Compacte laptops met Kaby Lake-processor

Redactie
0

Met de overstap naar Kaby Lake, de zevende generatie Core i-cpu’s, kwamen er niet alleen opgepoetste laptops op de markt, maar ook een paar volledig nieuwe producten. We hebben er vier getest.

De aankondiging van de zevende Core i-generatie oftewel Kaby Lake ligt al enkele maanden achter ons. Toch blijven computers met deze nieuwe processor schaars. Dat komt onder meer doordat er door de crisis in de pc-markt nog veel ‘oude voorraad’ is. Maar er is nog een reden: de zevende Core i-generatie is nog lang niet compleet. Intel presenteerde tot dusver alleen enkele dualcore-varianten voor dunne notebooks. Het complete portfolio aan dualcores en krachtigere quadcores kwam pas vlak voor de jaarwisseling uit en was op de CES te bewonderen.

Een paar fabrikanten heeft daar al van geprofiteerd en de eerste compleet nieuwe laptops met Kaby Lake-dualcores uitgebracht. Daaronder Acer met de één centimeter dunne, passief gekoelde Swift 7. De eveneens gloednieuwe Asus ZenBook UX390AU is amper dikker, maar heeft door de actief gekoelde Core i7 wel veel meer performance. De Lenovo IdeaPad 510S en Medion Akoya S3409 zijn met een prijs van nog geen duizend euro aanzienlijk goedkoper dan de twee andere apparaten.

Core i5 ≠ Core i5

Intel verkoopt zijn Core-dualcores voor laptops al een tijdje in twee varianten: de Y-serie voor heel dunne apparaten of tablets en de U-serie voor normale notebooks. Bij de zesde Core i-generatie kon je dat zien aan de benamingen: de Y-modellen heetten Core m3, m5 of m7, de U-modellen Core i3, i5 of i7.

Met de zevende generatie gooit Intel alles overhoop: m5 en m7 zijn er niet meer. Deze cpu’s heten nu ook i5 en i7. Naast de U-dualcores vallen hier ook de veel krachtigere H-quadcores met meer warmteafvoer onder. Alleen met de exacte modelnaam kun je de series exact bepalen en zo de performance inschatten. De naam bevat een ‘Y’ (dualcore, 4,5 watt TDP), een ‘U’ (dualcore, 15 watt TDP) of een ‘H’ (quadcore, 45 watt TDP). In de productspecificaties bij aanbiedingen wordt vaak niets over deze details vermeld, waardoor het nogal verwarrend kan zijn.

Lenovo heeft in de IdeaPad 510S (boven in afbeelding links) een uitklapbare netwerkpoort ingebouwd, Acer gaat bij de Swift 7 (onder) vrijwel volledig voor universele type C-poorten. Asus levert bij de ZenBook UX390UA (rechts) een adapter mee, zodat je tijdens het opladen ook nog gebruik kunt maken van een usb-stick of beeldscherm.

Lenovo heeft in de IdeaPad 510S (links boven) een uitklapbare netwerkpoort ingebouwd, Acer gaat bij de Swift 7 (links onder) vrijwel volledig voor universele C-poorten. Asus levert bij de ZenBook UX390UA (rechts) een adapter mee, zodat je tijdens het opladen ook een usb-stick of beeldscherm kunt aansluiten.

Dualcores

Tijdens de test konden we bij de dualcores al duidelijke verschillen constateren. De performance van de Core i5-7Y54 in de Acer is slechts zo’n twee derde van die van de Core i5-7200U in de Medion en de Lenovo. Beide cpu-versies zijn voor officetaken of internetten overigens uitstekend. De Core i7-7500U van Asus is nog een paar procentpunt sneller, maar komt nog niet tot de helft van wat de quadcore Core i7-7700HQ kan halen. Deze laatste moet in grote gaming-notebooks komen.

Over games gesproken: de geïntegreerde grafische units Intel HD 615 en HD 620 zijn alleen geschikt voor games met simpele 3D-graphics. Voor games met veel details en fraaie effecten zijn ze te zwak. Qua video ondersteunen ze de meest voorkomende formaten en resoluties tot aan 4K. Bij alle vier de laptops heeft dat overigens geen praktische effect omdat het display Full HD is. Acer en Asus kunnen 4K met 60 Hz weergeven via DisplayPort. Lenovo en Medion halen dat niet via hun HDMI-uitgang. Intel biedt voor de Kaby Lake-gpu’s geen stuurprogramma’s meer voor oudere Windows-versies dan Windows 10. Dat besturingssysteem is al standaard op elke laptop geïnstalleerd.

IPS everywhere

De displays van de vier laptops maken gebruik van IPS-technologie. De kleuren en het contrast blijven dus ook prima als je van opzij op het scherm kijkt. De displays van Medion en Lenovo zijn mat, voor de schermen van Acer en Asus zit spiegelend glas. Dat betekent echter niet dat die laatste modellen touchbediening hebben. Het glas maakt met name de dunne deksels steviger, waardoor de panels niet beschadigen. Daarnaast ziet het er gewoon fraai uit.

Afgezien van de hoofdtelefoonuitgangen hebben de modellen van Acer en Asus alleen maar USB-C-poorten. Deze ondersteunen ook DisplayPort en zijn geschikt om de laptop mee op te laden. Medion en Lenovo hebben aparte usb-aansluitingen, hdmi-uitgangen en stroomaansluitingen. Op Lenovo’s IdeaPad 510S zit zelfs nog een netwerkpoort. Ze hebben allemaal 11ac-wifi. De Acer Swift 7 heeft als enige geen toetsenbordverlichting.

De Swift 7 is door de passieve cpu-koeling helemaal stil. De ventilators van de andere apparaten worden alleen hoorbaar als de processors echt wat te doen krijgen. Bij een idle desktop hoor je ze niet. De tot achtenhalf uur accuduur van de Lenovo IdeaPad 510S komt in onze test op de laatste plaats. De Acer Swift 7 is met twaalf uur de eerstvolgende. Winnaar is de Asus ZenBook UX390UA met bijna veertien uur. Medion en Lenovo hebben als enige SD-kaartlezers. Geen enkele laptop heeft aparte muisknoppen op het touchpad.

Conclusie

Kaby Lake-processors zijn een stap vooruit maar geen grote. De extra performance is te meten, maar in de dagelijkse praktijk merk je er weinig van. Wil je echt energie besparen, dan ben je vooral afhankelijk van de aanpassingen die de fabrikant zelf aan zijn apparaat heeft doorgevoerd. De accuduur van de Lenovo en Medion verschilt enorm ondanks dat beide apparaten eenzelfde processor hebben. Het ligt ook niet alleen aan de verschillen in accucapaciteit. Met de twee duidelijk duurdere apparaten van Acer en Asus wordt duidelijk hoe dun, licht en fraai de huidige laptops kunnen zijn zonder dat je een snelle processor hoeft te missen.

 

 

 

 

 

Acer Swift 7

Acers Swift 7 is erg dun: dichtgeklapt is de metalen behuizing slechts een kleine centimeter dik. Als je de rubber voetjes van net geen 2 millimeter dik tenminste buiten beschouwing laat. Ter vergelijking: dat is iets dunner dan de eerste iPad.

De toetsen hebben anders dan bij Apples dunne MacBooks genoeg travel om een lekker typgevoel te krijgen. Ondanks dat het cursorblok in één rij is geperst, is de indeling van het toetsenbord in orde. De onderste rij toetsen is namelijk groter gemaakt. Je moet het echter doen zonder toetsenbordverlichting. Het touchpad is extreem breed, waardoor er veel ruimte is voor gestures met maximaal vier vingers.

Eigen touch

Acer heeft de standaard Windows 10-installatie een beetje aangepast. Op veel plekken is als accentkleur de groene huiskleur van het bedrijf ingesteld. Je ziet dat niet alleen bij de randen van de vensters en de knoppen in de tegel-apps, maar het is bijvoorbeeld ook ook doorgevoerd bij de Opdrachtprompt. De letters zijn daar groen op een zwarte achtergrond. Gelukkig kun je dat allemaal weer aanpassen.

De Core i5 van de Y-serie haalt een hoge performance. De laptop doet zijn werk stil aangezien er geen ventilator in zit. Ook zonder ventilator heeft Acer de warmteafvoer onder controle. Beide type-C-poorten ondersteunen USB 3.0 en DisplayPort en zijn ook te gebruiken om de accu op te laden. De wifimodule ondersteunt de nieuwe uitvoering van 11ac inclusief MUMIMO.

Op dit moment levert Acer maar één configuratie van de Swift 7. Dat geldt ook voor de kleuren: de behuizing is altijd goud en het deksel zwart. Er waren ooit geruchten over een model met Core i7, maar die versie is tot dusver niet verschenen. De SATA-ssd is het enige onderdeel dat je zelf kunt upgraden. De schijf heeft als nadeel dat hij het zeldzame M.2-2242-formaat heeft. Modellen in dat formaat zijn momenteel alleen te vinden met maximaal 512 gigabyte opslagcapaciteit.

+ erg dun

+ geen ventilators

– geen toetsenbordverlichting

– weinig aansluitingen

Asus ZenBook UX390UA

De Asus ZenBook UX390UA is met zijn 12,5″-display niet alleen kleiner, maar met name ook lichter dan de drie andere apparaten met een scherm van 13,3 inch. De laptop weegt slechts 920 gram. De accuduur is met bijna veertien uur het langst van alle apparaten uit deze test. Zoveel mobiliteit heeft echter ook een prijskaartje: je betaalt voor de ZenBook 100 euro minder dan voor de laptops van Medion en Lenovo samen. Bij sommige winkels ligt de prijs er met 1700 euro zelfs nog boven.

De afmetingen van het toetsenbord wijken af van het gangbare 19mm-raster. Maar zijn niet te smal, maar juist extra breed. Na een tijdje raak je gewend aan het ongebruikelijke raster en ook aan de lichte toetsaanslag en typ je er vloeiend mee. De toetsen voor Page Up en Down zitten op een enkele regel en zijn daardoor erg smal.

Hallo!

Asus heeft een vingerafdrukscanner in het touchpad ingebouwd. Deze is geschikt voor Windows Hello. De plek kan productietechnisch een voordeel opleveren, omdat er geen uitsparing meer in de behuizing hoeft te komen. Navigeer je echter veel met de muis, dan is de vingerafdrukscanner wat storend. Het sensorvlak heeft op die positie namelijk een blinde vlek.

De ZenBook heeft naast de hoofdtelefoonaansluiting maar één USB-C-poort. Deze ondersteunt ook DisplayPort en je kunt er de accu mee opladen. Met behulp van de meegeleverde adapter kun je nog een USB-A-apparaat en een monitor met hdmi aansluiten en kun je aangesloten apparaten ook opladen. Met de adapter wordt het verbruik 0,5 watt hoger ten opzichte van de waarden die je in de tabel aan het eind vindt. Bij onze wifitests hebben we op de 5GHz-band alleen maar lage snelheden gemeten.

Asus verkoopt de ZenBook UX390UA met een Core i7-7500U – zoals getest – of met de iets langzamere Core i5-7200U voor zo’n honderd euro minder. Verder zagen we soms verschillen in opslagcapaciteit of werkgeheugen. Aan de buitenkant is er in elk geval weinig te kiezen: een matblauwe metalen behuizing (‘Royal Blue’) met een gouden rand aan het deksel. Varianten in ‘Rosé Gold’ en ‘Quartz Grey’ zijn voor de Benelux nog niet aangekondigd.

+ erg licht

+ erg lange accuduur

– afwijkend toetsenbord

– amper aansluitingen

Lenovo IdeaPad 510S

Lenovo voorziet de IdeaPad 510S van een gigabit-netwerkaansluiting, zodat je ook nog via de kabel op internet kunt. Dat is niet alleen bij deze test bijzonder, maar inmiddels ook in het algemeen bij laptops. De wifimodule ondersteunt 11n en 11ac met slechts een enkele datastream per richting. De andere laptops verzenden en ontvangen allemaal in twee parallelle streams.

In de test is de IdeaPad 510S het zwaarst en de accuduur het laagst. Absoluut gezien krijg je met 1,4 kilo en tot achteneenhalf uur zonder opladen echter nog steeds voldoende mobiliteit. Lenovo geeft aan dat de accu is uitgerust met FastCharge. Bij de test laadde het apparaat alleen even snel op als de andere.

Geen USB-C

Het verlichte toetsenbord overtuigt met toetsen van normale grootte, een nauwkeurige toetsaanslag en een geslaagde indeling inclusief vier cursortoetsen over twee rijen. Het grootste nadeel is wat ons betreft het feit dat de rechter Shift-toets hierdoor niet extra breed is. Een type-C-aansluiting zoek je tevergeefs, maar er zit wel een snelle kaartlezer in. De ventilator maakt bij permanente belasting een irritant hard geluid; zelfs bij korte pieken slaat hij aan.

De IdeaPad 510S is – zoals hier getest – beschikbaar met een Kaby Lake-cpu, maar soms kom je ook nog modellen tegen met een processor van de vorige generatie (Skylake). Niet alle prijswatch-sites en webshops maken het verschil tussen deze submodellen goed duidelijk (510S-13IKB versus 510S-13ISK). Kaby Lake-uitvoeringen zijn er alleen met een zilveren binnenkant en een witte buitenkant. Van de apparaten met Skylake is ook nog een zwart/rood design beschikbaar.

De goedkopere Skylake-varianten voelen soms langzamer aan. Dat komt niet alleen door de processor, maar ook omdat er een harde schijf in zit in plaats van een ssd. Het is bij alle IdeaPad 510S-uitvoeringen een slecht idee om zelf te gaan upgraden: Lenovo plakt op een van de schroefjes voor het 2,5″-klepje een sticker die bij het verwijderen wordt beschadigd.

+ mat scherm

+ netwerkaansluiting

– slecht wifi

– relatief zwaar

Medion Akoya S3409

In 2015 kondigde Medion op de IFA al een duurder 13″-notebook aan, maar dat is er uiteindelijk nooit gekomen. Met de opvolger Akoya S3409 ging het een stuk beter. Deze werd op de afgelopen IFA aangekondigd en was al snel daarna verkrijgbaar. Een topmodel met mat 4K-scherm was helaas maar enkele weken beschikbaar en wordt inmiddels niet meer gemaakt. Er zijn nu alleen nog varianten met Full HD-scherm. De goedkoopste (ruim 600 euro) heeft een Core i3-7100U en een ssd van 128 GB. Het geteste apparaat voor 900 euro is een (gemiddelde) uitvoering met Core i5-7200U en twee keer zoveel opslag. Voor 150 euro (!) minder is het werkgeheugen gehalveerd tot 4 GB. Ben je daarentegen bereid om zo’n 100 euro meer te betalen dan voor het geteste model, dan krijg je meteen een apparaat met een ssd met 512 GB aan opslag en een Core i7-7500U.

De indeling van het verlichte toetsenbord scoort punten met een extra kolom voor de knoppen Del, Home, Page Up, Page Down en End. Bij de andere apparaten zijn deze functies alleen bereikbaar via toetscombinaties. De toetsen van het cursorblok zitten op één regel. De polssteun is net als de buitenkant van het deksel van metaal; de rest van de behuizing ziet er alleen zo uit.

Aansluitingen

Medion heeft bij de aansluitingen geen labeltjes aangebracht. Vooral bij de type-C-aansluiting is dat onhandig, want in theorie is daarmee veel mogelijk. In de praktijk ben je daarmee overigens beperkt tot een minimum. Die aansluiting ondersteunt alleen USB 3.0, waardoor alleen de twee type-A-poorten met een ander formaat worden aangevuld. Je kunt hem opladen via een aparte stroomaansluiting en een beeldscherm moet je via hdmi aansluiten. De kaartlezer vertraagt snelle SDXC-kaarten.

Als je het deksel opent, wordt de laptop aan de achterkant enkele millimeters opgetild. Omdat het apparaat daar dan alleen nog op twee vrij kleine en harde rubber dopjes staat, glijdt hij makkelijk weg wanneer je bijvoorbeeld aan de zijkant een usb-stick wilt inpluggen. Bij continue belasting klinkt de ventilator vanwege een hoge toon harder dan de gemeten 0,8 sone doet vermoeden.

+ mat scherm

+ extra kolom op toetsenbord

– 4K-display niet meer verkrijgbaar

– langzame kaartlezer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Florian Müssig / Marcel van der Meer)

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er