Bouw je eigen mini-computer

Daniel Dupré
2

Inhoudsopgave

  Inleiding

  Mini PC’s uit Intel’s Next Unit of Computing serie passen in de palm van je hand maar zijn desondanks geschikt voor de meeste alledaagse toepassingen. We laten je zien hoe je zo’n NUC in een paar stappen monteert of ombouwt.

   

  Intel NUC8i5BEK_00_intro

  Als je een kantoor-pc nodig hebt, hoef je tegenwoordig geen grote kast meer onder je bureau te hebben. Compacte mini-pc’s uit de Intel NUC, Asus VivoMini, Gigabyte Brix of Zotac ZBox serie zijn kleiner, zuiniger en bieden in sommige gevallen zelfs meer interfaces. Met afmetingen van zo’n 12 × 12 cm zijn ze ongeveer even groot als een klein stapeltje cd-doosjes. Wij bespreken hoe je zo’n computer in elkaar zet aan de hand van de Intel NUC8i5BEK ‘Bean Canyon’.

  De mini-pc is voorzien van een 28 watt, quadcore Core i5-8259U processor, met een kloksnelheid van 2,3 GHz. In de turbomodus gaan de cores tot 3,8 GHz. Dankzij hyperthreading zijn er acht logische processorkernen beschikbaar voor het besturingssysteem en de toepassingen. De prestaties van de Core i5-quadcore zijn daarom niet alleen ruim voldoende voor gangbare kantoortaken zoals tekstverwerking, spreadsheets en webapplicaties, maar ook voor toepassingen die iets meer rekenkracht vereisen, zoals RAW-fotobewerking en kleinere videobewerkingsprojecten. Ondanks de 128 MB eDRAM en 48 shader-units is de geïntegreerde gpu Iris Plus 655 eerder geschikt voor eenvoudige 3D-games zoals Sims of World of Warcraft.

   

  Thunderbolt 3

  De geïntegreerde graphics ontlasten de cpu bij het afspelen van films. Dit werkt zelfs met veeleisende videocodecs zoals VP9 en H.265/HEVC. Zo steeg bijvoorbeeld de cpu-belasting bij het afspelen van een 8K video (7680 × 4320) in VP9 formaat slechts acht procent.

  De NUC beschikt over wifi, bluetooth, gigabit ethernet en vier USB 3.2 Gen 2-poorten met een overdrachtssnelheid van 10 Gbit/s. Daarmee kunnen gegevens via de usb-poorten van en naar snelle externe ssd’s met een snelheid van meer dan 1 GB/s worden verplaatst. Je kunt twee 4K-displays op de mini-pc aansluiten via HDMI 2.0 en Thunderbolt 3. Via een adapterkabel die je los koopt, kun je ook schermen met een DisplayPort-ingang aansluiten op de Thunderbolt type C-aansluiting. Hierop kun je ook nieuwere usb-apparaten zoals smartphones en tablets aansluiten. De kaartlezer van het NUC leest en schrijft SD-kaarten met 82 MB/s.

  Met 0,2 sone idle onder Windows is de NUC8i5BEK zelfs in een rustige omgeving nauwelijks hoorbaar. Bij continue belasting stijgt de geluidsproductie van de kleine radiaalventilator 0,9 sone en maakt een hoog, piepend geluid.

  Tips voor ram en ssd

  De NUC’s zijn zogenaamde pc-barebones. In de behuizing zit het moederbord met een vastgesoldeerde mobiele processor en een bijpassende cpu-koeler. Om de computer compleet te maken hoef je er alleen geheugen en een ssd in te plaatsen, en er een besturingssysteem op te installeren. Wij adviseren minimaal 8, beter 16 GB DDR4-RAM. Let bij de aanschaf van de modules op dat je DDR4 SO-DIMM-modules koopt. Veel geld uitgeven aan supersnelle DIMM’s is zinloos, omdat de processor het geheugen maximaal op DDR4-2400 snelheid aanstuurt.

  Bij de NUC-serie heb je de keuze tussen een H- en een K-variant. In de eerste kun je een 2,5″ ssd of harde schijf plaatsen, waardoor de behuizing 51 in plaats van 36 millimeter hoog is. We hebben gekozen voor het plattere K-model omdat M.2 SSD’s met SATA-controllers inmiddels evenveel kosten als 2,5″-ssd’s. Door dalende prijzen van flashgeheugen kun je inmiddels een ssd van 500 GB krijgen vanaf zo’n 60 euro.

  NVMe ssd’s met twee of vier PCIe 3.0-lanes zijn een betaalbaar alternatief voor sata-modellen. Ze kosten slechts 20 euro meer en bereiken drie keer de snelheid van sata ssd’s met lineaire gegevensoverdrachten van ten minste 1,5 GB/s. NVMe ssd’s bieden echter geen merkbare snelheidswinst tijdens het starten van het besturingssysteem of programma’s, waarbij met name talloze kleine bestanden worden geladen.

  Besturingssysteem

  Windows 10 en populaire Linux-distributies zoals Ubuntu 19.04 draaien soepel op de Intel NUC’s. Windows 1903 wordt al geleverd met wifi- en ethernetdrivers. Zodra de computer verbinding maakt met het internet, worden de overige stuurprogramma’s automatisch bijgewerkt via Windows Update.

  Onder Windows 10 heeft de NUC8i5BEK voldoende aan 5 watt in idle dankzij de zuinige mobiele technologie. De mini-pc is nog zuiniger met de Linux-distributie Ubuntu: als het bureaublad inactief is, is het slechts 3 watt. Wanneer zowel de cpu als gpu vol belast worden, stijgt het energieverbruik tot maximaal 57 watt.

  De NUC8i5BEK kost zo’n 420 euro, inclusief voeding en vesa-bevestiging. Samen met 16 GB DDR4-2400 en een 500 GB ssd kom je dan uit op zo’n 550 euro. Als je rond 140 euro wilt besparen en tevreden bent met de prestaties van een dual-core processor, kun je ook kiezen voor de NUC8i3BEK of NUC8i3BEH met Core i3-8109U. De rest van de configuratie is identiek.

  Stap-voor-stap handleiding

  Stap 1

  Intel NUC8i5BEK_01

  De mini-pc maak je open door de vier schroeven aan de onderzijde met een kruiskopschroevendraaier los te draaien en het deksel te verwijderen.

   

  Stap 2

  Intel NUC8i5BEK_02

  Plaats de geheugenmodules in de twee sloten in de onderste helft. Let erop dat je DDR4 SO-DIMM’s met 260 pinnen koopt.

   

  Stap 3

  Intel NUC8i5BEK_03

  De NUC-computer ondersteunt SATA- en NVMe-SSD’s in M.2-2280- en -2242-formaat. Het slot bevindt zich boven de wifi-chip met de twee antennekabels.

   

  Stap 4

  Intel NUC8i5BEK_04

  Alvorens de ssd te plaatsen, draai de bijbehorende bevestigingsschroef los. Daar heb je een kleine kruiskopschroevendraaier voor nodig.

   

  Stap 5

  Intel NUC8i5BEK_05

  Druk de M.2-kaart omlaag en schroef de ssd met de bevestigingsschroef vast in de computer.

   

  Stap 6

  Intel NUC8i5BEK_06

  Plaats de bodemplaat weer terug en schroef hem vast. De mini-pc is klaar voor gebruik.

   

   

  Meer handige workshops vind je in c't 05/2024

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  De optimale pc 2020

  In c’t magazine 3/2020 staan drie bouwvoorstellen om jouw ideale pc samen te stellen. Hier zie je een overzicht van alle hardwareonderdelen en de BIOS...

  2 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Chris Laarman
  Lezer
  Chris Laarman

  “Minicomputer”: zie Wikipedia. 🙂

  Alieke van Sommeren
  Admin
  Alieke van Sommeren

  Streepje ertussen als dat prettiger leest mag altijd 🙂