Polar Vantage M Sporthorloge met hartslagmeter

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

De Polar Vantage M oogt subtieler dan veel andere sporthorloges. Onder het design zit een mooi stukje techniek verstopt.

Bij de Vantage M focust Polar op wat belangrijk is voor het sporten: geen #partytime- meldingen, wel veel praktische functies voor het trainen. Een van de grootste vernieuwingen zit aan de onderkant van het horloge: de nieuwe ‘Precision Prime’ optische hartslagmeter.

Hartslagmeter

Die hartslagmeter gebruikt maar liefst 9 leds, 5 groene en 4 rode plus nog eens vier elektroden die meten of de sensor goed huidcontact maakt. Dat moet ook tijdens het zwemmen werken.

Veel andere sporthorloges of bijvoorbeeld een Apple Watch gebruiken alleen 2 tot 4 groene leds. We hebben de Vantage M getest naast een ouder model optische hartslagmeter (3 leds).

Waar dat model incidentele pieken of hele secties met een te hoge of lage meting vertoonde, zagen we die afwijkingen bij de Vantage M niet terug.

Gps en bediening

Het horloge heeft gps en een versnellingsmeter. Het is waterdicht tot 30 meter (WR30). Het oledscherm is goed afleesbaar, met een subtiele verlichting die je activeert met een polsbeweging. De interface is overzichtelijk en elegant.

Het bedienen gaat via vijf knoppen, die ook op de tast goed te vinden zijn. Met de tijd voortdurend in beeld, kun je op de wijzerplaat door beknopte informatie bladeren en bijbehorende detailgegevens selecteren.

Je kunt kiezen tussen een analoge en digitale wijzerplaat, maar eigen wijzerplaten zijn niet mogelijk. Smartphonenotificaties worden wellicht later nog toegevoegd. Het horloge trackt automatisch je dagelijkse activiteit en slaap.

Trainingen

Met een druk op een knop start je een van de 130 soorten trainingen. Enkele staan standaard al op het horloge en met de Polar Flow-app ( Android / iOS) kun je de selectie en volgorde aanpassen en snel je favoriete trainingen kiezen.

De app biedt verder uitgebreide informatie en grafieken en zorgt voor het uploaden van je gegevens naar de nog uitgebreidere website (standaard alleen privé, niet gedeeld).

Uitgebreide resultaten

Voor (te) enthousiaste sporters is het bijhouden van je cardiobelasting een interessante functie. Die waarschuwt als je overtraind raakt en verhoogde kans op blessures hebt. In de app en via de website kun je uitgebreide grafieken en extra mogelijkheden oproepen.

Zo toont het Running Index-rapport je hardloopvorderingen en raceprognoses. Op de website kun je programma’s voor een loopafstand kiezen, waarvoor de trainingen dan automatisch gesynchroniseerd worden met het horloge.

De interface en opties op het horloge zijn praktisch en overzichtelijk. Als je een training na enkele seconden weer stopt, wordt automatisch gevraagd of je die wilt weggooien. Pauzeer je een training, dan is de standaardoptie het voortzetten van die training.

Als de accu leegraakt, wordt het scherm monochroom en moet je bevestigen dat je dat gezien hebt. Dit soort kleine dingen maken de Vantage M een erg gebruiksvriendelijk sporthorloge.

Winnaar op gebruiksgemak

Qua functionaliteit biedt Garmin in deze prijsklasse misschien meer, maar Polar scoort hoog op gebruiksgemak. De batterij gaat behoorlijk lang mee.

We konden met geactiveerde doorlopende hartslagmeting en bijna dagelijks een (korte) training zo’n vijf dagen vooruit met een volle batterij.

Polar geeft zelf aan dat de Vantage M met actieve gps en hartslagmeting tot 30 uur training zou moeten kunnen vastleggen. De Vantage M is leverbaar in zwart, wit en rood en met twee verschillende maten polsband.

De standaard polsband zit prettig, maar is te vervangen door andere polsbanden van 22 mm. Door de vrij subtiele afmetingen misstaat de Vantage M ook op een smallere pols niet.

Polar Vantage M

Sporthorloge met hartslagmeter
FabrikantPolar
Compatibel metsmartphone met Android 4.4 of nieuwer, iOS 10 of nieuwer, pc met Windows XP/macOS 10.6 of hoger
Afmetingen (doorsnede × hoogte), gewicht46 × 12,5 mm, 45 gram
Scherm1,2″-oled, 240 × 240 pixels
UitrustingGPS/Glonass, Bluetooth LE, hartslagmeter,
WR30 waterbestendig, usb-laadkabel
Accu230 mAh, tot 30 uur training met gps+hartslagmeting
Prijsongeveer € 230

Lees uitgebreide achtergrondartikelen op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

NuForce Be Sport 3: Sportieve draadloze oordopjes

Bluetooth headsets voor tijdens het sporten of onderweg zijn populairder dan ooit. Maar dat soort kleine oordopjes klinkt vaak niet bepaald geweldig....

Review: TomTom Adventurer, een prima sporthorloge

Een hardloophorloge met activitytracker is een gouden combinatie. Maar voor stevige bergwandelingen of op wintersport heb je andere eisen. Dan komt de...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er