Bestanden zoeken in Windows 11 en terugvinden met Verkenner

Marco den Teuling
0

Bestanden zoeken in Windows 11 kan op verschillende manieren. Bij zoeken met de ingebouwde Verkenner van Windows 11 kun je gericht zoeken naar een bepaald bestand. Zo kun je snel het bestand terugvinden.

Als Windows Verkenner nog niet is geopend, start je het programma met de knop Verkenner op de taakbalk van Windows 11 of met de toetsencombinatie Windows + E.

Windows 11 Verkenner starten

Zoek je een bestand op een bepaalde plek, zoals een aangesloten externe schijf? Ga dan eerst naar die plek voor sneller zoeken. Kies anders links in het navigatiedeel van Verkenner ‘Deze pc’ om je hele pc te doorzoeken.

bestanden zoeken in Windows 11 in Deze pc

De plaats waar Verkenner gaat zoeken zie je rechtsboven in het zoekvak van Verkenner. Hierboven is dat ‘Deze pc’.

Bestanden zoeken op naam

 1. Klik rechtsboven in Verkenner in het zoekvak. Er verschijnt een lijst van eerdere zoekopdrachten, die je kunt herhalen door erop in de lijst te klikken.
  zoekvak lijst van eerdere zoekopdrachten
 2. Typ de bestandsnaam of een gedeelte ervan. Tijdens het typen toont Verkenner al treffers. Zit daar het gezochte bestand bij, dan kun je erop klikken om het direct te openen.
 3. Druk anders na typen van je zoektekst op Enter of op de blauwe pijl om de zoekactie te starten.
  bestanden zoeken in Windows 11
 4. Verkenner zoekt en een groene balk geeft aan hoe ver het zoeken gevorderd is. Dat kan lang duren. Gevonden resultaten verschijnen al tijdens het zoeken in de lijst eronder.
 5. Zoeken gaat veel sneller als je nu op de knop Zoekopties klikt en daarna bij Systeembestanden en Bestandsinhoud zodat er geen vinkje voor staat.
  sneller zoeken in Windows 11
 6. Klik op een treffer in de lijst om een gevonden bestand direct te openen.
  lijst van gevonden bestanden zoekresultaten

Verkenner kan ook mappen met de gezochte naam vinden. Klik met rechts op een gevonden map en kies ‘In nieuw venster openen’ om de inhoud te zien in een apart venster.

Duurt een zoekactie te lang of wil je bijvoorbeeld een andere zoektekst proberen? Met de knop ‘Zoekopdracht sluiten’ beëindig je een lopende zoekactie. Je kunt ook de Esc-toets gebruiken.


Ontvang gratis meer tips voor Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Zoeken op grootte, type bestand enzovoort

Weet je eigenschappen van het gezochte bestand, zoals het soort bestand of (ongeveer) de datum of grootte? Dan kun je daarmee sneller zoeken en zoekresultaten filteren.

 1. Klik tijdens of na het zoeken op de knop Zoekopties (de knop verschijnt pas nadat een zoekactie is gestart).
 2. Stel via het submenu Gewijzigd op, Grootte of Soort een tijdstip, grootte of soort bestand in.
  zoeken op datum, grootte of type bestand
 3. Verkenner laat alleen bestanden zien met de opgegeven eigenschappen.

Als je je nog ongeveer herinnert wanneer je het bestand het laatst aangepast hebt – zoals gisteren, vorige week of dit jaar – selecteer je die optie.

Ook de grootte kan een hulp zijn bij het zoeken. Als je bijvoorbeeld een mp3’tje zoekt, klik je op ‘Grootte’ en selecteer je ‘Normaal (1 – 128 MB)’. Een zelf gemaakte digitale foto valt daar waarschijnlijk ook onder. Zoek je een brief of document, dan is ‘Klein (16 KB – 1 MB)’ een goede keuze.

Via Soort kun je bijvoorbeeld aangeven dat je op zoek bent naar een Document, Video en nog veel meer typen bestanden.

Probeer je meerdere filters uit, dan is het wel belangrijk om te weten dat ze cumulatief werken. Zoek je eerst zonder resultaat op een bepaalde datum en probeer je daarna de grootte als filter, dan is ook het datumfilter nog steeds actief. Houd daar rekening mee. Je ziet aan de stippen links van de menu-items welke filters actief zijn.

Zoeken met EN, OF, NIET

Nog een mogelijkheid om gerichter te zoeken zijn de zogeheten ‘boolean operators’. Daarmee maak je een combinatie van meerdere zoektermen. Je kunt de volgende gebruiken:

 • EN : Zoek je bijvoorbeeld afbeeldingen op je pc die zowel met ‘vakantie’ als met ‘2018’ te maken hebben dan typ in je in het zoekvak ‘vakantie EN 2018’.
 • OF : Gebruik je de operator OF, dan zoekt Windows naar bestanden die via ‘vakantie’ en/of ‘2018’ opgespoord kunnen worden.
 • NIET : Om een term uit te sluiten van een zoekactie gebruik je NIET. De zoekactie vakantie NIET 2018 speurt alle foto’s op die weliswaar met ‘vakantie’ te maken hebben, maar negeert de foto’s met ‘2018’.

EN, OF en NIET moeten met hoofdletters worden getypt in het zoekvak, tussen de zoekwoorden.

een bestand in Windows 11 zoeken met EN OF NIET Boolean combinatie

Meer dan bestanden zoeken

Zoek je iets anders dan bestanden op je pc, bijvoorbeeld een e-mail, dan kun je het zoekvak op de taakbalk of in het startmenu van Windows 11 gebruiken. Meer over Windows 11 en zoeken lees je ook in andere artikelen en in de gids voor Windows 11.

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat...

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er