Review: thuisnetwerk via bestaande coax- en telefoonkabels

Marco den Teuling
0

In plaats van tijdrovend netwerkkabels trekken, kun je gebruikmaken van bestaande coaxkabels of telefoonkabels. Dit werkt over langere afstanden maar ook in een thuisnetwerk. Er zijn snelheden mee haalbaar tot enkele honderden Mbit/s, genoeg voor snelle internetaansluitingen. We testen G.hn-adapters van Allnet waarmee dit mogelijk is.

thuisnetwerk via coax of telefoon kabelNetwerkkabels trekken blijft een vervelende klus. Daarom kiezen veel mensen voor hun thuisnetwerk vaak andere oplossingen. Behalve wifi kun je bijvoorbeeld het stroomnetwerk (Powerline) of bestaande coax- of telefoonkabels (G.hn) gebruiken. Netwerken volgens de ITU-standaardfamilie G.996x (G.hn) staan momenteel in de schaduw van de dominante HomePlug-AV-overmacht bij Powerline-adapters.

Maar de Duitse distributeur Allnet heeft sinds kort twee G.hn-modellen: de ALLGHN101-2wire is bedoeld voor telefoonkabel, de ALL-GHN102-Coax voor coaxkabel. De coax-versie is verkrijgbaar bij mediawinkel.eu. Beide zijn te bestellen bij Duitse webshops als future-x.de, die ook in België en Nederland leveren. Dan komt er zo’n 15 euro aan verzendkosten bij.

Inzetten in je thuisnetwerk

De G.hn-adapters werken optimaal bij point-to-point verbindingen. Ze versturen data met een breedbandig hoogfrequent signaal. De G.hn-standaard definieert notches om interferentie met amateurradiobanden te vermijden. Met een spectrum-analyzer konden we ze duidelijk herkennen.

De data zijn wel AES-versleuteld, maar de sleutels worden afgeleid van een standaard wachtwoord. Daardoor hoef je de adapters niet eerst te configureren, maar in woongroepen en studentenhuizen met gemeenschappelijke kabelnetwerken kunnen medebewoners met eenzelfde Allnetkastje ook netwerktoegang krijgen. Het wachtwoord kan wel aangepast worden, maar voor de betreffende tool moesten we contact opnemen met de distributeur.

Ongebruikte coax- of telefoonkabels kun je met deze apparaten als netwerkkabel benutten. Je kunt de apparaten eventueel ook aansluiten tussen een analoge telefoon en de wandcontactdoos dan wel tussen een satellietontvanger en de wandaansluiting. Het satellietbeeld werkte ook bij dataoverdracht via de coaxkabel zonder problemen, maar kabelinternet via coax kun je dan niet doorlussen. Ook met een T-stuk lukte dat niet. Je kunt de coaxkabel dus niet tegelijk voor internettoegang internettoegang en een intern netwerk gebruiken. Datzelfde geldt voor VDSL bij de 2wire-adapter.

Prestaties en conclusie

Via kabels van 100 respectievelijk 200 meter leverden de G.hn-adapters een hoge nettosnelheid van 300 tot 400 Mbit/s. Daarmee kun je dus ook heel snelle internetaansluitingen doorgeven. Allnet specificeert de apparaten voor een maximaal bereik van 800 meter. Daarmee kun je in een groot bedrijfspand dus ook prima gebruikmaken van oude coax- of telefoonkabels.

Bij kortere coax-afstanden en dus minder signaaldemping ging de snelheid nog iets omhoog (50 m: 504 Mbit/s, 25 m: 545 Mbit/s). In een thuisnetwerk haal je snelheden die liggen tussen Fast Ethernet (100 Mbit/s) en Gigabit Ethernet (1000 Mbit/s). Digitale televisie (IPTV) stuurden de G.hn-adapters prima door, ook bij parallelle dataoverdracht.

Het stroomverbruik is bescheiden. Per adapter maten we zo’n 3 watt idle verbruik. Je stroomrekening gaat er dus niet noemenswaardig van omhoog.

Als je geen netwerk-, maar wel coax- of telefoonkabels hebt liggen tussen ruimtes die je op wilt nemen in je netwerk, moet je eens naar de G.hn-adapters kijken. Ze werkten in de test lekker vlot. Alleen een tool om het versleutelwachtwoord aan te passen ontbreekt standaard. Maar die heb je normaal gesproken ook niet nodig, alleen bij woongroepen met een gedeeld kabelnetwerk.

Ethernet-extenders
ModelALL-GHN101-2wireALL-GHN102-Coax
FabrikantAllnet, www.allnet.de
Aansluitingen2 × RJ11 (telefoonkabel), 2 × RJ45 (gigabit-ethernet)2 × F-aansluiting (coaxkabel), 2 × RJ45 (gigabit-ethernet)
Bedieningselementen7 statusleds
Gemeten TCP-doorvoer (afstand)296 Mbit/s (200 m)425 Mbit/s (100 m)
Idle verbruik (per adapter)2,8 watt3,3 watt
Prijs (per adapter, excl. verzenden)€ 120€ 125

 

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Dinis Rodrigues
Lezer
Dinis Rodrigues

Dit zijn mooie nieuwe mogelijkheden. Vraag waarom
is bijvoorbeeld de hirshmann coax omvormer MA 32 niet meegenomen in de review?