Mikrotik hAP ac² & cAP ac

Daniel Dupré
0

De wifi-basisstations hAP ac2 en cAP ac van Mikrotik hebben een snelle processor en flink wat zendvermogen. Het energieverbruik blijft prettig laag.

Mikrotik heeft zijn apparaten voorzien van een Qualcomm IPQ4018 wifi-systeemchip. Diens bijna identieke broer, de IPQ4018, heeft Google in zijn wifi-nodes geplaatst. De accesspoints van Mikrotik zien er op zich wel minder mooi uit, maar ze kosten met rond de 60 tot 70 euro per stuk ook een flink stuk minder.

De hAP ac2  heeft vijf ethernetpoorten en zal waarschijnlijk met name als wifi-router worden ingezet. De vier ARM-­cores van de IPQ4018-chip zijn krachtig genoeg om ook de wifi-controllersoftware ­CAPsMAN in goede banen te leiden.

Mikrotik hAP Ac2

Mikrotik hAP Ac2 heeft vijf netwerkpoorten aan boord.

De NAT-performance bij de IP-to-IP-­omzetting zat op de maximale snelheid van gigabit-­ethernet. De NAT-verwerkings­capaciteit bij PPPoE werd daarbij door onze test-pc begrensd. Desondanks was dat nog voldoende voor de meeste internetsnel­heden van dit moment.

De routers ondersteunen usb-sticks voor HSPA of LTE via de usb-poort, waarmee het dus mogelijk is de internet­verbinding via een mobiel (3G/4G-)netwerk te laten lopen.

De cAP ac is bedoeld als puur accesspoint. Naast een injector voor de propriëtaire PoE wordt het apparaat geleverd met een los vierkant kapje, indien ­rond­design niet in je interieur past.

Mikrotik cAP ac

Mikrotik cAP ac is een puur accesspoint.

Een deel van het vermogen (propriëtair of volgens de IEEE 802.3af/at-standaard) dat via PoE op de eerste ethernetpoort binnenkomt, kan daarbij naar de tweede poort worden doorgesluisd (uitsluitend propriëtair), bijvoorbeeld aan een LAN-camera of een cAP-­Lite-accesspoint.

Beide apparaten werken met Router­OS van Mikrotik (bij de test was dat versie 6.45.6), dat je als beheerder de vrijheid geeft de configuratie tot in de kleinste details in te stellen.

Functies voor zakelijke omgevingen zoals WPA2-EAP (individuele authenticatie via IEEE 802.1x/radius), multi-­SSID-mogelijkheden met VLAN’s en Protected Management Frames (PMF)  behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Het energieverbruik van de apparaten was in beide gevallen aangenaam bescheiden. Vergeleken met een AX200-­module van Intel waren de wifiprestaties op de 2,4 GHz-bandbreedte zeer goed, en op 5 GHz redelijk. Gezien de lage prijs van de apparaten en de hoge flexibiliteit van Mikrotik RouterOS, zijn de apparaten van Mikrotik heuse koopjes.

hAP ac²cAP ac
wifi (MIMO-streams)Wi-Fi 4 (2) + Wi-Fi 5 (2), simultane dualband, DFS, WPS
aansluitingen5 × RJ45,
1 × USB 2.0
2 × RJ45
NAT PPPoE949 / 949 Mbit/s
NAT IP-to-IP (DS/US)864 / 884 Mbit/s
Wifi 2,4 GHz, dichtbij / 20 m (AX200)191 / 70–114 Mbit/s
(189 / 66–103 Mbit/s)
Wifi 5 GHz, dichtbij / 20 m (AX200)340 / 41–105 Mbit/s
(304 / 62–109 Mbit/s)
energieverbruik
(via stroomnet, idle)
4,6 watt4,1 watt

c't 05/2024

Meer over

RoutersWifi

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er