet blijven.

Scannen

Als je de pc naar je eigen huis kunt meenemen, verbind hem dan niet meteen met je thuisnetwerk. Doe zoiets hooguit met een gastnetwerk. De kans is namelijk groot dat het probleem wordt veroorzaakt door malware en die wil je niet in je eigen netwerk laten binnendringen. Nog beter: scan de computer eerst grondig met bijvoorbeeld Desinfec’t 2017 (meegeleverd op c’t 1/2, 2017) of met een rescue-cd van een antivirusprogramma.

Ongeacht wat het pc-probleem uiteindelijk is en hoe je het oplost: wis geen bestanden. Als de harde schijf bijna vol is, geef dan hooguit een advies over wat je denkt wat weg kan. Laat het wissen zelf aan de rechtmatige eigenaar over. Vertel hem ook dat je zelf niets verwijderd hebt en elke actie met betrekking tot wissen aan hem of haar wilt overlaten. Mocht er vroeg of laat namelijk toch een bestand ontbreken, dan zou jij de schuld kunnen krijgen – zelfs als het bestand veel later en zonder jouw toedoen verdwenen is. Dergelijke misverstanden kunnen behoorlijk op je zenuwen werken.

Teamviewer

Is de pc in kwestie ver van je huis verwijderd, zodat lokale hulp of de pc ophalen geen optie is? Dan moet je met remote software aan de slag. Je kunt met Skype elkaars desktop laten weergeven en met de Google Chrome-extensie ‘Remote Desktop’ de andere computer op afstand bedienen. Dé klassieker voor dergelijke gevallen is echter TeamViewer. Geen enkel ander programma is voor hulpzoekenden zo makkelijk in gebruik.

Download TeamViewer van de website van de fabrikant. Het bestand dat in je downloadmap terecht komt (TeamViewer_ Setup_nl.exe) is ondanks de naam geen puur installatieprogramma. Na het starten kun je zelf kiezen of je TeamViewer wilt installeren of alleen starten. Het programma vraagt of het privé of zakelijk gebruikt wordt – particulier gebruik is gratis. Nadat je het reclamevenster hebt weggeklikt, typ je in het programma de Partner-ID in. Je krijgt die van degene die hulp nodig heeft.

Vraag de ander het bestand ‘TeamViewerQS_ nl.exe‘ te downloaden (te vinden onder de knop ‘Deelnemen aan afstandsbedieningssessie’ iets verder naar onderen). Als de hulpvrager dit bestand opstart, wordt er niets geïnstalleerd. Er verschijnt alleen een venster met de ID, die je het beste telefonisch kunt laten doorgeven. Typ de ID in je eigen venster in en klik op ‘Verbinden met partner’. Daarna moet je het wachtwoord nog vragen en dat intypen. Je ziet dan het bureaublad van de ander verschijnen en hebt daar ook meteen controle over. Omdat jullie de muis allebei kunnen bedienen, moet je dat onderling even afstemmen. De partner kan de sessie op elk moment beëindigen door in het venster van TeamViewer op het witte kruisje te klikken.

(Axel Vahldiek, Marcel van der Meer)

teamviewerquicksupport

Teamviewer is de klassieker bij hulp op afstand. Zelfs beginners kunnen daarmee snel verbinding maken met een helper.

 

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er