Huawei Watch 2: veelzijdige complete smartwatch

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    De Huawei Watch 2 biedt veel verschillende smartwatchfuncties. Hij is zelfs geschikt voor contactloos betalen.

    De Watch 2 draait op Wear OS (het vroegere Android Wear). Als je hem via Bluetooth LE aan een Android-smartphone of iPhone verbindt, toont hij onder andere notificaties en chatberichten en kun je de muziekspeler op je telefoon bedienen of via stemopdrachten Google Assistant gebruiken.

    Het horloge is in twee versies verschenen: de Watch 2, die Huawei als sport-model omschrijft en die een plastic behuizing heeft, en de ruim 100 euro duurdere Watch 2 Classic, waarvan de behuizing van plastic en roestrvrij staal is gemaakt. Het sportmodel heeft een wat sportiever uiterlijk met inkepingen in de keramische bezel die om de cijferplaat heen zit.

    Looks en accuduur

    Zoals je mag verwachten, zijn voor beide apparaten polsbandjes in diverse kleuren en verschillende materialen verkrijgbaar. Het ronde oledscherm is met circa drie centimeter iets kleiner dan bij veel concurrenten. Door de hoge resolutie en een lichtsensor is het toch prima leesbaar. Het hart van het apparaat is een Qualcomm Snapdragon Wear 2100. Die is snel genoeg voor een vlot werkende interface.

    De accuduur is circa anderhalve dag. Omdat alle modellen GPS en Glonass ondersteunen, is de Watch 2 geschikt voor navigatie. De optische hartslagmeter is een pluspunt bij deze Android-smartwatch.

    Extra's

    Er is een duurdere versie, die ook nog een geïntegreerde eSIM heeft, zodat je ermee kunt bellen. Die is in Nederland en België echter niet verkrijgbaar en telecombedrijven ondersteunen dat nog niet. Volgens een forumpost bij KPN wordt er bijvoorbeeld ‘nog niet actief gewerkt aan eSIM-ondersteuning voor consumentenabonnementen’. Dat is de reden waarom ook de Apple Watch 4G hier nog niet bruikbaar is. Het oudere Watch 2-model uit 2017 was er overigens ook in een uitvoering met een slot voor een nanosim-kaart.

    De Huawei Watch 2 is een van de weinige smartwatches die dankzij een nfc-chip geschikt is voor mobiele betalingen met Google Pay. Dat werkt wel in België en met Belgische banken, maar er zijn nog geen Nederlandse banken die het ondersteunen. De Google Pay-app is recentelijk wel voor Nederland in de Google Play appwinkel opgedoken, wat suggereert dat je er ook in Nederland op termijn iets aan zult hebben.

    Om Google Pay te gebruiken, kun je de app op de smartwatch starten. Daardoor wordt automatisch de smartphoneapp geopend, waarin je de stappen volgt om een betaalpas of creditcard toe te voegen. Doorgaans moet je dat bevestigen bij de bank, voor authenticatie van het horloge. Het horloge vraagt daarbij ook om een wachtwoord, pincode of schermvergrendeling in te stellen. Dat voorkomt dat bij verlies of diefstal het horloge door anderen voor betalingen van jouw rekening misbruikt kan worden.

    Zonder ontgrendelen kan Google Pay op de smartwatch niet automatisch of handmatig gestart worden. Praktisch is de lichaamsherkenning van het horloge nadat je hem om hebt gedaan. Daardoor hoef je na de eerste ontgrendeling niet opnieuw je code in te voeren. Om te betalen hoef je het polshorloge alleen even kort bij de betaalterminal te houden. Het is wel jammer dat betalingen niet in de smartphone-app opduiken, maar alleen in het beeld van de smartwatch-app verschijnen. Dat is door het kleine scherm wat lastiger lezen.

    Maar dat is een eigenaardigheid van Google Pay en geldt ook voor andere smartwatches. Afgezien daarvan is betalen met het horloge erg handig en in België goed bruikbaar. De Huawei Watch 2 behoort met zijn uitgebreide uitrusting tot een van de beste smartwatches van dit moment, maar met een prijs van rond 250 euro is het geen koopje.

    Huawei Watch 2

    Smartwatch met Wear OS
    FabrikantHuawei
    Compatibel metsmartphone met Android 4.4 of nieuwer, iOS 9.3 of nieuwer
    Afmetingen (l × b × h) / Gewicht49 × 45 × 13 mm / 47 g
    Scherm1,2″-oled, 390 × 390, 326 dpi
    UitrustingSnapdragon Wear 2100, 768 MB RAM,
    4 GB flashgeheugen, Bluetooth 4.1,
    wifi (2,4 GHz, 802.11 b/g/n), LTE, hartslagmeter
    Accu420 mAh
    Prijs€ 250 (zonder eSIM)

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

    In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

    Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

    3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er