Radiosignalen onderscheppen en kopiëren met de LimeSDR

Marco den Teuling
0

De LimeSDR babbelt met alles wat via radiogolven communiceert – of dat nu voor een veiligheidscheck is van bijvoorbeeld een alarmsysteem of voor een gerichte aanval. Je kunt ermee allerlei radiosignalen onderscheppen en met de gegevens aan de slag gaan.

Een zogeheten Software Defined Radio (SDR) is een extreem veelzijdige radio­module, waarmee je kunt inhaken op bijna elke willekeurige radioverbinding. Pen­testers gebruiken die apparaten bijvoorbeeld om de veiligheid van draadloze alarm­systemen te controleren. Kwaadwillenden gebruiken ze als hacking gadget om die systemen eenvoudigweg plat te leggen of ze zich voor te doen als GSM-zendmast om illegaal gesprekken en sms-berichten te onderscheppen. Veelzijdig en toch voordelig zijn de LimeSDR en de Lime­SDR Mini van Lime Microsystems.

hacking gadget radio radiosignaal alarm LimeSDR Software Defined Radio

De LimeSDR Mini met het formaat van een grote wifi-adapter bestrijkt een frequentie­bereik van 10 MHz tot 3,8 GHz, biedt bandbreedtes van 30,72 MHz, 12-bit resolutie en is geschikt voor full-duplex. Je kunt hem via USB 3.0 aansluiten op een pc. Binnenin dit opensource apparaat zit een FPGA-chip van het type Altera MAX 10 en een door Lime zelf ontwikkelde HF-transceiver.

Via de officiële Wiki vind je installatiehandleidingen voor Linux, Windows en macOS. Na wat opstarthobbels konden we met de SDR een replay-aanval uitvoeren. We zochten eerst met de software GQRX naar radiosignalen. Daarna namen we de signalen op met GNURadio en speelden we ze weer af. Met een dergelijke simpele aanval konden we in het verleden al diverse ‘slimme’ alarmsystemen voor de gek houden. Met de nodige moeite lukt het ons ook om een GSM-cel op te zetten in een afgeschermde ruimte.

De LimeSDR Mini (zonder los verkrijgbare behuizing en antennes) is niet veel groter dan een usb-stick.

De Mini-uitvoering van de LimeSDR is met 190 euro voordeliger dan alle concurrentie. Wil je meer bandbreedte of een groter frequentie­bereik en 2×2 MIMO, dan kun je kijken naar zijn grote broer, de LimeSDR (zonder ‘Mini’) voor 350 euro.

Hacking gadget

LimeSDR
FabrikantLime Microsystems
Doelwitradio
Shoplink en prijsLimeSDR Mini, circa 190 euro,
LimeSDR circa 350 euro

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees meer over hacking gadgets en beveiliging in c't. Nieuwste uitgave: c’t 11/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er