Mikrotik hAP ac² & cAP ac

Daniel Dupré
0

De wifi-basisstations hAP ac2 en cAP ac van Mikrotik hebben een snelle processor en flink wat zendvermogen. Het energieverbruik blijft prettig laag.

Mikrotik heeft zijn apparaten voorzien van een Qualcomm IPQ4018 wifi-systeemchip. Diens bijna identieke broer, de IPQ4018, heeft Google in zijn wifi-nodes geplaatst. De accesspoints van Mikrotik zien er op zich wel minder mooi uit, maar ze kosten met rond de 60 tot 70 euro per stuk ook een flink stuk minder.

De hAP ac2  heeft vijf ethernetpoorten en zal waarschijnlijk met name als wifi-router worden ingezet. De vier ARM-­cores van de IPQ4018-chip zijn krachtig genoeg om ook de wifi-controllersoftware ­CAPsMAN in goede banen te leiden.

Mikrotik hAP Ac2

Mikrotik hAP Ac2 heeft vijf netwerkpoorten aan boord.

De NAT-performance bij de IP-to-IP-­omzetting zat op de maximale snelheid van gigabit-­ethernet. De NAT-verwerkings­capaciteit bij PPPoE werd daarbij door onze test-pc begrensd. Desondanks was dat nog voldoende voor de meeste internetsnel­heden van dit moment.

De routers ondersteunen usb-sticks voor HSPA of LTE via de usb-poort, waarmee het dus mogelijk is de internet­verbinding via een mobiel (3G/4G-)netwerk te laten lopen.

De cAP ac is bedoeld als puur accesspoint. Naast een injector voor de propriëtaire PoE wordt het apparaat geleverd met een los vierkant kapje, indien ­rond­design niet in je interieur past.

Mikrotik cAP ac

Mikrotik cAP ac is een puur accesspoint.

Een deel van het vermogen (propriëtair of volgens de IEEE 802.3af/at-standaard) dat via PoE op de eerste ethernetpoort binnenkomt, kan daarbij naar de tweede poort worden doorgesluisd (uitsluitend propriëtair), bijvoorbeeld aan een LAN-camera of een cAP-­Lite-accesspoint.

Beide apparaten werken met Router­OS van Mikrotik (bij de test was dat versie 6.45.6), dat je als beheerder de vrijheid geeft de configuratie tot in de kleinste details in te stellen.

Functies voor zakelijke omgevingen zoals WPA2-EAP (individuele authenticatie via IEEE 802.1x/radius), multi-­SSID-mogelijkheden met VLAN’s en Protected Management Frames (PMF)  behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Het energieverbruik van de apparaten was in beide gevallen aangenaam bescheiden. Vergeleken met een AX200-­module van Intel waren de wifiprestaties op de 2,4 GHz-bandbreedte zeer goed, en op 5 GHz redelijk. Gezien de lage prijs van de apparaten en de hoge flexibiliteit van Mikrotik RouterOS, zijn de apparaten van Mikrotik heuse koopjes.

hAP ac²cAP ac
wifi (MIMO-streams)Wi-Fi 4 (2) + Wi-Fi 5 (2), simultane dualband, DFS, WPS
aansluitingen5 × RJ45,
1 × USB 2.0
2 × RJ45
NAT PPPoE949 / 949 Mbit/s
NAT IP-to-IP (DS/US)864 / 884 Mbit/s
Wifi 2,4 GHz, dichtbij / 20 m (AX200)191 / 70–114 Mbit/s
(189 / 66–103 Mbit/s)
Wifi 5 GHz, dichtbij / 20 m (AX200)340 / 41–105 Mbit/s
(304 / 62–109 Mbit/s)
energieverbruik
(via stroomnet, idle)
4,6 watt4,1 watt

c't magazine 3/2023

Meer over

RoutersWifi

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Devolo Repeater 3000 review: efficiënte Wi-Fi 6-repeater

In deze review nemen we een kijkje naar de Devolo Repeater 3000. Net als de Devolo 5400 is dit een Wi-Fi 6-repeater die efficiënt werkt om de netwerkd...

D-Link M32 review: eenvoudig in gebruik & zonder account

In deze review werpen we een blik op de D-Link EAGLE PRO AI AX3200 M32. Dit is een meshsysteem om het bereik van je wifi in huis te vergroten of te up...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er