Draadloze oplader ingebouwd (Qi) – van wekker tot lamp getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Er zijn inmiddels al tal van producten die een draadloze oplader ingebouwd hebben volgens de Qi-standaard. Zo kun je je smartphone of ander apparaat bijvoorbeeld opladen via je bureaulamp, wekker of koffiemokwarmer. We testen hoe dat in de praktijk werkt.

Qi is de standaard geworden voor het draadloos op­laden. De techniek werd door Nokia en Samsung al in 2012 in smartphones ingebouwd en wordt ondertussen ook door Apple gebruikt. Met een laadperformance tot 15 watt, die Qi-laders sinds 2017 kunnen behalen met compati­bele apparaten, behoren irritant lange laadtijden tot het verleden.

draadloze oplader ingebouwd Qi in wekker

Laadsnelheid bij Qi

Sommige moderne high-end smartphones kunnen draadloos worden opgeladen tot 40 watt. Fabrikanten als Huawei, OnePlus en Xiaomi hebben eigen handshake-protocollen ontwikkeld voor samenwerken met compatibele draadloze opladers. Als de twee apparaten elkaar herkennen, wordt een hogere laadsnelheid ingeschakeld. Het eigen profiel is als een laag over het standaard Qi-protocol gelegd.

Voor dit snelladen moeten echter de adapter, de laadpad en de smartphone op elkaar afgestemd zijn. Als je de prijzige originele accessoires niet wilt gebruiken, moet je goed kijken of de oplaadaccessoires matchen met je smartphone.

Ingebouwde draadloze oplader

Er is een breed aanbod aan producten met een ingebouwde draadloze oplader. We hebben een kleine selectie bij elkaar geraapt en hun laadmogelijkheden getest (zie verderop de testresultaten). Volgens de fabrikanten laden vier van de zes apparaten draadloos met maximaal 10 watt, Paulmann geeft voor zijn bureaulamp een laadvermogen van 11 watt aan. De Powerbank van Yoolox vermeldt 5 watt.

Toch zijn er vrij grote verschillen in de oplaadtijden (zelfs tussen die van de 10 watt oplaadgadgets), zoals onze metingen laten zien. De metingen zijn uitgevoerd met de veelgebruikte Apple iPhone 8 Plus en Samsung Galaxy S8.

Met de Numis lamp van Paulmann en EasyAccs Organizer hebben we gekeken naar twee apparaten die je meestal toch al op je bureau hebt slingeren. Hetzelfde geldt voor de koffiekop met laadfunctie van VH. De wekker van Echos is meer iets voor op je nachtkastje, terwijl de powerbank van Yoolox het mogelijk maakt om onderweg draadloos op te laden. Het meest complexe en tegelijk duurste product in ons overzicht is de iXpand Wireless Charger van Sandisk. Er zit een 256GB-ssd in, waarop de laadcradle als je wilt via wifi een back-up kan maken van je persoonlijke bestanden op je telefoon.

Testresultaten

Echos Wireless Charger

Echos Wireless Charger

Overdag wordt de accu van een smartphone langzaam leeggetrokken en dan ’s nachts weer opgeladen. Wekkers met Qi, verkrijgbaar vanaf zo’n 20 euro, zorgen dat je niet naar een kabel hoeft te zoeken. De smartphone parkeer je gewoon op je wekker.

De wekker van Echos heeft daar nagenoeg perfecte afmetingen voor, zijn formaat is ­bijna ­gelijk aan dat van moderne smartphones. Bij het opladen dekt de telefoon echter de bedieningsknoppen aan de bovenzijde af. Dat is vervelend als je half in slaap bent en de irritant rammelende wekker met één welgemikte tik het zwijgen wilt opleggen. Als je graag in het pikkedonker slaapt, moet je er reke­ning mee houden dat de niet te dimmen verlichting van de wekker vrij helder is.

Laadcurve
draadloze oplader wekker Qi laadcurve

Minpunten

  • smartphone bedekt knoppen
  • verlichting is niet te dimmen

Bekijk dit product

Paulmann Numis

Paulmann Numis

Je hebt op elk bureau licht nodig. Bij de Numis van Paulmann dient het zware metalen onderstel als smartphone-­parkeerplek met oplaadfunctie. Ook zit er een klein touchpad in verstopt, waarmee je de lamp bedient.

De Numis verlicht je bureau gelijkmatig. Hij kan trap­loos worden gedimd via een touchslider en verandert de lichtkleur in drie stappen van koel wit naar warm wit. Met zijn massieve metalen schar­nieren ziet de tafellamp er solide afge­werkt uit. De lampenkap kan 180 graden worden gedraaid, zodat de bureaulamp ook kan worden omgebouwd tot een sfeerlamp die richting je plafond schijnt. Alleen de felblauwe achtergrondleds op het ­bedieningspaneel zorgen voor wat minpunten.

Laadcurve

lamp met Qi lader laadcurve

Pluspunten

  • kleurtemp./helderheid instelbaar

Minpunten

  • felblauwe leds bedieningspaneel

Bekijk dit product

VH Wireless Mug

VH Wireless Mug

De Wireless Mug van VH combineert het aangename met het nuttige. Je krijgt een stijlvolle mok van Japans keramiek, een bijpassend deksel en een Qi-laadpad, ook in keramiek-look. Als de koffie op is, kun je er Qi-apparaten op laten opladen met maximaal 10 watt. Ondertussen kun je de mok schoonmaken (met de hand).

De mok biedt opslag voor 250 milliliter vloeibare motivatie en houdt vloeistoffen op een temperatuur van 55 graden zolang de mok op de pad staat geparkeerd. Als de lader actief is, gaat er een iets te kleine led branden aan de rand van de lader. De Wireless Mug is niet alleen iets voor koffieleuters: het afsluitende keramische deksel kun je gebrui-
ken om kruidenthee te laten trekken of als parkeerplek voor het theezakje.

Laadcurve

koffiemok warmer oplader laadcurve

Pluspunten

  • techniek zit mooi weggewerkt

Minpunten

  • vast netsnoer

Bekijk dit product

In onderstaande tabel en in de rest van dit artikel vind je meer gegevens en testresultaten.

ingebouwde draadloze oplader Qi tabel gegevens

(klik op de tabel voor een vergroting)

Vergelijkbare laadcurves

Hoe verschillend de besproken apparaten ook zijn, zo identiek gedroegen ze zich (bij het laadproces althans) in het laboratorium als het gaat om het draadloos opladen.
De laadcurves van alle apparaten tonen het typische proces waarbij de oplaadelektronica van de smartphone het stroomverbruik vermindert vanaf onge­veer 90 procent van de accucapaciteit om de accu te sparen. Geen van de laders houdt de ­maximale ­oplaadcapaciteit de gehele tijd vol, en de smart­phones vallen dan terug naar het volgende lagere Qi-laad­niveau als het apparaat of de lader te veel opwarmt.

Daarbij hangt het ook af van welke oplader op de draadloze laadpad wordt aangesloten. Tussen het kortste en het langste gemeten laadproces zat een factor twee. Al deze Qi-oplossingen hebben één nadeel gemeen: de overdracht van energie door inductie is uiterst positiegevoelig. Pas als de spoelen in de lader en in de smartphone vrij precies boven elkaar zijn geplaatst, wordt het maximale laadvermogen gehaald.

Zelfs als de communicatie tussen de spoelen nog werkt, speelt de afstand nog steeds een rol. Een vijf millimeter dikke stapel papier tussen de laadpad en de smartphone verlengde de laadtijd met 8,5 procent op een P40 Pro. Als we de smartphone in een minder dan een millimeter dikke siliconenhoes verpakten, konden we geen verschil meten.

In c’t magazine 12/2020 gaan we uitgebreider in op de details en de techniek van Qi laden.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Conclusie

Een draadloze oplader is cool en niemand zal het gepruts met de oplaadkabels missen. Als Qi efficiënter wordt, vooral op stand-by, is er eigenlijk nauwelijks een reden waarom (naast smartphones en tandenborstels) niet alle kleine apparaten met oplaadbare accu’s in de toekomst zonder vervelende kabelbende zouden kunnen. In uitgave 12 beschrijven we hoe je ook zelf een Qi-lader maakt.

Het draadloos opladen van allerlei ­huishoudelijke apparaten is de logische volgende stap. Qi zou ge­standaardiseerde oplaadstations kunnen leveren als de standaard wordt bijgewerkt naar hogere prestatie­niveaus. Als elke fabrikant echter zijn eigen ding blijft doen als het gaat om snelladen, zou dat uiteindelijk de acceptatie van de hele standaard in gevaar brengen.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Robin Brand, Sven Hansen en Alieke van Sommeren, c’t magazine 12/2020, p. 46)

Lees uitgebreide reviews en achtergrondartikelen op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er