Er zijn op dit moment meer dan 100 betaalde VPN-diensten. We hebben ons uit privacy-overwegingen eerst beperkt tot VPN-aanbieders met een hoofdzetel in de EU hebben (wat op dit moment nog inclusief Groot-Brittannië is). Daarmee werd het aanbod al flink ingeperkt en bleven de volgende diensten over: AirVPN, CyberGhost VPN, Goose VPN, Mullvad, OVPN en ProtonVPN. Door de teugels wat minder strak aan te halen wat privacy betreft namen we ook de diensten Hide.me, Hide My Ass en Nord VPN mee.
We hebben alle VPN-diensten getest op een Windows 10-notebook met een 500/500-Mbit/s-glasvezelverbinding. We hebben metingen gedaan met een VPN-server in Nederland (locatie Amsterdam) en een in de VS (New York). Daarbij hebben we ook gekeken of er aparte ondersteuning is voor routers (bijvoorbeeld voor DD-WRT en het aanmaken van OVPN-bestanden) en of extensies voor browsers beschikbaar zijn. Hier volgt een greep uit de geteste diensten:
AirVPN
AirVPN begon ooit als een gratis service. Het is een relatief kleinschalige aanbieder gebleven, maar wel een die privacy hoog in het vaandel heeft staan. AirVPN werkt alleen met OpenVPN. Op de website selecteer je bij de ‘Config Generator’ met welke server je verbinding wilt maken voor een OVPN-configuratiebestand. Bij je OpenVPN-client importeer je dat en maak je verbinding. Ook Chrome OS en de routerbesturingssystemen DD-WRT, Tomato en pfSense worden ondersteund.
Voor Windows wordt de OpenVPN-GUI Eddie geïnstalleerd, maar de officiële OpenVPN GUI werkt ook. De snelheid is voldoende, maar zakt bij een server verder weg tot onder in de middenmoot.
CyberGhost VPN
CyberGhost is een Roemeens bedrijf met servers in bijna 60 landen. Naast clients voor alle gangbare platforms zijn er ook browseruitbreidingen voor Firefox en Chrome. Je moet het CyberGhost-programma installeren, waarna je het na het aanmaken van een account één dag gratis kunt gebruiken. Na het kiezen van een land selecteer je een van de vele servers (waarom je welke zou kiezen is verder niet inzichtelijk) en maak je verbinding. Het programma toont óf en hoe lang je verbinding hebt, maar niet met welk protocol.
Je kunt in de client een aantal favorieten opgeven waar je vaker verbinding mee maakt. Bovendien kun je advertenties laten blokkeren. Ook bestaat de mogelijkheid de data te comprimeren, zodat er minder dataverkeer nodig is. De snelheden van de verbindingen veraf en dichtbij verschillen niet veel, maar zijn zeker niet uitzonderlijk hoog.
Met de CyberGhost-client maak je snel verbinding.
Goose VPN
Goose VPN is gratis een maand uit te proberen, maar dat moet je wel op tijd stoppen anders ga je per maand betalen – en je betaalt 0,45 euro ter controle van je rekeningnummer. Daarna kun je de software downloaden (ook nog beschikbaar voor Windows XP/Vista) of kiezen voor een handmatige set-up. In het laatste geval moet je bij de portal de token kopiëren die je nodig hebt voor de OVPN-bestanden die je voor de verschillende servers kunt downloaden. Daarna maak je verbinding met je mailadres als gebruikersnaam en de token als wachtwoord.
Bij het Goose-programma kun je gewoon inloggen met mailadres en wachtwoord en een server selecteren. Dat is eigenlijk het enige wat het programma doet, extra functies zijn er verder niet. Je kunt dan ook net zo goed de gewone OpenVPN GUI gebruiken. De snelheid van servers dichtbij is niet meer dan acceptabel, en richting de VS wordt het allemaal wel erg traag.