Smartwatch met Wear OS, Tizen en watchOS vergeleken

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Sport- en fitnesstracking, is dat voldoende om een smartwatch interessant te maken, of is er nog meer? De fabrikanten hebben in elk geval aan de accuduur gesleuteld.

Er was eens een wat dikkige smartwatch, waarvan werd gezegd dat hij een mooie toekomst voor zich had liggen. Alle mensen zouden hem om de pols willen hebben omdat je er zulke leuke en nuttige dingen mee kunt doen. Hij zou daarbij alles kunnen wat een smartphone kan. Maar daar eindigde het sprookje plotsklaps mee.

Wat er vervolgens kwam: een veel te korte accuduur, te kleine schermen in te dikke behuizingen, een priegelige en trage interface en niet volledig uitgewerkte apps. Er moest snel iets gebeuren om te voorkomen dat de smartwatches weer in de vergetelheid zouden raken. De fabrikanten hebben inmiddels dan ook een aantal leuke brouwsels in elkaar gezet. Daarbij wordt ook meer ingezet op sport en gezondheid.

We hebben negen (deels) zeer verschillende modellen bekeken. Naast de Apple Watch Series 4 hebben we de Armani Connected, Fossil Sport, Honor Watch Magic, Huawei Watch GT, Mobvoi TikWatch Pro en TikWatch C2, Samsung Galaxy Watch en de Skagen Falster 2 om de pols gelegd.

smartwatch Wear OS watchOS Tizen LiteOS Apple Google Samsung Huawei Honor

Verschillende mogelijkheden

De ‘perfecte’ smartwatch bestaat niet echt. Iedereen stelt daar namelijk weer andere eisen aan.

Fanatieke sporters willen alles vastleggen, anderen willen de muziekspeler kunnen bedienen, en bellen en chatten is ook een optie. Alles moet kunnen vanaf je pols en de telefoon moet in de tas of jaszak blijven. Ook is het voor sommigen niet meer dan een statussymbool dat laat zien dat je een ‘digitale lifestyle’ hebt.

Smartwatches kunnen inmiddels allerlei taken uitvoeren die je eerder alleen bij pure sporthorloges of fitnesstrackers zag. Dat soort horloges gaan op hun beurt weer leentjebuur spelen bij de smartwatches en kunnen ook berichten laten zien.

Een aantal smartwatches hebben een NFC-chip, waardoor betaalfuncties mogelijk worden. Apple Pay is ondertussen (beperkt) beschikbaar in Nederland, maar Google Pay nog niet. België heeft al wel Google Pay en Apple Pay is ook (bij sommige banken) mogelijk. Je portemonnee kan lekker thuis blijven en je smartphone hoeft ook niet uit de broekzak gevist te worden. Dat scheelt weer een paar seconden bij de kassa. Samsung heeft overigens ook een eigen betaalsysteem, dat echter nog niet actief is in Nederland en België.

Google Wear OS

De smartwatches zien er qua uiterlijk aardig verschillend uit: van sportief tot wat meer elegant of gewoon als een normaal horloge. Zodra je op het scherm tikt en door de menu’s bladert, worden ze vrijwel allemaal redelijk identiek.

Veel fabrikanten gebruiken Googles Wear OS, dat tot maart 2018 bekend was onder de naam Android Wear. Voor de klassieke horlogemakers was dat sinds 2016 de manier om ook ‘iets smartwatch-achtigs’ met hun horloges te doen. De keerzijde is de uniformiteit die je bij de horloges terugziet en wat haperingen bij het herkennen van gestures.

Fabrikanten als Tag Heuer deden een poging om hun horloges met exclusieve apps net even wat anders te laten zijn dan de rest. Andere fabrikanten gingen minder subtiel te werk. Samsung ruilde sinds de Gear 2 het besturingssysteem in voor de eigen Tizen-software en apps.

Huawei en dochteronderneming Honor zetten in op het opensource besturingssysteem LiteOS. Dat systeem heeft een Linux-kernel van slechts ­10 kB en concentreert zich volledig op energiezuinig zijn. Een ecosysteem voor apps of andere wijzerplaten (die je later op de watch kunt zetten) is er niet. De twee smartwatches met LiteOS, de Huawei Watch GT en Honor Watch Magic zijn identiek qua bediening.

En dan hebben we nog de Series 4 Apple Watch met watchOS. Dat zit compleet verweven in het Apple-ecosysteem. De Apple Watch biedt veel keuze aan banden om hem bij je outfit te laten matchen. Met apps en wijzerplaten is hij ook softwarematig aan je wensen aan te passen.

Beperkte accuduur

Het grote nadeel van smartwatches is de beperkte accuduur. In zo’n kleine behuizing passen alleen kleine accu’s die na een dag of twee toch echt wel leeggetrokken zijn. De smartwatches die grotere accu’s hebben maar er toch nog sierlijk genoeg uitzien op je pols, zijn daarbij op één hand te tellen.

Om de energiehonger binnen de perken te houden, zetten een aantal fabrikanten in op zuinigere schermen. Het door Fitbit overgenomen Pebble gebruikte een zuinig e-paper-scherm en haalde daarmee een accuduur van meerdere weken. Dat doet niemand ze na. Maar Pebble-smartwatches bestaan niet meer. Mobvoi stopt in zijn TicWatch een extra monochroom lcd. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het bespaart energie omdat het kleurenscherm minder vaak ingeschakeld hoeft te worden. Daarnaast heeft het horloge nog een ‘essential mode’, die dertig dagen lang de tijd kan blijven weergeven.

smartwatch Mobvoi TicWatch Pro display scherm dubbel lcd

De TicWatch Pro van Mobvoi heeft twee displays op elkaar. Het lcd is voldoende voor het aflezen van de tijd.

Het al eerder genoemde LiteOS van Huawei en dochterbedrijf Honor richt zich op energiebesparende cpu’s en een beperkt aantal functies. Op die manier haalt de Huawei Watch GT gemiddeld zo’n 12 tot 14 dagen. De kleinere Honor Watch Magic kan een week zonder opgeladen te moeten worden, zelfs bij het loggen van sport­activiteiten met gps.

Testresultaten

Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4

Apples nieuwste Watch ziet er grotendeels identiek uit aan zijn voorgangers, maar hij heeft wat meer pixels. Hierdoor kun je wijzerplaten tjokvol informatie stoppen als je dat wilt. De kleuren zijn ook krachtiger dan bij de Series 3. Ook nieuw is de valdetectie, die automatisch met de hulpdiensten belt als je een smak maakt. De valdetectie moet je zelf inschakelen via Mijn Watch / SOS-noodmelding in de companion-app. Let er wel op dat als je erg actief bent, je per abuis zelf de valdetectie kunt triggeren.

De Watch is te krijgen in 40 mm en 44 mm in aluminium. De stalen variant heeft gps + cellular, maar deze wordt in Nederland en België niet verkocht. Je zult er ook niet veel aan hebben, aangezien e-sims nog niet beschikbaar zijn in Nederland en België. De accuduur wordt door Apple opgegeven als 18 uur, wat in de praktijk neerkomt op twee dagen als je niet al te gek doet.

Verder is er nog de digitale kroon die voelbaar scrollt en de microfoon om tegen Siri te praten zit nu rechts. De S4-cpu in de Watch zorgt voor een vlotte bediening. Als er data vanaf je telefoon overgeseind moet worden kan dat korte haperingen geven. De fitnesstracking werkt net zo goed als bij z’n voorganger. Hij telt nu ook de stapfrequentie wat handig kan zijn om je hardloopstijl te bepalen. Voor het tracken van slaap heb je nog steeds een app van derden nodig, al waren er geruchten dat Apple zelf slaaptracking gaat aanbieden.

Pluspunten

  • helder scherm met krachtige kleuren
  • fijne bediening

Minpunten

  • iPhone vereist

Bekijk deze smartwatch

Armani Connected

Armani Connected

De Armani Connected Matteo ART­5006 bevat een Snapdragon Wear 2100, net zoals veel andere smart­watches met Wear OS. Zijn prijskaartje laat wel een flink verschil zien: 420 euro leg je neer voor de Armani, wat hem de op de Apple Watch na de duurste smartwatch in deze test maakt.

De Fossil-groep, die naast Skagen ook Armani’s smartwatches maakt, had al snel door dat een slim horloge er ook mooi uit mag zien en laat zien dat je een bepaalde levensstijl najaagt.
Anders hadden IT-fabrikanten als Samsung, LG of Huawei nog steeds grote lompe rechthoekige blokken voorzien van een goedkoop plastic bandje. Over smaak valt te twisten, maar de Armani Connected heeft zeker een plek op de markt.

Het horloge is zeker een van de netst afgewerkte en degelijk ogende smartwatches uit de test. Het plaatje wordt compleet gemaakt met exclusieve en mooie virtuele wijzerplaten.
De 1,2″-oled met een geïntegreerde lichtsensor is minder dik dan de rest, waardoor hij op slankere polsen niet al te sterk opvalt.

De platte formfactor heeft aan de andere kant ook weer een nadeel: er is bijna geen plek voor een flinke accu. De andere smartwatches met Wear OS houden het soms twee dagen vol.
Maar bij matig gebruik tikte de Armani na één dag al de 50 procent aan, te weinig om nog een dag mee te gaan zonder hem ‘s nachts op te moeten laden.

Pluspunten

  • goede kwaliteit, nette afwerking

Minpunten

  • korte accuduur
  • prijzig

Bekijk deze smartwatch

Fossil Sport

Fossil Sport

De Fossil Sport was het eerste Android-horloge met de Snapdragon 3100, die sneller en zuiniger is dan de voorgaande cpu die in Wear OS-smartwatches wordt gestopt. Het design doet denken aan het design van Braun-apparaten. Bij de eerste test hield hij het niet langer vol dan andere Fossil-horloges, maar met wat experimenteren nam de accu­duur toe.

Het scherm en ook de bewegings­herkenning spelen hierin een grotere rol dan bij andere watches. Bij een continu ingeschakeld scherm zakte de acculading vier tot vijf procent per uur. Als we gingen sporten met gps ingeschakeld was dat ongeveer 20 tot 25 procent. Met het scherm uit en zonder bewegingsherkenning (een van de drie knoppen indrukken toont de tijd) zakte de acculading bij normaal gebruik per uur met 1 tot 2 procent. Bij sporten is dat ongeveer tien procent per uur (indoor) of als de smartphone voor de gps-data zorgt. Gps op het horloge kost ongeveer 10 procent meer aan accuduur per uur.

Als je een uurtje of twee per dag tracking gebruikt, kom je dag de dag prima door, en dan heb je nog wat accu­duur over om de wekker te gebruiken. Prima voor als je aardig actief bent met wandelen of fietsen.

De gps-chip doet zijn werk nauwkeuriger dan die in veel smartphones. De hoogtemeting was zeer goed, maar hij redt het niet vergeleken met de smartwatch van Samsung.

Pluspunten

  • goede accuduur voor Wear OS
  • zeer goede gps, hoogtemeting

Minpunten

  •  verbruik always on-scherm

Bekijk deze smartwatch

Honor Watch Magic

Honor Watch Magic

De Honor Watch Magic is duidelijk familie van de Huawei Watch GT. Er staat zelfs Huawei op de horlogekast en ook het magnetische laaddock past op beide horloges.

Net als de Watch GT draait hij op LiteOS en is daardoor geen ‘standaard’ smartwatch. De featurelijst van het horloge is redelijk kort. Het tonen van meldingen, een wekker en fitnesstracking zijn mogelijk, maar je kunt geen apps installeren of de wijzerplaat veranderen.

Het verschil met de Watch GT zit hem in de kleinere accu van 178 mAh en een kleiner touchdisplay. Hij heeft een diagonaal van zo’n 3 cm. Hij oogt daardoor nogal iel, maar ziet er niet echt uit als smartwatch en is geschikt voor minder forse polsen. De kleine accu houdt het een dag of vijf vol, een prima score.

Bij het sporten viel op dat de gps rap zijn locatiebepaling actief heeft. De vastgelegde gps-data waren oké, wel is hij iets te fanatiek bij het gladstrijken van scherpe bochten.

Hij telt je stappen en meet de hele dag elke twee minuten je hartslag. De waarden oogden realistisch. De slaaptracking telde het rustig op de bank hangen al als het doen van een dutje.

Bij meldingen krijg je een kleine preview en met een druk op de knop komt de rest tevoorschijn. Bij mails zie je alleen de headers. Emoji’s ontbreken (geen ernstig gemis), maar handige korte kant-en-klare antwoorden ontbreken.

Pluspunten

  • goede accuduur
  • klein en licht

Minpunten

  • geen apps beschikbaar

Bekijk deze smartwatch

Huawei Watch GT

Huawei Watch GT

Op de Watch GT kun je niets installeren: geen wijzerplaten en geen apps. Muziek opslaan op de magere 128 MB aan opslag is ook geen optie.

LiteOS, het opensource besturingssysteem, is speciaal ontwikkeld voor wearables en IoT-apparaten. Als je de beperkte functies geen probleem vindt, krijg je een smartwatch met tracking met een zuinige Cortex M4 met 420mAh-accu die het met normaal gebruik twaalf dagen volhoudt. En dat zelfs met een hoge-resolutie energieslurpend oled-touchdisplay van 1,4 inch.

De diagonaal komt uit op 3,5 centimeter wat voor kleinere polsen net iets te veel kan zijn. Maar met 10,5 mm dikte past hij wel prima onder de mouw van een overhemd.

De smartwatch herkent sportief gedrag niet meteen, maar registreert je hartslag plus je route bij fietsen en lopen met verschillende snelheden. Hij heeft daarvoor zijn eigen gps die met zowel Glonass als Galileo-­satellieten overweg kan. Zwemmen met het horloge is geen probleem en zelfs handig. Hij gebruikt de voor die sport gebruikelijke SWOLF-waarde om aan te geven hoe efficiënt je je baantjes door het zwembad trekt.

Het doorgeven van meldingen vanuit je smartphone ging tijdens de test niet vlekkeloos. Dat kan aan de combinatie van smartphone/smartwatch of iets anders liggen. Het ging slechts sporadisch goed ondanks dat we alles voor de apps goed hadden ingesteld.

Pluspunten

  • goede accuduur
  • precieze gps-tracking

Minpunten

  • geen apps beschikbaar

Bekijk deze smartwatch

Mobvoi TicWatch C2

Mobvoi TicWatch C2

Met zijn display met een diagonaal van van 1,3 inch of 3,3 centimeter is de TicWatch C2 een van de wat forsere horloges. Dat kan al vrij snel oncomfortabel worden voor sommigen.
De kast van staal oogt dunner dan hij is, maar is wel gevoelig voor krassen. Wel is hij opvallend dikker dan de rest van de geteste exemplaren met zijn dikte van 17 mm. De leren band vonden we kwalitatief tegenvallen.

Als je je daar aan stoort en een andere band wilt gebruiken, dat kan: de smartwatch kan overweg met horlogebanden van 20 mm breedte. Die zijn zeer goed verkrijgbaar en betaalbaar.

Mobvoi heeft de C2 voorzien van een accu van 400 mAh. Daar houdt hij het twee dagen mee vol. Bij work-outs neemt de accuduur minder snel af dan bij de smartwatches waar Wear OS op draait.

Hij kan wat functies betreft ook prima mee met de andere horloges met Wear OS: hartslagmeting, gps en NFC zijn aanwezig. De prijs ligt op een aangenaam niveau, hij is na de Honor Watch Magic de goedkoopste smartwatch in de test.

Wel zijn er twee minpunten. De TicWatch heeft maar twee knoppen, en geen kroon die je kunt draaien om te scrollen. Daardoor zit je wel continu met veeggestures door de apps of lijsten te scrollen. Soms trigger je daarmee dan onbedoeld een verkeerde functie. Daarnaast moet je de helderheid van het scherm zelf regelen, want een lichtsensor heeft hij niet.

Pluspunten

  • veel waar voor je geld

Minpunten

  • geen draaiende kroon
  • geen lichtsensor

Bekijk deze smartwatch

Onze ervaringen met de Mobvoi TicWatch Pro, Samsung Galaxy Watch en Skagen Falster 2 staan in het mei-nummer van c’t magazine. Hier gaan we verder in op de verschillende besturingssystemen en het bewaren en overzetten van je fitnessdata tussen platforms. Ook een uitgebreide tabel met de testresultaten staat in die uitgave.

Meer over smartwatches lees je o.a. in c't mei/2019

Apps en wijzerplaten

Anders dan bij normale horloges valt er bij een smartwatch nog meer aan je eigen smaak aan te passen. Meer dan alleen een ander bandje. Ook bij smartwatches zijn de banden veelal te verwisselen met een standaard 22 mm breed horlogebandje. Maar bij smartwatches begint het customisen al bij de wijzerplaten en gaat dat verder via de apps.

In het algemeen worden er al een paar wijzer­platen (watchfaces) standaard geïnstalleerd en zijn de andere via de bijbehorende app op de smartphone binnen te halen. De enige uitzonderingen zijn de Huawei en Honor, waar je niets op kunt installeren. Bij Wear OS en Tizen is er via de stores genoeg binnen te halen.

Google, Apple en Samsung doen daar nog een schepje bovenop. In bepaalde gebieden op de wijzerplaat kun je relatief vrij kiezen om de inhoud te vervangen door wat anders. Zo zet je daar de gezette stappen, agenda-afspraken of het aantal notificaties neer. Als je de getoonde informatie aantikt, opent de bijbehorende app zich, bijvoorbeeld de agenda.

smartwatch Apple Watch 4 complicatie scherm wijzerplaat

De Apple Watch 4 gebruikt het grotere schermoppervlak voor wijzerplaten met meer informatie. Met de companion-app kun je de wijzerplaat naar eigen inzicht aanpassen.

Fit met Google

Aangezien er aardig wat horloges zijn die hun sport- en fitnessdata met Google Fit delen, hebben we gekeken hoe de smartwatches met die dienst samenwerken.

Dat is sowieso logisch aangezien bijna elke smartwatch wel een optische hartslagmeter heeft en daarbij allerlei opties biedt om je gezonde gewoontes bij te houden. Net als Apple gaat ook Google voor het promoten van het gezondheidsaspect van de smartwatch, maar doet dat pas sinds Wear OS 2.0.

Google ziet zijn app echter niet als een uitgesproken sport-app. Google Fit is meer een poging om mensen van de bank af te krijgen. De Google Fit-app is in Wear OS standaard te openen via een veeggebaar vanaf de rechterrand. Het startscherm van de app toont de tijd die je actief bent geweest en je stappen en hartslagpunten. Met wat doortikken kun je zelf een work-out starten. Het tracken kan werken met de sensoren van de smartwatch, de Google Fit-app hoeft niet verplicht op je smartphone geïnstalleerd te worden.

Het nadeel in de praktijk is dat alle smartwatches met Wear OS alleen het aantal stappen en de tijd dat je actief bent geweest vastleggen. Die automatische herkenning gaat daarbij lang niet altijd goed. Bij een zelf gestarte hardloopactiviteit werden de gps-gegevens niet geregistreerd, terwijl andere Wear-apps (Strava/Runkeeper) dat wel deden. Synchroniseren met de smartphone-app gaat soms erg traag en de webinterface van Google Fit is opgeven.

Je data bekijken kan alleen met de smartwatch of smartphone-app (de webdienst is opgeheven). Het ontbreekt aan gedetailleerdere rapporten. Google Fit oogt nog lang niet als een volwaardige fitness-app. De meting van je hartslag met optische sensors op je pols is niet zeer nauwkeurig. Je hebt de mogelijkheid om externe sensors (bijvoorbeeld een borstband) te koppelen via bluetooth. De gps-chips van de smartwatches zijn overigens een flinke aanslag op de accuduur.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Assistent en stem

Met de update naar Wear OS 2.0 heeft Google het smartwatch-ecosysteem klaargemaakt voor Google Assistant. Nu kun je je smartwatch ook door je stem om informatie vragen of de navigatie naar een bepaalde plek aanzetten. Dat werkt echter alleen in Engels, als je smartphone ook op Engels is ingesteld. In tegenstelling tot op de Google Home (mini) verstaat de assistent op Wear OS nog geen Nederlands. Je kunt hem activeren met een knop op de smartwatch, maar vervolgens heb je er weinig aan.

De discover-stream verschijnt net als bij smartphones via het vegen vanaf de linkerkant. Er wordt geen nieuws getoond, maar wel actuele relevante informatie of opties als ‘Hoe laat gaat de zon onder’ of een knop voor je Herinneringen. Als je wilt verschijnen je afspraken of meer, alles wordt geregeld via het eco­systeem van Google, oftewel: je Gmail-­account. De assistant-koppelingen in de stream leveren daarbij een foutmelding op omdat die op Wear OS nog geen Nederlands begrijpt. Praten tegen Wear OS in het Nederlands levert dus niets op. Bixby van Samsung is bruikbaar, maar kun je ook nog niet in het Nederlands aanspreken. De watches van Huawei en Honor hebben geen spraakassistent.

Apple gebruikt het eigen Siri. De spraakherkenning is hier prima en werkt wel in het Nederlands. Qua functionaliteit loopt Siri achter op de assistent van Google, maar het werkt in elk geval ook op de smartwatch.

Geduld nodig

Een standaard issue bij smartwatches is de beperkte dataverbinding met je smartphone. Informatie tussen de watch en je telefoon wordt via Bluetooth uitgewisseld, niet alle watches gebruiken ook wifi.

Tijdens het in gebruik nemen hebben een aantal watches nieuwe firmware nodig. De tijd die de watches nodig hebben om de update uit te rollen was niet al te lang (ze waren niet groot), maar als er een flinke update binnengehaald moet worden ben je wel even zoet.

Het is niet helemaal duidelijk of dat ligt aan de bluetoothverbinding, trage servers of de energiebesparende instellingen op de smartphone waaraan de watch is gekoppeld.
Normale horloges kunnen het vele decennia uithouden. Smartwatches gaan vaak minder dan vijf jaar mee, en er is geen garantie dat smartphones ze ook hun hele levensduur blijven ondersteunen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Pebble, waar de stekker ineens heel erg snel werd uitgetrokken. Gelukkig zijn er nog projecten als Rebble en Gadgetbridge, die je nog wat jaren uit je Pebble laten halen in plaats van hem in de prullenbak te gooien. Gadgetbridge kan ook voor andere modellen smartwatches of fitnesstrackers handig zijn als je niet de fabrikanten-app wilt gebruiken.

Conclusie

Het is keuzes maken: bij een flinke accuduur krijg je minder functies of een slecht scherm. Bij veel functies heb je een accuduur van een dag of twee omdat de accu niet gigantisch groot is. En als je toch veel accuduur wilt, wordt het in plaats van een sierlijk sieraad een flinke knoeperd om je pols.

Bij de Huawei Watch GT en de goed­kopere Honor Watch Magic zit je goed als je accuduur belangrijk vindt. Ze hebben maar een beperkt aantal functies, maar die zijn wel goed uitgevoerd. De Apple Watch Series 4 en de Android-smartwatches hebben veel te bieden en zijn te customisen, maar moeten vaker aan het stopcontact worden gehangen.

Voor de Apple Watch heb je natuurlijk een ­iPhone nodig, de Android-watches werkten het beste samen met een Android-smartphone.
De Samsung Galaxy Watch vult het gat goed op: hij kan met zowel iOS als Android overweg, heeft een accuduur van twee dagen, goede sportfuncties en het app-aanbod is in orde.

(Patrick Bellmer, Jan-Keno Janssen, Michael Link, Stefan Porteck en Jörg Wirtgen, c’t magazine)

Uitgebreide reviews en achtergrondinformatie lees je in c’t 10/2024

Meer over

Smartwatches

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

EA Sports FC 25 review: nieuwe game maar weinig vernieuwingen

Vorig jaar publiceerden we de review van EA Sports FC 24, dat de rol van 'FIFA 24' overnam. In deze review richten we ons op de nieuwste release van E...

AMD Ryzen 5 8500G review: voordelige AM5-processor máár…

De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er