Game review: The Shattering

Alieke van Sommeren
0

The Shattering - intro

Platform: Windows (Steam) / Uitgever & ontwikkelaar: Deck13 / Super Sexy Software / € 20

De game The Shattering waarschuwt voordat je je in de game stort dat er gevoelige onderwerpen worden aangesneden en de besproken mentale issues en emoties voor sommige personen nogal heftig kunnen zijn.

En dat is zeker niet overdreven. Je kruipt in de huid van John Evans die zich onder begeleiding van een therapeut (niet zichtbaar, wel hoorbaar) in een soort van virtuele wereld door zijn herinneringen beweegt om weer de controle over zijn leven te krijgen.

The Shattering - writing

John wil lekker schrijven, maar voor het zover is wordt er de nodige drank genuttigd. 

De bedoeling is uit te vinden wie hij nu echt is en hoe hij nu eigenlijk in zijn huidige en op dat moment onbekende situatie is beland. Je ziet alles in grotendeels zwartwit, met af en toe wat spatten kleur voor bepaalde objecten die een sterkere betekenis hebben op dat moment.

Terwijl je je door de wereld beweegt en klikt en alles afstruint naar bepaalde interacties met (vreemde) situaties om je heen, vallen de puzzelstukjes van alle gebeurtenissen langzaamaan op zijn plek.

The Shattering - look inside

De droomwereld waarin John alle puzzelstukjes aan elkaar probeert te knopen probeert hem z’n verleden te laten herinneren.

De verschillende hoofdstukken van de game nemen een aantal periodes uit het leven van John onder de loep, waaronder zijn vervelende jeugd in een tehuis, maar ook de mooie stappen van verliefd worden tot trouwen.

Je voelt de beklemmende sfeer steeds verder opbouwen en leert steeds meer over Johns achtergrond en weet dat het gaat uitmonden in een vervelende grande finale.

The Shattering - flashbacks

Verschillende periodes in Johns leven komen aan bod, waaronder zijn jeugd.

De onzekerheid van John spat van het scherm af, en de weergave van zijn emotionele welzijn wordt zeer mooi en in een bijzonder eigen droomstijl vormgegeven, waarbij de wereld letterlijk soms voor je neus uiteenvalt of wordt opgebouwd.

De game pakt je meteen beet en het is zeer lastig om hem weg te leggen als je eenmaal aan  John’s emotionele rollercoaster bent begonnen.

Meer hard- en software-reviews in c't 08-09/2024

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Game review: Doom Eternal

Geen tijd te verliezen als allerlei demonengespuis de Aarde wil overnemen. Vanuit je basis (Fortress of Doom) die om de Aarde zweeft zie je de Aarde a...

Game review: Lightmatter

Het blijkt dat je na het bijwonen van een (overduidelijk niet bepaald vlekkeloos verlopen) demonstratie van Lightmatter wat aan de late kant bent om t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er