De meeste computergebruikers voelen zich achter het toetsenbord op veilig terrein. Bij het intypen van speciale tekens zijn er echter een paar valkuilen, en dan komt wat achtergrondkennis van typografie en tekensets goed van pas. Hoe zit het nu eigenlijk met typen van die bijzondere tekens?
Letters, cijfers en algemene leestekens zijn op een toetsenbord nog wel te vinden, maar soms heb je speciale tekens nodig – of dat nu bij tekstdocumenten of op sociale media is. Gewoonlijk gebruik je dan tekens die makkelijk in te typen zijn, maar dat is typografisch soms verkeerd. Als twee tekens op elkaar lijken, zijn ze nog niet hetzelfde.
In 2020 mag je ervan uitgaan dat de meeste toepassingen overweg kunnen met teksten in de Unicode-tekenset. Die is zo groot dat hij naast tekens voor bijna alle levende (en dode) talen ook tal van speciale tekens omvat. Geen toetsenbord dat op een bureau moet passen kan een toets bieden voor elk van die tekens. Dat is echter ook niet nodig. Elk teken heeft een code die gespecificeerd kan worden in hexadecimale of decimale notatie. De komma heeft bijvoorbeeld de decimale code 0044, wat hexadecimaal overeenkomt met 002c (hexadecimale getallen worden gemarkeerd met een voorafgaande 0x, dus 0x002c).
Alle tekens die niet makkelijk via het toetsenbord bereikbaar zijn, kunnen via hun Unicode-code rechtstreeks op desktopbesturingssystemen worden gegenereerd, zij het met beperkingen. Bij MacOS moet je eerst bij de Systeemvoorkeuren onder ‘Toetsenbord / Invoerbronnen’ de toetsenbordindeling ‘Unicode Hex-invoer’ toevoegen en vervolgens activeren. Daarna kun je een hexcode intypen terwijl je de Optie-toets ingedrukt houdt. Typ de cijfers op het numerieke toetsenblok met extra voorloopnullen bij een code korter dan vier tekens. Voor de komma wordt dat bijvoorbeeld 0 0 2 c.
Bij Linux-desktops die gebaseerd zijn op Qt en GTK werkt dat zonder instellen door de Ctrl- en Shift-toetsen ingedrukt te houden en U 0 0 2 c in te typen (alle cijfers op het numerieke toetsenblok). Het teken verschijnt nadat je Ctrl en Shift hebt losgelaten. Bij Windows is het intypen van Unicode allesbehalve intuïtief en veel van wat je daarover op internet leest, klopt helaas niet.
In Microsoft Office kun je gemakkelijker internationale tekens typen als je het toetsenbord VS international gebruikt, iets wat de meeste Nederlandse gebruiker doen, zoals shift-tilde + n voor een Spaanse ñ. Zie daartoe https://support.microsoft.com/nl-nl/topic/sneltoetsen-voor-internationale-tekens-108fa0c1-fb8e-4aae-9db1-d60407d13c35