OnePlus Watch 2 review: Wear OS watch met een super goede accuduur

Marco den Teuling
3

Inhoudsopgave

    De eerste OnePlus Watch was niet bijzonder succesvol. Deze tweede poging is echter de eerste Android Wear-smartwatch met de nieuwe ‘hybride interface’. Zorgt dat voor een betere smartwatch? Kom meer te weten over de OnePlus Watch 2 in deze review.

    OnePlus Watch 2 review:

    Accuduur

    Smartwatches, inclusief de eerste OnePlus Watch, hebben een beperkte accuduur als nadeel. Soms is het een hele prestatie om het einde van de dag te halen, vooral wanneer de accu ouder wordt. De nieuwe hybride interface van Googles Wear OS belooft dit te verbeteren door slim te schakelen tussen twee processors. Bij de OnePlus Watch 2 bestaat dit uit een Snapdragon W5 Gen 1 voor veeleisende taken en een zeer energiezuinige BES2700BP microcontroller (MCU). Deze MCU draait een apart realtime operating system (RTOS). Terwijl de Snapdragon in de energiebesparende stand-by modus blijft, verwerkt de MCU sensordata en voert andere eenvoudige taken uit. OnePlus levert wijzerplaten mee die de hybride interface benutten, waardoor de Watch 2 via speciale API’s notificaties kan tonen of wissen zonder de Snapdragon te activeren. Met een accu van 500 mAh is deze ook groter dan die van de meeste smartwatches.

    Dit alles resulteert in een betere accuduur, zelfs bij vrij intensief gebruik. Met de hybride modus haal je bijna twee dagen, en in de praktijk hebben we drie à vier dagen gehaald. Voorwaarde is wel dat je een wijzerplaat gebruikt die de hybride interface ondersteunt, zoals die van OnePlus. OnePlus spreekt van ‘dual engine’ en noemt de combinatie van RTOS plus Wear OS de ‘Slimme modus’. Afhankelijk van de gebruikte apps, instellingen (zoals always-on-display) en wijzerplaat kan de accuduur korter uitvallen, maar hij is duidelijk langer dan bij andere slimme horloges. Schakel je over naar een (veel beperktere) energiebesparende modus met alleen RTOS, dan gaat het horloge meer dan een week mee. Opladen van de Watch gaat snel via de bijgeleverde magnetische laadkabel; in een uur is de accu vol, en twintig minuten is genoeg voor ruim een halve acculading. Hoewel een sporthorloge zoals die van Garmin veel langer meegaat, biedt deze niet de uitgebreide app store van een OS.

    Uitgebreide sportmogelijkheden en fysieke eigenschappen

    Over sport gesproken: de Watch 2 heeft sensors voor alle gangbare metingen, zoals hartslag, gps, bloedzuurstofgehalte, en zelfs een barometer. De metingen voor positie en hartslag vertoonden maar kleine verschillen met die van een recent Garmin-hardloophorloge (ForeRunner 255). Ook de slaaptracking en andere gegevens lijken accuraat genoeg vergeleken met andere wearables. De Watch 2 is wel vrij zwaar en groot en bediening via het touchscreen is bij (buiten)sporten soms minder handig dan fysieke knoppen. Ook zijn de activiteiten waarvoor je uitgebreide metingen kunt starten misschien niet wat je zoekt. Zo is er een erg uitgebreide sportmodus voor badminton, maar ontbreekt het populaire padel. Apps uit de store kunnen in dat geval misschien uitkomst bieden. Er is een (vrij zwakke) speaker ingebouwd en een microfoon voor bellen of bijvoorbeeld voor Google Assistent. Bellen kan alleen als je smartphone verbonden is, want er is geen Watch 2 met mobiele dataverbinding.

    Bediening en gebruiksgemak

    De Watch 2 heeft naast het touchscreen twee drukknoppen, waarvan je de standaardfuncties kunt aanpassen. Zo activeert een korte druk op de onderste knop standaard de ingebouwde sport-app, en tweemaal klikken de app Google Wallet voor NFC-betalingen. De bovenste knop kun je behalve drukken ook draaien, maar dat is alleen cosmetisch en je kunt er dus niets aan koppelen. Het grote ronde amoled-scherm met saffierkristallen cover heeft een zichtbare rand, maar is duidelijk en helder. Het 22mm-bandje met snelsluitingen is makkelijk te vervangen door andere 22mm-bandjes. De metalen kast is met 47 mm vrij groot uitgevallen en daarmee niet zo geschikt voor dunnere polsen. Hij is wel keurig afgewerkt, en het horloge is water- en stofbestendig (IP68).

    Connectiviteit en app-ecosysteem

    De sport-app op het horloge synchroniseert automatisch met de OHealth-app op de telefoon, die op de tab Apparaat ook toegang geeft tot alle Watch-instellingen. Daar heb je geen aparte app voor nodig, zoals bij veel smartwatches. De informatie op de tabs Gezondheid en Fitness is uitgebreid, maar haalt het niet bij sommige sport-apps of apps van concurrenten. Als Wear OS-apparaat heeft de Watch 2 toegang tot alle Wear-apps en wijzerplaten in Googles Play Store, maar die ondersteunen lang niet allemaal de hybride interface. Daardoor kunnen ze zoals al vermeld de accuduur verkorten. De interface van de Watch 2 is vergelijkbaar met andere Wear-smartwatches en de bediening verloopt vloeiend.

    Conclusie OnePlus Watch 2 review

    De Watch 2 is nogal fors en zwaar, maar hij oogt wel premium. OnePlus belooft 2 jaar OS updates en 3 jaar beveiligingsupdates, wat redelijk is maar minder dan Samsung. Qua mogelijkheden voegt de OnePlus Watch 2 niets nieuws toe aan bestaande Wear-modellen, maar hij heeft wel één voorlopig unieke eigenschap: een accuduur van enkele dagen. Als dat je belangrijkste criterium is en je een Wear OS-model wilt, is de OnePlus Watch 2 voorlopig de beste optie.

    OnePlus Watch 2 review: plus- en minpunten

    +Één enkele app
    +Goede accuduur
    Vrij log, supportduur

    OnePlus Watch 2 specificaties

    FabrikantOnePlus
    Scherm1,43” amoled, 466 × 466 pixels
    Batterij500 mAh
    Connectiviteit en sensorsBluetooth 5.0/BLE, Wi-Fi 4, NFC, GPS, Galileo, Beidou, GLONASS, QZSS, accelerometer, gyroscoop, optische hartslagsensor, optische pulsoximeter, geomagnetische sensor, lichtsensor, barometer
    Afmetingen (l x b x h)47 x 46,6 × 12,1 mm / 80 g (incl. band)
    Gewicht80 g (incl. band)
    Shoplink & prijsBelsimpel, 329 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    3 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    Jan
    Lezer
    Jan

    Ik gebruik al twee jaar de Fossil Collider HR (type FTW7009). Hybride, en een batterijduur van twee (!) weken. Functionaliteit is niet zo ruim als de OnePlus maar voor mij is de batterijduur het belangrijkste.

    Mdk
    Lezer
    Mdk

    Gewoon een kopie van mijn Huawei GT4 die al even op de markt is.