Game review: Lightmatter

Alieke van Sommeren
0

Lightmatter - switch

Platform: Windows / Uitgever & ontwikkelaar: AspyrTunnel Vision Games  / € 17

Je bent het bewustzijn verloren en ontwaakt terwijl er om je heen een gebouw in elkaar aan te storten is. Dat is een lekkere binnenkomer. Het blijkt dat je na het bijwonen van een (overduidelijk niet bepaald vlekkeloos verlopen) demonstratie van Lightmatter wat aan de late kant bent om te evacueren. Dus nu zit je vast in een experimenteel ondergronds laboratorium.

Lightmatter - beginning

Daar zit je dan: opgesloten in een ondergronds lab terwijl alles om je heen instort. Gelukkig word je op weg geholpen door een vreemdeling die je toespreekt.

Gelukkig spreekt een stem je via de intercom toe om je te helpen alsnog veilig bovengronds te komen. Maar het mislukte experiment heeft niet alleen hele gangen en deuren geblokkeerd, ook de schaduwen zijn levensgevaarlijk geworden. Een stapje in de schaduw “will tear you apart on the sub-atomic level”, om het even heel duidelijk te maken.

Het is zaak het einde van elk level te halen door je pad letterlijk te verlichten. Het begint simpel, maar wordt al snel puzzelen met lampen en knoppen, bewegende platformen, een goede timing en heen en weer hupsen tussen bepaalde delen van levels om de uitgang te halen.

Lightmatter - crystal

Het draait om het manipuleren van licht: lampen, kristallen, knoppen, objecten die draaien en schuiven.. Puzzelen totdat je pad letterlijk wordt verlicht.

Tijdens het gepuzzel door de levels leer je steeds meer over hoe Lightmatter is ontdekt en welke intriges er speelden in het geheime ondergrondse lab. Voor dat laatste vind je op bepaalde plekken stemrecorders die meer details prijsgeven.

Lightmatter - room

De stijl van de game is terughoudend met kleur, met een comic-achtige shaderstijl. De ingesproken stemmen verdienen ook een dikke plus.

De game heeft leuke humor, een prettig tempo en het verhaal en de stemacteurs maken er een mooie ­ervaring van waar je voor je gevoel veel te snel doorheen bent. De savegames zijn ook prettig ingeregeld, waardoor je niet frustrerend veel stappen overnieuw hoeft te doen als je toch een keer op subatomair niveau uit elkaar spat.

Het spel is een uur gratis uit te proberen, om zeker te weten of het wat voor je is. Zo’n vorm van ‘demo’ kunnen we alleen maar toejuichen.

 

 

c't 05/2024

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Game review: Greedfall

Greedfall is een RPG van een kleine Franse studio, die laat zien dat een goede RPG geen lel van een studio vereist. De game met een 17e-eeuwse fantasi...

Game review: Pine

In de wereld van Albamare zijn de mensen namelijk eens niet degenen met alle touwtjes in handen. Je mag als de jonge Hue op zoek naar een nieuw thuis ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er