De Cat S61 heeft een laserafstandsmeter, bepaalt hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld en legt met zijn warmtebeeldcamera hitte en kou vast. Naast dit alles is het ook een robuuste smartphone met ruim voldoende performance en een gigantische accuduur.
Alexander Spier
Een smartphone biedt een hele rits handige functies in een op zich vrij compact formaat. Het is eigenlijk een soort van modern Zwitsers zakmes. De Cat S61 is vergeleken daarmee dan meer een grote mobiele gereedschapskist. In de robuuste, waterdichte behuizing zitten naast de bekende standaard tools als handige extra’s ook nog een warmtebeeld camera, een laserafstandsmeter en daarnaast een luchtkwaliteitsensor.
De outdoor-smartphone is een opvallende verschijning met een brede metalen rand. Maar aan de andere kant ook een prijskaartje van 900 euro. Dat is echter niet voor niets: de netjes afgewerkte smartphone overleefde een val op beton van 1,5 en 1,8 meter (val- en hoofdhoogte) zonder schade. Alleen als de ondergrond erg ruw is, zul je na afloop misschien hier en daar een krasje ontdekken. Om het scherm te beschermen tegen krassen, steekt de rand een beetje uit en zit er een beschermende folie over het Gorilla-glas.
Sprong in het diepe
De telefoon kan een uur lang in drie meter diep water blijven liggen. Alle aansluitingen zijn door soepele klepjes beschermd. Het zwembad waarin we getest hebben is niet zo diep, maar de onderdompeltest doorstond hij prima, net als het afspoelen onder een kraan. Een kort verblijf in het vriesvak en daarna weer opwarmen naar kamertemperatuur was ook geen probleem. De smartphone kan overweg met temperaturen tussen de -25 en +55 graden.
Dankzij de laag rubber aan de achterkant hou je ook met natte of zweterige handen nog steeds goede grip. De bediening met een nat scherm en vochtige vingers is met een beetje geduld goed te doen, zeker gezien het feit dat het apparaat de gevoeligheid automatisch instelt. Handschoenen zijn dan ook geen probleem dankzij de instelbare gevoeligheid en grote mechanische bedieningsknoppen. Met de vrij te configureren knop aan de zijkant kun je elke willekeurige app laten starten.
De smartphone weegt ruim een kwart kilo en is 18 millimeter dik. Hij is minder handig in de zakken van een spijker broek, maar is ook meer bedoeld voor een stevige werkbroek. Je kunt er twee simkaarten in stoppen, of in plaats van een tweede sim een microSDXCkaart. Deze is te formatteren als interne opslag voor Android. Het slot is zonder tool te openen, maar dan trek je er wel meteen de eerste sim mee uit. Bij beide slots is 4G mogelijk, maar een tweede simkaart tegelijk biedt maximaal 3G. Bij bellen was de verstaanbaarheid uitstekend. Omgevingsruis wordt goed weggefilterd en de luidspreker kan flink hard worden gezet.
De locatiebepaling ondersteunt naast GPS en Glonass ook Galileo en het Japanse QZSS. Zelfs in normaliter lastige binnenruimtes kreeg de S61 bij een raam snel een signaal. Buiten werkte de locatie bepaling erg snel en precies.
Helder beeld en flinke accuduur
Vergeleken met zijn voorganger heeft het scherm een hogere resolutie (1920 × 1080 pixels) en is de diagonaal gegroeid tot 5,2 inch. Vooral bij kleinere tekst is de weergave prettiger te lezen.
De maximale helderheid komt daarbij tot een zeer nette 560 cd/m2. Dat is meer dan voldoende om het scherm buiten goed af te kunnen lezen, zelfs in direct zonlicht.
De achtkern-cpu heeft voldoende power voor dagelijkse taken. De interface werkt snel, apps worden vlot geladen en we hadden slechts zeer zelden last van haperingen. Die haperingen kwamen dan grappig genoeg voor bij de meegeleverde tool-apps. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de matige optimalisatie. Bij de benchmarks eindigt de S61 op een plek bovenin de middenmoot, tegen de high-end apparaten redt hij het niet.
De Cat S61 heeft een indrukwekkende accuduur. Hij haalt tot 22,5 uur als je het scherm continu aan hebt staan. Bij de wifitest hield hij het net geen volle dag vol. We konden er ruim 17 uur video’s mee bekijken. Die resultaten zijn duidelijk beter dan wat we zien bij andere outdoor- smartphones. Alleen de S60 haalde ondanks zijn kleinere accu 2 uur meer bij gebruik van wifi. Je kunt de S61 opladen via USB-C en QuickCharge 4.01. Na net iets meer dan twee uur is de accu weer vol, en na 40 minuten is hij al halfvol. De accu is echter niet verwisselbaar.
De foto’s van de camera aan de achterkant zijn met 16 megapixels goed te doen. Ze hebben veel details en ook in donkere hoeken is er niet overmatig veel ruis. Alleen bij zeer weinig licht werd het aantal details een stuk lager. Foto’s maken gaat heel vlug, maar het beeld wordt snel wazig omdat stabilisatie ontbreekt. Video’s maak je met een resolutie tot 4K, maar ook hier mis je de stabilisatie weer. Verder is het beeld prima.
Lasers & luchtkwaliteit
De FLIR-warmtebeeldcamera levert vergeleken met zijn voorganger eindelijk beelden die groter zijn dan een postzegel. Objecten die wat verder weg staan zijn nu makkelijker te herkennen. De meting is snel te maken, exact en in realtime, van een kat die je niet meer kunt vinden tot slechte isolatie en andere handige toepassingen. Foto’s en video’s kunnen ter documentatie worden opgeslagen en je kunt een meting zelfs live naar YouTube streamen.
Met de laserpointer en de camera aan de achterkant meet je vlakke objecten en afstanden tot aan acht meter. De punt van de laser moet op het te meten object schijnen en daarna moet je de smartphone daar parallel aan houden, anders kloppen de metingen niet. Als de oriëntatie klopt maak je een foto en kun je lijnen, driehoeken of rechthoeken markeren. Van de afstand tussen het object en de smartphone worden de overige waarden dan vervolgens afgeleid. De resultaten zijn (na een bewerkelijke kalibratie) tot op een paar millimeter nauwkeurig. Via de opgeslagen foto’s kun je later opnieuw metingen uitvoeren. Vergeleken tot de AR-apps van Apple en Google is de meting wat onhandiger en foutgevoeliger, maar als je het goed doet wel nauwkeuriger.
De Cat S61 kan je door zijn luchtkwaliteitsensor waarschuwen voor schadelijke lucht in een ruimte als het gaat om vluchtige organische verbindingen zoals die in lak, lijm en oplosmiddelen voorkomen. Andere gassen of geuren herkent de sensor niet. De meting draait na het activeren van de app op de achtergrond. Het pinpointen van een bron kan ook, bij nagellakremover gaf hij een duidelijke piek naar boven aan. Maar dat konden we zelf daarentegen ook goed ruiken. Meer dan een indicatie van de lucht kwaliteit is het dan ook niet. Cat waarschuwt ook dat je het niet moet gebruiken als (enige) veiligheidsmaatregel.
De recente Android 8.1 is vrijwel onaangetast gebleven. Er zitten alleen een paar uitbreidingen in, zoals de integratie van de onderwatermodus.
Conclusie
De Cat S61 is zeer veelzijdig, behoorlijk robuust en is een flinke stap omhoog vergeleken met andere goedkope ruggedized- apparaten met vaak lastig te bedienen knoppen, trage hardware en een Android-versie vol met bloatware. Dankzij een helder scherm is er prima buiten mee te werken. Hij is fors van formaat, maar dat hoort er een beetje bij en neem je voor lief als je kijkt naar de pluspunten en zijn flinke accuduur.
Hoe opvallend de smartphone ook is, het blijft toch vooral een smartphone die gebruikt zal worden als tool in de bouwwereld, zodat je niet altijd alle meetinstrumenten mee hoeft te sjouwen. Als je die tools niet regelmatig gebruikt, is deze telefoon totale overkill. Vooral als je kijkt naar de high-end prijs en de midend hardware. Als je graag outdoor een degelijke smartphone bij je wilt hebben, is de vrijwel net zo stevige Cat S41 een goede optie. Die is iets trager, maar zijn prijskaartje van 340 euro is een stuk vriendelijker.