MSI Oculux scherm voor e-sports gaming – review

Alieke van Sommeren
0

De Oculux NXG253R van MSI is een scherm gericht op e-sports gaming met een zware focus op zeer veel fps en zo min mogelijk verstoring in je beeld. Het scherm biedt G-Sync en een refreshrate van 360 Hz via de Displayport-input.


Oculux MSI scherm e-sports


Oculux MSI 24,5″ scherm voor e-sports gaming met hoge refreshrate

De MSI Oculux NXG253R richt zijn pijlen op de e-sports, wat verklaart waarom er een refreshrate van 360 Hz en een panel van 24,5 inch groot met een full-hd-resolutie wordt gecombineerd.

Bij e-sports gaat het erom zo veel mogelijk stabiele frames per seconde te behalen, iets wat met je een scherm met hoge resolutie veel lastiger voor elkaar krijgt. Bij e-sports-toernooien is full hd ook nog steeds de standaard qua resolutie. En full hd biedt verder een prettige combinatie van snelheid en toch goed scherp beeld.

Hoge refreshrate alleen met DisplayPort

Let wel even op: de maximale refreshrate van 360 Hz van de Oculux NXG253R haal je alleen in combinatie met DisplayPort (en een voldoende krachtige grafische kaart). Via HDMI is hij ook niet bepaald traag te noemen, en haal je maximaal 240 Hz.

Scherminstellingen

Zodra je het scherm aan z’n gewichtige voet hebt vastgemaakt, oogt het vrij bescheiden met zijn 24,5 inch en ingetogen looks aan de voorkant. In hoogte verstellen of in portretstand draaien gaat soepel.

RGB-strip

Alleen de RGB-strip op de achterkant en flinke ventilatiesleuven bovenop verraden dat er iets gaande is waar de nodige electronica aan te pas komt. Voor 360 frames per seconde en G-Sync heb je nu eenmaal net wat meer hardware nodig. De RGB-strip is overigens niet al te groot en is zeker geen verkapte grote ambilight richting je muur. Het valt eerder onder de noemer subtiele accentverlichting.

Voeding

De voeding van de Oculux is extern, vermoedelijk om de warmteontwikkeling binnen de perken te houden. De achterkant en het staande deel van de voet hebben een brushed look. De rest is matzwart.

Bediening

Rechtsonder op de onderrand zit de power-knop onder handbereik. De bediening van het schermmenu gebeurt via een kleine rode joystick rechtsonder achterop de monitor. De bediening via de joystick werkt lekker vlot en alles van de RGB-led tot kleurtemperatuur, presets en blauwlichtfilter is snel te benaderen en te schakelen.

Presets

Qua presets kun je naast je eigen preset kiezen voor FPS, racing, RTS, RPG en sRGB en Anti-Blue. De donkere gebieden in de beeldcontent zijn extra op te lichten via een aantal gradaties Dark Boost.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


G-SYNC Esports Mode voor minste latency

De speciale G-SYNC Esports Mode garandeert de minste latency. De variabele backlight wordt daarbij uitgeschakeld. Je krijgt netjes een melding in beeld dat je door het inschakelen van die functie het energieverbruik van het scherm omhoog gaat gooien.

Nvidia Reflex Latency Analyzer

Met de Esports Mode ingeschakeld wordt de Nvidia Reflex Latency Analyzer-optie beschikbaar. Met deze mix aan software en hardware kun je met een compatibel scherm en muis de latency meten en terugdringen.

Dit is iets waarvoor je normaal prijzige afzonderlijke apparatuur voor nodig hebt. Bij een klik van je muis wordt gemeten hoe lang het duurt voor de bijbehorende pixels (bijvoorbeeld muzzle flash) veranderen. Op die manier weet je dat je muis, pc en scherm vloeiend samenwerken voor de beste performance tijdens het gamen.

Mat IPS-panel

Naast al het snelle gaminggeweld is het scherm prettig gematteerd en dankzij het IPS-panel heeft het scherm een ruime kijkhoek van 178 graden. De NXG253R haalt iets meer dan 84% van de DCI-P3-range en bijna 110% van de sRGB-range.

Aansluitingen Oculux MSI 24,5″ scherm voor e-sports gaming

Het scherm biedt twee keer HDMI 2.0b en DisplayPort. Bij de rij inputs zit ook de USB type B-poort-uplink voor de usb-hub en de audiojack. Aan de linkerkant van het scherm zitten de drie stuks usb-poorten (5 Gbit/s) en je hebt ook nog een uitsparing om een Kensington-lock te gebruiken. Met dit vlotte scherm zit je de komende jaren goed als het om gamen gaat. Goedkoop is het scherm zeker niet, maar daarvoor krijg je naast de extreme performance ook een complete set nuttige features en een prima afwerking.

Pluspunten

+ extreem snel
+ nuttige extra’s
+ accurate kleuren

MSI Oculux NXG253R e-sports scherm

msi.com
display, resolutie24,5″ IPS, full-hd (1920 × 1080, mat)
refreshrate, reactietijd360 Hz (G-Sync), 1 ms (GtG)
hederlheid, contrast400 nits, 1000:1
display-inputsDisplayPort 1.4, 2× HDMI 2.0b
overige aansluitingenusb-hub (1×up, 3× downlink 5 Gbit/s),
afmetingen, gewicht560 × 399 × 233 mm, 6,5 kg
bekijk het product€ 775,-

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Alieke van Sommeren , en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p27)


lees meer reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

MSI all-in-one-pc AM271P 11M

De AM271P all-in-one-pc van MSI heeft alles in zich voor de veeleisende thuiswerker, die een lekker snelle pc en een goed scherm wil om mee te werken.

MSI Optix MAG274QRF-QD gaming-monitor

De Optix MAG274QRF-QD is een supersnelle gaming-monitor met 165Hz-refreshrate, reactietijd van 1ms en accurate kleurweergave dankzij quantum dot-techn...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er