Mobiel workstation: test Asus ProArt Studiobook Pro X

Redactie
0

Inhoudsopgave

Met de ProArt Studiobook serie laptops mikt Asus op creatieve professionals, een markt waar veel gebruikers van oudsher een Apple MacBook Pro kiezen.  Wat zijn de unieke kenmerken van Asus’ Studiobook en kan die zich meten met bijvoorbeeld de nieuwe 16-inch MacBook Pro? We bekijken de ProArt StudioBook Pro.

De line-up van Asus qua laptops is erg uitgebreid. De ProArt StudioBook serie omvat verschillende modellen, die we al kort konden bekijken op de IFA. De ‘gewone’ ProArt StudioBooks zijn er in 15 en 17 inch en zijn voorzien van een Nvidia RTX 2060. De ProArt Studiobook Pro-modellen zijn daarentegen voorzien van Nvidia Quadro grafische kaarten. Die zijn nog beter afgestemd op grafisch werk. Asus noemt als doelgroep bijvoorbeeld ontwerpers, architecten en animators.

Het scherm met 16:10 beeldverhouding ondersteunt dan ook 97% van de DCI-P3 kleurruimte en heeft een kleurechtheid met Delta-E < 1.5. Het is tevens Pantone-validated en erg prettig is de matte afwerking.

StudioBook Pro scherm kleurruimte

Het scherm van de StudioBook ondersteunt met DCI-P3 een grotere kleurruimte dan mogelijk is met sRGB.

Ontwerp en toetsenbord

De StudioBook Pro heeft een groot 17inch-scherm, maar is gezien het schermformaat nog redelijk portable. Dankzij dunne schermranden zijn de buitenmaten beperkt gebleven tot 38,2 bij 26,5 centimeter. Zeker gezien de krachtige hardware vallen ook de dikte en het gewicht erg mee, met respectievelijk 2,82 cm en 2,5 kg. De laptop is nog aardig portable, al hoort er nog wel een flinke 280W-netadapter bij.

Boven het scherm zit een normale webcam, die dus niet voor de Windows-aanmelding gebruikt kan worden. Voor snel een eenvoudig aanmelden in Windows of andere toepassingen vind je rechts naast de touchpad een vingerafdrukscanner. Die werkt vlot en betrouwbaar.

Het verlichte toetsenbord beslaat bijna de hele breedte van de laptop en omvat een numeriek toetsenblok. Het tikt aardig en als je erop los typt valt ook op hoe stevig de StudioBook aanvoelt. Prettig is dat de pijltoetsen niet zoals vaak bij laptops in één rij zijn gepropt, maar alle pijltoetsen een fatsoenlijk formaat hebben. Boven het toetsenbord vind je nog een aan-/uitknop en onder het toetsenbord het iets naar links geplaatste touchpad. Deze ScreenPad dient tevens als ingebouwd tweede scherm. Zeker voor de doelgroep is dit handig om bijvoorbeeld paletten, toolboxes, previews of andere vensters apart neer te kunnen zetten.

ProArt StudioBook Pro vs 16-inch MacBook Pro

Links de 16-inch MacBook Pro, rechts de StudioBook Pro (met onder het toetsenbord de ScreenPad).

Naast de nieuwe 16-inch MacBook Pro valt de 17-inch StudioBook een stuk groter uit. Het matte scherm van de StudioBook is uiteraard groter dan het glanzende scherm van de MacBook, qua schermranden verschillen ze weinig. Het toetsenbord is bij Apple een stuk kleiner (maar wel beter dan bij voorgaande MacBook Pro’s) met luidsprekers aan weerszijden. De MacBook heeft vergeleken met de StudioBook een veel grotere touchpad, maar op een bureau zullen sommige gebruikers toch de voorkeur geven aan een muis of ander invoerapparaat. Aansluitingen daarvoor heeft de StudioBook in elk geval genoeg, zoals je verderop kunt lezen.

Krachtige hardware

De StudioBook is uitgerust met een Nvidia Quadro RTX 5000 met 16 GB GDDR6 VRAM. Deze kaart biedt onder andere hardwareversnelling voor realtime raytracing. De Quadro-drivers zijn geoptimaliseerd voor grafische toepassingen en bieden bijvoorbeeld 10-bit kleurdiepte, in tegenstelling tot drivers van GTX-kaarten. De StudioBook heeft verder dankzij de Intel-processor een geïntegreerde Intel UDH Graphics 630 aan boord. Die is zuiniger dan de Quadra en zorgt voor een langere accuduur bij gewone desktoptoepassingen.

Ons testmodel (type Pro X W370G) was voorzien van een krachtige 6-core Intel Xeon E-2276M processor met een Turbo Boost tot 4,7 GHz en 64 GB werkgeheugen. Als dat nog niet genoeg is, ondersteunen de vier SO-DIMM slots tot 128 GB werkgeheugen met ECC. Een NVMe-ssd van 1 TB (tot 4 TB configuratie mogelijk) zorgt voor voldoende lokale opslagruimte. Via de netwerk- en andere aansluitingen is snelle externe opslag mogelijk.

Veel aansluitingen

Vergeleken met de 16-inch MacBook is de StudioBook een stuk groter, maar Asus gebruikt de beschikbare ruimte niet alleen voor erg krachtige hardware. Rondom vinden we bij de StudioBook ook een flinke hoeveelheid aansluitingen. Bij de MacBook krijg je vier Thunderbolt-3-poorten, de ProBook heeft een gevarieerder aanbod.

Rechts vind je een gigabit-netwerkaansluiting en een USB 3.1 Gen 2 Type-A aansluiting. Verder zitten hier twee Thunderbolt 3 USB-C-poorten met DisplayPort-1.4-ondersteuning, die in combinatie met de HDMI-2.0-aansluiting aan de linkerkant veel opties bieden om externe schermen aan te sluiten. Links vind je behalve de HDMI-poort nog twee USB 3.1 Gen 2 Type-A aansluitingen, een audiojack en een geheugenkaartlezer (UHS-II, tot 312 MB/s).

StudioBook Pro aansluitingen

Tot slot

Met de StudioBook Pro X brengt Asus een erg krachtige laptop op de markt die is toegespitst op creatieve professionals. Dankzij het ruime assortiment aan aansluitingen kun je de laptop flexibel inzetten en ondanks de krachtige hardware en het grote scherm is het apparaat nog redelijk portable.

Een MacBook Pro 16-inch met eveneens 64 GB RAM en 1 TB ssd is circa 500 euro goedkoper (4500 versus 5000 euro) dan deze StudioBook Pro X. Maar dan krijg je een i9 in plaats van een Xeon, een kleiner (glanzend) scherm en minder aansluitmogelijkheden. Bovendien heb je dan een minder presterende Radeon Pro 5500M met 8 GB videogeheugen in plaats van de Quadro met 16 GB.

Heb je echt de power van de StudioBook Pro X nodig, dan is het prijsverschil waarschijnlijk geen bezwaar. Het zal dan misschien eerder neerkomen op een voorkeur voor macOS of Windows. Overigens is de StudioBook voorzien van Windows 10 Pro Workstation, maar dat is vooral vanwege de Xeon-processor. Het verschilt weinig van Windows 10 Pro en biedt in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden vooral voordelen op serverhardware met bijvoorbeeld meerdere fysieke processors.

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Odido Klik&Klaar review: 5G voor thuis internet vanaf 20 euro p.m.

Op plekken waar nog geen glasvezel ligt en je wilt profiteren van een snelle 5G-verbinding, is er het Odido Klik&Klaar 5G-internetabonnement. Daar haa...

Blocky review: simpele adblocker voor je complete lokale netwerk

Het in Go geschreven Blocky is onder andere een alternatief voor de populaire Pi-hole en AdGuard Home advertentie- en tracking-blockers. In deze Block...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er