Ravpower Filehub Plus multifunctionele usb-accu

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

De Filehub Plus is een powerbank, netwerkstorage en wireless-router in broekzakformaat. Maar je moet hem wel voorzien van alternatieve firmware.

Het apparaat past in de palm van je hand en weegt 160 gram. In eerste instantie denk je dat het een normale powerbank is. Onder een rubber afdekklep zit behalve een usblaadpoort echter ook een netwerkaansluiting verstopt. Als je via een kabel of draadloos met een netwerk bent verbonden, bijvoorbeeld in een hotel, bouwt de Filehub een afgeschermd subnet op met een eigen wifi-SSID.

Mobiele datacentrale

Aan de andere kant zit een sd-kaartslot die het kaartje heel handig compleet in de behuizing laat verdwijnen. Daarmee kun je hem omtoveren in een mobiele mediacentrale.

Als je een usb-schijf aansluit, kun je data tussen beide media kopiëren. Op die manier kun je je vakantiefoto’s of -video’s makkelijk opslaan zonder tussenkomst van een pc. Via een app of Samba, WebDAV of DLNA krijg je toegang tot de data.

Standaard niet veilig ingesteld

Voor het eerste gebruik moet je de app installeren. De Android-app was niet veel soeps en had last van crashes. Een bestandsbeheerder die met Samba overweg kan is een betere optie. Je wordt niet gevraagd het beheerwachtwoord te wijzigen en aangesloten media zijn voor iedereen via het netwerk te benaderen. Verre van veilig dus.

Alternatieve firmware nodig

De firmware lijkt zonder veel liefde in elkaar geflanst en er zijn weinig opties. Maar er is ook een alternatief. De MTK7620N- cpu zit ook in veel routers en wordt door OpenWRT ondersteund. Om OpenWRT te installeren, heb je een netwerkkabel en pc met TFTPserver en netwerkpoort nodig.

Om de usb-opslag te kunnen gebruiken, heb je het pakket jmod-usb storage nodig. Daarna stel je de vsftpd FTP-server in op de Filehub. We schreven elke 2 minuten 10 MB via wifi naar de opslag om de accuduur te testen. Bij een kanaalbreedte van 20 MHz en 10 mW zendvermogen hield de accu het 17 uur vol.

Conclusie

De hardware van de Ravpower is in orde, maar de standaard firmware en apps zitten minder goed in elkaar. Als je er wat tijd in steekt en alternatieve firmware gebruikt, heb je voor relatief weinig geld een leuk apparaat.

Ravpower Filehub Plus

Multifunctionele usb-accu
FabrikantRavpower
Aansluitingen, slotsFast Ethernet, USB 2.0, micro-usb (laden), sd
WifiIEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
Snelheid lezen / schrijven2 MB: 8,57 / 3,87 MB/s
400 MB: 11 / 7 MB/s
Prijs€ 60

Meer over

HardwareUSB

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Usb-adapters voor een supersnel wifi-netwerk

Wie recent is veranderd van internetprovider en daarbij een nieuwe router heeft ontvangen, moet niet raar opkijken als die verbinding geen moment sne...

Veelzijdige usb-server met beheeropties

Met SEH's myUTN-2500 hang je USB 3.0-apparaten vrij makkelijk in het netwerk. Op deze usb-server sluit je tot drie usb-apparaten aan. En dan wel met f...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er