Map of bestand delen in Windows 11 – je thuisnetwerk instellen

Marco den Teuling
4

Als je meerdere computers in huis hebt, kun je handig en snel iets uitwisselen via je eigen netwerk. Met de volgende stappen kun je een map of bestand delen in Windows 11, met andere pc’s of apparaten in je thuisnetwerk.

Op je eigen netwerk ben je niet afhankelijk van (de snelheid van) je internetverbinding zoals bij delen via de cloud. Bestanden en mappen delen gaat sneller en je kunt bijvoorbeeld een map met video’s op je Windows 11 pc delen en op een andere pc afspelen.

Met de volgende stappen stel je het thuisnetwerk in en kun je makkelijk een map of bestand delen in Windows 11. Hierbij is geen wachtwoord of account nodig, zodat bijvoorbeeld ook een smart-tv bij je gedeelde films kan. Je kunt wel instellen dat een map alleen gelezen mag worden. 

Thuisnetwerk instellen

 1. Kies ‘Start / Instellingen / Netwerk en Internet’. Klik in het venster dat opent op de witte regel van de verbinding met je thuisnetwerk. Bij een be­kabeld netwerk is dat Ethernet, bij een draadloos netwerk de wifi-naam.
  Windows 11 netwerk verbinding bekijken eigenschappen
 2. Stel het netwerk in op Privé, dat vergemakkelijkt het delen binnen je netwerk. Die optie moet je alleen bij je thuisnetwerk gebruiken.
  Windows 11 netwerk profieltype prive instellen

Je thuisnetwerk is nu goed ingesteld.

Makkelijk delen instellen, zonder accounts

We gaan makkelijk delen instellen, omdat je anders met Windows-accounts en wachtwoorden aan de gang moet. Dat werkt omslachtiger of zelfs helemaal niet. Makkelijk delen instellen hoef je maar één keer te doen.

 1. Klik met rechts op een map die je wilt delen, kies Eigenschappen en ga naar het tabblad Delen.
  Makkelijk delen instellen via knop Geavanceerd delen
 2. Klik op ‘Geavanceerd delen’. Controleer in het venster dat opent onder ‘Particulier netwerk (huidig profiel)’ of Netwerkdetectie en Bestands- en printerdeling ingeschakeld zijn.
  controleer of netwerkdetectie en bestanden en printers delen is ingeschakeld
 3. Klik op de driehoek naast ‘Alle netwerken’ en selecteer ‘Met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen’. Als je zelf wilt bepalen wat je deelt, moet je ‘Openbare mappen delen’ uitschakelen.
  zonder wachtwoord bestand en map delen op netwerk instellen
 4. Als je nu klikt op Wijzigingen opslaan, kun je iets gaan delen op het netwerk zonder wachtwoorden en accounts te moeten instellen.

Je bepaalt zelf welke map je deelt en of iedereen daarin mag lezen en schrijven of alleen mag lezen. Je kunt geen afzonderlijk bestand delen, maar dat bestand wel eerst in een aparte map zetten en die delen.

Een map of bestand delen in Windows 11

 1. Klik met de rechtermuisknop op een map die je wilt delen en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Delen op de knop Delen. Het venster Netwerktoegang verschijnt.
  een map delen op het netwerk in Windows 11
 2. Selecteer in het venster Netwerktoegang in de keuzelijst bovenaan ‘Iedereen’ en klik op Toevoegen. Kies daarna in de lijst naast Iedereen het machtigingsniveau Lezen of Lezen/schrijven.
  alleen lezen of ook schrijven via netwerk instellen voor gedeelde ma
 3. Klik onderaan op Delen. De map is nu gedeeld op het netwerk.

De drie stappen hierboven zijn genoeg om een map op je netwerk te delen, als je wat er staat onder ‘Thuisnetwerk instellen’ en ‘Makkelijk delen instellen, zonder accounts’ al hebt gedaan.

Snel controleren of makkelijk bestand delen is ingesteld

In het eigenschappenvenster van een map kun je onder ‘Met wachtwoord beveiligd’ snel zien of makkelijk delen is ingesteld (zoals in de linker afbeelding) of niet (rechts).

wel of geen wachtwoord voor delen op netwerk

 


Ontvang gratis tips en info over Windows 11 en netwerken, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Gedeelde map openen vanaf andere pc

Op een andere pc kun je met Verkenner naar Netwerk gaan om de gedeelde mappen te zien en openen. Afhankelijk van het machtigingsniveau kan er via het netwerk worden gelezen of geschreven. Als schrijven is toegestaan, kun je ook iets uit de map verwijderen via het netwerk.

gedeelde map benaderen via het netwerk

Eventuele extra instellingen

Als makkelijk delen voor een map is ingesteld, kun je via het tabblad Delen van die map nog extra instellingen opgeven. Klik op de knop Geavanceerd delen en stel in het kleine venster dat opent bijvoorbeeld het maximum aantal (gelijktijdige) gebruikers in of geef een omschrijving op.

delen extra instellingen

 

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Jopie
Lezer
Jopie

Het instellen van delen in windows 11 werkt niet goed, wel verbinding zien maar niet te openen op andere en eigen pc zonder enige vermelding,
Kan nergens JUISTE informatie vinden hoe ik e,e,a. kan/moet instellen qua toegang.

pieter
Lezer
pieter

delen met windows 11 is een ramp. met windows 7 ging het een stuk makkelijker. Probeer een map te delen op windows 11 echter op mijn comp met windows 7 zie ik die map geeneens.

RvR
Lezer
RvR

Ik wil een aantal mappen van mijn PC delen op mijn laptop, als administrator.
Ik zie de gedeelde mappen verschijnen en wil ze openen, maar dan blijkt dat ik niet ben gemachtigd, terwijl ik op administrator heb geklikt (en dus niet op iedereen). Hoe nu verder?

pieter
Lezer
pieter

delen met windows 11 is een ramp. met windows 7 ging het een stuk makkelijker. Probeer een map te delen op windows 11 echter op mijn comp met windows 7 zie ik die map geeneens.