MSI GT76 Titan DT 9SG gaming laptop

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  Stevige jongen

  Wanneer je een combinatie zoekt tussen nog enigszins draagbaar maar meer dan voldoende performance om in 4K te gamen, heb je een flinke gaminglaptop nodig: zowel letterlijk als figuurlijk. De MSI GT76 Titan DT 9SG heeft genoeg power in huis.

  MSI GT76 Titan DT 9SG

   

  Krachtpatser

  Bij het aanpakken van de doos voor deze gaming laptop heb je vanwege de afmetingen en het gewicht al door dat hier een flink performancemonster in verborgen moet zitten.

  Het scherm klapt een aantal centimeters voor de achterste rand van de behuizing open, en het is al direct zichtbaar waarom dat zo is. De achterkant is namelijk vrijgelaten en grotendeels opengewerkt (net als de onderkant) voor het makkelijker kunnen afvoeren van alle warmte van onder andere de Intel Core i9-9900K, twee NVMe-ssd’s in RAID 0 en een Nvidia GeForce RTX 2080.

  Gewichtige persoonlijkheid

  Met een gewicht van 4,2 kilo schoon aan de haak en een flinke hoeveelheid zichtbare koperen heatpipes dankzij open gaas voor voldoende airflow aan de onderkant, zet je wel iets behoorlijk imposants op je bureau.

  De laptop op je schoot zetten is alleen aan te raden voor even kort iets anders doen dan een spel spelen, maar sowieso wil je voor gaming makkelijk kunnen muizen met een losse muis op een vlakke ondergrond. Laptops van dit formaat wil je eigenlijk helemaal niet op je schoot gebruiken.

  Na het aansluiten van twee flinke adapters (230 watt per stuk) met behulp van een verloopstuk naar een enkele propriëtaire aansluiting, is de laptop vervolgens klaar voor de strijd. Het IPS-scherm is 17,3 inch groot en prettig mat, Het heeft links, rechts en boven slechts een dunne rand. Daardoor oogt het scherm ondanks het formaat nog vrij bescheiden.

  Lust voor oor en oog

  Voor het toetsenbord is samengewerkt met de gaming-accessoirebouwer Steelseries. Je hebt volledig instelbare RGB-achtergrondverlichting tot je beschikking. Via functietoetsen zijn onder meer het geluidsvolume en de intensiteit van de RGB-verlichting en de schermhelderheid makkelijk snel in te stellen.

  Het toetsenbord is vrijwel fullsize, wel is links de Windows-toets vervangen door de functietoets. De toetsen zijn niet mechanisch, wat binnen de gamingwereld wel behoorlijk populair is, maar geven een prettige feedback en hebben een fijne hoeveelheid travel. Ze voelen degelijk aan. De RGB-verlichting loopt in dunne strepen links- en rechts op de behuizing door, en ook aan de voorkant. Die lichtshow wordt weer gereflecteerd via je bureau of andere ondergrond.

  Dynaudio heeft zich met de audio bemoeid en we moeten zeggen dat het prima klinkt als je een muziekje opzet: niet blikkerig en geen overmatige vermoeiende hoeveelheid bas. Voor gaming zet je toch het liefst een headset op voor beter positioneel geluid.

  Koppelbaas

  In de flinke behuizing is er gelukkig ook ruimte voor een luxe hoeveelheid aansluitingen. We tellen vier stuks type A usb-poorten, een Thunderbolt- en normale USB-C-poort, een netwerkpoort (extra snel met 2,5 Gbit/s), microSD-kaartslot, mini- DisplayPort, HDMI, microfoon- en headphone- jack en de propriëtaire stroomaansluiting. Die laatste heeft wat overigens wat weg van een gemodificeerde usb-poort.

  Wifi-ac en Bluetooth mogen ook niet ontbreken. De webcam is wat matig (720p). Bij het spelen van een veeleisende game gaat de laptop vrij snel over tot duidelijk aanwezige ventilatorherrie, maar dat kan ook niet anders met zoveel power in een relatief ‘kleine’ behuizing. Het is vooral veel geruis, maar geen hinderlijke overige bijgeluiden. Wel is het jammer dat ondanks de enorme hoeveelheid koeling de laptop idle ook nog steeds een duidelijk hoorbaar geruis produceert.

  Conclusie

  Voor de komende jaren kun je met deze dikke hardware prima vooruit, maar het wel zeer forse prijskaartje kunnen we niet verantwoorden. Dit ondanks de uitstekende specificaties en het feit dat je zelf nog kunt sleutelen om bijvoorbeeld de ssd’s of accu te vervangen.

  MSI GT76 Titan DT 9SG specificaties

  FabrikantMSI
  CpuIntel Core i9-9900K (3,6 GHz, 8 cores, 16 threads)
  Geheugen64 GB DDR4
  Scherm17,3 inch, 3840 × 2160, mat, IPS, 144 Hz
  GpuNvidia Geforce RTX 2080
  Opslag1TB-ssd (NVMe, 2 stuks in RAID 0), 1TB-3,5”-hdd
  BesturingssysteemWindows 10 Pro
  Adapter2 × 230 W
  Prijs€ 4600

  Meer reviews lees je in c't 06/2024

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

  In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

  Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

  Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er