Radiosignalen onderscheppen en kopiëren met de LimeSDR

Marco den Teuling
0

De LimeSDR babbelt met alles wat via radiogolven communiceert – of dat nu voor een veiligheidscheck is van bijvoorbeeld een alarmsysteem of voor een gerichte aanval. Je kunt ermee allerlei radiosignalen onderscheppen en met de gegevens aan de slag gaan.

Een zogeheten Software Defined Radio (SDR) is een extreem veelzijdige radio­module, waarmee je kunt inhaken op bijna elke willekeurige radioverbinding. Pen­testers gebruiken die apparaten bijvoorbeeld om de veiligheid van draadloze alarm­systemen te controleren. Kwaadwillenden gebruiken ze als hacking gadget om die systemen eenvoudigweg plat te leggen of ze zich voor te doen als GSM-zendmast om illegaal gesprekken en sms-berichten te onderscheppen. Veelzijdig en toch voordelig zijn de LimeSDR en de Lime­SDR Mini van Lime Microsystems.

hacking gadget radio radiosignaal alarm LimeSDR Software Defined Radio

De LimeSDR Mini met het formaat van een grote wifi-adapter bestrijkt een frequentie­bereik van 10 MHz tot 3,8 GHz, biedt bandbreedtes van 30,72 MHz, 12-bit resolutie en is geschikt voor full-duplex. Je kunt hem via USB 3.0 aansluiten op een pc. Binnenin dit opensource apparaat zit een FPGA-chip van het type Altera MAX 10 en een door Lime zelf ontwikkelde HF-transceiver.

Via de officiële Wiki vind je installatiehandleidingen voor Linux, Windows en macOS. Na wat opstarthobbels konden we met de SDR een replay-aanval uitvoeren. We zochten eerst met de software GQRX naar radiosignalen. Daarna namen we de signalen op met GNURadio en speelden we ze weer af. Met een dergelijke simpele aanval konden we in het verleden al diverse ‘slimme’ alarmsystemen voor de gek houden. Met de nodige moeite lukt het ons ook om een GSM-cel op te zetten in een afgeschermde ruimte.

De LimeSDR Mini (zonder los verkrijgbare behuizing en antennes) is niet veel groter dan een usb-stick.

De Mini-uitvoering van de LimeSDR is met 190 euro voordeliger dan alle concurrentie. Wil je meer bandbreedte of een groter frequentie­bereik en 2×2 MIMO, dan kun je kijken naar zijn grote broer, de LimeSDR (zonder ‘Mini’) voor 350 euro.

Hacking gadget

LimeSDR
FabrikantLime Microsystems
Doelwitradio
Shoplink en prijsLimeSDR Mini, circa 190 euro,
LimeSDR circa 350 euro

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees meer over hacking gadgets en beveiliging in c't. Nieuwste uitgave: c't magazine 10/2022

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Gnome 42 review: donkere modus en een nieuwe screenshottool

Versie 42 van Gnome biedt een systeembrede donkere modus, gestroomlijnde apps en een nieuwe screenshottool. De grafische bibliotheken GTK4 en libadwai...

Bitburner review: spelenderwijs JavaScript-vaardigheden leren

In deze Bitburner review werpen wij een blik op een dystopische hackerspel waarbij je in de huid van een hacker kruipt om virtuele netwerken en bedrij...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er