Broot commandline foldertool

Daniel Dupré
0

Met Broot krijg je overzicht in de inhoud van je mappen en vis je bestanden uit de diepste krochten van je submappen – in Linux, Mac en Windows.

Het werken met de terminal gaat snel en efficiënt, maar is niet altijd even duidelijk. Vooral bij diepvertakte mappen raak je soms het overzicht kwijt. Broot combineert commando’s als boom, cd en meer in één. De inhoud van een map wordt weergegeven in een interactief scherm waar je met de cursor doorheen kunt navigeren. De tool toont een ingekorte lijst met submappen, en naar wens ook de gehele inhoud.

De kracht van Broot is de fuzzy-search, waarbij hij zoekresultaten markeert zodra je een zoekterm intypt. Met de Tab-toets navigeer je tussen de zoekresultaten. De zoekfunctie vindt ook bestanden waarvan je de naam niet precies weet.

Broot commandline tool windows macos linux

Een zoekterm als ‘rekeninglaptop’ vindt zowel ‘Rekening laptop.pdf’, ‘rekening_laptop.odt’ als ‘Reke­ningadres laptop.txt’. Zelfs de zoekterm ‘rglp’ zou die treffers opleveren. Met ‘/’ voor je zoekopdracht zoekt hij naar de exacte frase.

Via snelkoppelingen kun je extra informatie zien, zoals wijzigingstijd (‘:d’), rechten (‘:perm’) of bestandsgrootte (‘:s’). Met de laatste opdracht sorteer je de inhoud van een map meteen op grootte, wat wordt gevisualiseerd door een ASCII-balkgrafiek. Bestanden open je met Enter of in een grafische terminal door te dubbelklikken.

Je kunt ook je eigen toetsencombinaties definiëren. Met ‘:?’ krijg je een lijst met snelkoppelingen.

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Browsh: vanaf de commandline internetten

Met Browsh kun je vanaf de commandline rechtstreeks internet op. Alle moderne webstandaarden worden daarbij ondersteund.

Fish commandline shell

De Linux-commandline is een krachtige tool, maar niet erg toegankelijk. De Friendly Interactive Shell, oftewel Fish, wil daar verandering in brengen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er