Lenovo ThinkPad Z16 review: laptop voor de zakelijke markt

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    In deze review werpen we een blik op de Lenovo ThinkPad Z16 G1. Deze laptop biedt een opmerkelijke combinatie: het is namelijk een ThinkPad-laptop met een AMD-cpu. Die combinatie is lange tijd niet meer voorgekomen. Deze Lenovo ThinkPad Z16 is een high-end zakelijke laptop met krachtige Ryzen-processors als belangrijkste kenmerk.

    Lenovo ThinkPad Z16 review: laptop voor de zakelijke markt

    Het design

    De ThinkPad Z16 vertoont sterke overeenkomsten met het uiterlijk van veel andere laptops op de markt. Het grote touchpad, het rechthoekige toetsenbord en het zilveren schermdeksel geven de laptop een uitstraling die een beetje doet denken aan de Apple MacBook, gecombineerd met de typische kenmerken van een Lenovo ThinkPad. Lenovo heeft eigen accenten toegevoegd, zoals de camera-uitstulping boven het display.

    De achterkant van het beeldscherm van de Lenovo ThinkPad Z16 is gemaakt van zilverkleurig aluminium, het toetsenbordframe is zwart geanodiseerd en de onderkant is zwart gelakt. Alleen het displayframe is van plastic. Een interessant detail is de matglazen afwerking van de palmsteunen, waardoor de laptop minder gevoelig is voor vingerafdrukken.

    Het beeldscherm

    Ons testmodel had een 16 inch IPS WUXGA scherm met een resolutie van 1920 x 1200 waarbij de maximale helderheid 400 nits is.. Ook had het scherm een antireflectielaag. Wel is het naar onze mening jammer dat het model niet standaard over een OLED-scherm beschikt of een scherm met een hogere resolutie.

    De optie voor een beter scherm is mogelijk, maar dan zul je flink extra in de buidel moeten tasten. Dat terwijl de prijs van ons testsample al meer dan 3000 euro is.

    De prestaties

    We hebben de Lenovo ThinkPad Z16 getest met een AMD Ryzen 7 Pro 6850H-configuratie. Dit is een acht-core/16-threads cpu op 45 watt en tot maximaal 4,75 GHz. Ons testmodel had geen beschikking over een aparte gpu, maar maakte gebruik van de geïntegreerde AMD Radeon Graphics. Wel is er een mogelijkheid om een Lenovo ThinkPad Z16 aan te schaffen met een AMD Radeon RX6500M gpu. Qua opslag moesten wij het doen met een 512GB Samsung-ssd. Het testmodel hebben we bovendien laten draaien op Windows 11, maar gek genoeg werd er door CineBench R23 een Windows 10 Pro besturingssysteem herkend.

    In een CineBench R23 benchmark wist de laptop een cpu multi-score te behalen van 9814 punten en 1342 punten in de cpu single-core test. Deze benchmark kun je vergelijken met de prestaties van een Intel Core i7-1165G7 volgens CineBench R23 die ongeveer 1382 punten weet te behalen in de single-core benchmark.

    De aansluitingen van de Lenovo ThinkPad Z16

    Voor een laptop die voor de zakelijke markt bedoeld is, is het wel jammer dat de laptop niet over wat meer aansluitingen beschikt. Zo beschikt deze Lenovo ThinkPad Z16 bijvoorbeeld niet over een ThunderBolt 4 aansluiting of een USB-A Poort. Wel beschikt de laptop gelukkig over USB 4.

    In tegenstelling tot nieuwere Intel-laptops is er dus geen Thunderbolt 4 aanwezig. USB 4 biedt dezelfde functies als Thunderbolt 3, maar dit garandeert niet dat alle Thunderbolt-accessoires ook daadwerkelijk zullen werken.

    De netwerkmogelijkheden

    Ons testmodel was uitgerust met een ingebouwde Wi-Fi 6E-kaart van Qualcomm genaamd “Qualcomm NFA-725A” met een 2×2 configuratie. Deze kaart leverde uitstekende prestaties. Ook was ons testmodel voorzien van een mogelijkheid voor een eSIM. De module die in ons testmodel zat was de Quectel 4G-module.

    We kunnen in ieder geval vooropstellen dat dit wel een pluspuntje kan zijn voor de zakelijke markt. Je kunt namelijk altijd en overal aan het werk door de eSIM mogelijkheid. Hierdoor kun je toch op internet als je ergens geen wifi-verbinding hebt of geen hotspot op je telefoon aan kunt zetten door dat die (bijna) leeg is.

    De beveiligingsfuncties van Lenovo ThinkPad Z16

    Naast de gebruikelijke beveiligingsfuncties zoals een dTPM-chip, beschikt de Lenovo ThinkPad Z16 ook over een vingerafdrukscanner in het toetsenbord en een infraroodcamera voor het gebruik van Windows Hello. Verder is er een Kensington-slot aanwezig om de laptop fysiek te beveiligen. Het ontbreken van een fysieke webcam sluiter is opvallend, maar de camera kun je elektronisch uitschakelen met een druk op de F9-toets.

    De TrackPad & TrackPoint

    De ThinkPad Z16 heeft het grootste en beste TrackPad van alle huidige ThinkPads. Met grote oppervlak van 12 x 8 cm is van mat glas en van zeer hoge kwaliteit, wat zorgt voor ideale glijeigenschappen. De haptische motor van de ClickPad is ook van zeer goede kwaliteit en simuleert echte klikken, waardoor overal gelijkmatig kan worden geklikt in plaats van alleen in het onderste gedeelte. Dankzij de hoogwaardige haptiek, de software-implementatie en de ruime afmetingen, is de ThinkPad-laptop uiterst comfortabel te bedienen met het touchpad.

    In vergelijking met andere ThinkPads is de TrackPoint zonder speciale toetsen iets minder comfortabel. Desalniettemin blijft de TrackPoint een geweldige optie om snel de muiscursor te verplaatsen tijdens het typen. De geïntegreerde haptische TrackPoint-toetsen in het touchpad werken bovendien beter dan verwacht.

    Conclusie Lenovo ThinkPad Z16 review

    Al met al kunnen we in deze review concluderen dat de Lenovo ThinkPad Z16 een prima laptop is maar wel behoorlijk aan de prijzige kant is. Zo zou je eigenlijk meer kunnen verwachten voor de prijs die je betaalt.

    Wel krijg je voor deze forse prijs een laptop van goede bouwkwaliteit. Ook is de touchpad & het toetsenbord een goed punt van deze laptop. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet veel aansluitingen tot je beschikking zult hebben. Zo heeft de laptop geen HDMI-poort & geen USB-A-poort.

    Lenovo ThinkPad Z16 review – plus- en minpunten

    + mogelijkheid voor een simkaart zodat je altijd bereikbaar bent
    + prima prestaties
    duur voor wat je krijgt

    Lenovo ThinkPad Z16 specificaties

    FabrikantLenovo, lenovo.com
    Processor

    AMD Ryzen 7 6850H Pro

    Werkgeheugen

    16GB (4x4GB)gesoldeerd LPDDR5 6400MHz

    Meegeleverd

    135W-oplader

    Gewicht1,95kg
    Shoplink en prijsLenovo, vanaf circa 2800 euro

     


    Meer (zakelijke) laptop reviews lezen?
    Volg ons op LinkedIn & schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Meer zakelijke laptop reviews in c't 05/2024

    Meer over

    laptop

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    Meilisearch 1.0: Opensource-zoekmachine voor de zakelijke markt

    Speciaal voor de zakelijke markt is er een nieuwe opensource-zoekmachine op de markt verschenen genaamd Meilisearch. Deze nieuwe zoekmachine is nu bes...

    Lenovo IdeaPad Duet 5 review – Chromebook met oled-scherm

    Chromebook en tablet ineen? In deze Lenovo IdeaPad Duet 5 review lees je meer over deze Chromebook met oled-scherm en afneembaar toetsenbord. 

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er