Sennheiser Momentum True Wireless 2

Daniel Dupré
0

Sennheiser heeft flink zitten sleutelen aan zijn volledig draadloze in-ears. De Momentum True Wireless 2 (TW2) zijn voorzien van actieve ruisonderdrukking en de touchbediening is verbeterd. De accu gaat nu ook langer mee. Maar niet alles is beter geworden.

Wat betreft die accuduur: in plaats van 4:20 uur gaan de nieuwe dopjes 5:28 uur mee met geactiveerde ruisonderdrukking. In het meegeleverde oplaaddoosje met USB-C-poort kun je ze drie keer volledig opladen. Bewaar je ze buiten het doosje, dan ontladen ze ook in stand-by. Volgens Sennheiser is het probleem van het vorige model waarbij ze ook in het oplaaddoosje ontlaadden, opgelost.

De in-ears zitten comfortabel en de set­ wordt geleverde met rubberen dopjes in verschillende afmetingen. Ze zitten niet stevig genoeg in het oor voor actief bezig zijn. Wat klank betreft is er weinig veranderd. Hogere middentonen komen nog steeds relatief zwak door. Bassen klinken vol maar niet overdreven, hoge tonen zijn helder zonder dat ze scherp worden. Vergeleken met de voorganger is het lagere midden misschien iets strakker, maar dit zijn slechts nuances.

De bediening via de touch-vlakken is verbeterd. Er is een duidelijke akoestische terugkoppeling. De configuratie kun je wijzigen via een app (voor Android en iOS), die ook een eenvoudige equalizer heeft. De TW2 concurreert rechtstreeks met Apples Airpods Pro. Die hebben een neutraler geluid zonder frequentiegat tussen 2 en 6 kHz (zie de grafiek hieronder), waardoor stemmen harder en aanweziger lijken.

sennheiser_tw2_vs_tw_vs_hd600

True Wireless 1 (in blauw), True Wireless 2 (in rood), en de Sennheiser HD600 (in geel)

De actieve noise-cancelling van de TW2 dempt buitengeluid sterker en doffer dan de Airpods Pro. Dat kan komen doordat Apple resonanties in het lichaam compenseert met microfoons in de gehoorgang. Het gevoel van isolatie is minder aangenaam dan bij de Airpods Pro. Helaas is de afspeelvertraging van de TW2 verslechterd. Met 144 milliseconden is die op een Macbook Pro uit 2019 meer dan drie keer zo lang als bij het eerdere model.

Bij video’s krijg je merkbare vertragingen van het geluid als dit niet via software wordt gecompenseerd. Android en iOS kunnen dat redelijk. Wat geluid, bediening, draagcomfort en afwerking betreft, overtuigen de TW2 en maken ze hun prijs waar. Je kunt nog kiezen uit een zwart of wit jasje. In vergelijking met de Airpods Pro komt het net zo gedetailleerde geluid van de TW2 iets voller en zachter over.Sennheiser Momentum True Wireless 2

Sennheiser scoort ook punten met de accuduur, die een uur langer is. De Airpods Pro daarentegen hebben een minder dof gevoel in de oren, reduceren geluid van buitenaf gelijkmatiger en maken makkelijker verbinding met Apple-apparaten.

Sennheiser Momentum True Wireless 2
verbindingBluetooth 5.1 (SBC, AAC, aptX)
meegeleverdlaadetui, ooradapters (formaten XS, S, M, L),
laadkabel USB-A naar USB-C
prijs€ 300

c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bluetooth koptelefoons met active noise cancelling getest

We vergelijken zeven bluetooth-hoofdtelefoons met active noise cancelling. Ben je eenmaal gewend aan de draadloze vrijheid en de geluidskwaliteit, dan...

Goedkope bluetooth koptelefoon tot 60 euro: 9 modellen getest

Draadloze koptelefoons zijn handig, zeker bij smartphones waar vaak een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt. Ondertussen heb je al een goedkope bluetoo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er