Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  Met Ryzen 3000 testen we ook de Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD: de eerste ssd met PCI Express 4.0. Maar die profiteert alleen af en toe van de snellere interface.

  PCIe 4.0 en de toekomstige versies 5.0 en 6.0 zijn vooral interessant voor gebruikers van servers. Die kunnen daarmee de datadoorvoer van netwerkkaarten en ssd’s versnellen. Per lane haalt PCIe 4.0 in beide richtingen 2 GB/s, met vier lanes is dus 8 GB/s mogelijk. Dat is het dubbele van de huidige versie. Maar de eerste ssd’s die op de markt komen zullen nauwelijks sneller zijn dan hun tegenhangers met PCI 3.0. Fabrikanten beloven tot 5 GB/s bij het lezen en iets meer dan 4 GB/s bij het schrijven.

  De eerste PCIe-4.0-ssd die we in ons testlab aan de tand gevoeld hebben is de M.2-ssd Aorus NVMe Gen4 SSD. Net als andere modellen werkt die met de Phison PS5016-E16 ssd-controller. Bij het testmodel is de ssd voorzien van 2 TB 3D-TLC-flashgeheugen van Toshiba en 2 GB DRAM-cache.

  De ssd verdwijnt onder een enorm 93 gram zwaar koellichaam dat de warmte van de flash-onderdelen en controller moet afvoeren. Het ssd-hulpprogramma, dat bij Gigabyte SSD Toolbox heet, toont SMARTinformatie en ondersteunt het veilig wissen van de ssd.

  Prestaties met PCIe 3.0

  Omdat de ssd volgens de fabrikant niet veel sneller moet zijn dan PCIe-3.0-ssd’s, hebben we hem om te beginnen ingebouwd in een ouder testsysteem. Met de 8-core Intel Core i7-6900K bereikten we snelheden van rond de 3,4 GB/s bij sequentieel schrijven en lezen. De 970-modellen van Samsung zijn hiermee vergeleken nog een stukje sneller.

  Bij gecombineerd gebruik met 80 procent lezen en 20 procent schrijven haalde de Aorus iets meer dan 4 GB/s, meer dan elke andere ssd met vier PCIe-3.0-lanes. Interessant was ook de test bij het benaderen van willekeurige adressen. Daarbij haalde de Aorus zowel bij lezen als bij schrijven een zeer goede 730.000 IOPS. De cpu was daarbij tot 100 procent belast.

  Prestaties met PCIe 4.0

  Voor de test met een X570-moederbord hadden we twee processors: de Ryzen 7 3700X met 8 cores en de 12-core Ryzen 9 3900X. Met de octacore bereikte de ssd de beloofde snelheden bij sequentiële toegang. Bij het benaderen van willekeurige adressen en lange queues remde de cpu echter de ssd af. Bij 100 procent cpubelasting haalden we bij schrijven nog slechts 633.000 IOPS. De hoge cpu-belasting bij grote IO-belasting zagen we ook bij eerdere Ryzen-systemen en ligt waarschijnlijk aan de processorarchitectuur.

  Met de snellere Ryzen-processor bereikte de Aorus rond 750.000 IOPS, iets meer dan het Intel-systeem. Maar ook de Ryzen 9 was volledig belast. Het forse koellichaam is wat ons betreft niet per se nodig. Bij het testen werd de ssd na 10 minuten continu schrijven met koellichaam 57°C warm. Zonder koel lichaam was dat een nog steeds niet kritische 78°C. De hoge schrijfsnelheid van meer dan 4,2 GB/s wist de ssd ook zonder koellichaam vast te houden.

  Conclusie

  De Aorus NVMe Gen4 SSD is bij sequentiële toegang circa 40 procent sneller dan ssd’s met PCIe 3.0. Bij toegang tot willekeurige adressen is er echter geen duidelijke toename.De aanschaf van een PCIe-4.0-ssd levert dan ook slechts in specifieke situaties voordeel op en je hebt uiteraard een geschikt systeem nodig. Op het moment van schrijven zijn de prijzen voor een PCIe-4.0-ssd al aan het zakken, rond 500 euro voor deze Aorus. Dat is nog wel hoger dan bijvoorbeeld de prijs van de populaire Samsung 970 Evo Plus (2 TB), die voor rond 475 euro in de prijslijsten staat.

  Aorus NVMe Gen4 SSD

  Ssd met PCIe 4.0
  FabrikantGigabyte
  ModelaanduidingGP-ASM2NE6200TTD
  Capaciteit volgens fabrikant2 TB
  Capaciteit herkend door Windows1863 GB
  Prijscirca € 475

   

   

  (Lutz Labs / Marco den Teuling)

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Synology RT6600ax: snelle Wi-Fi 6-router met NAS-stamboom

  De Synology RT6600ax zendt snel – het spannendste is echter zijn firmware: zelfs minder ervaren beheerders kunnen er onmiddellijk hun weg in vinden.

  WD Black SN770 review: nog sneller dankzij PCIe 4.0

  Western Digital gebruikt nu PCIe 4.0 voor zijn WD_Black. Daarmee heeft WD de ssd iets sneller gemaakt, wat onze metingen ook bevestigen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er