Asus PN42 review: eerste mini-pc van Asus met de zuinige Intel N100-cpu

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  Als je een stille en zuinige kantoor- of media-pc wilt en die ook goedkoop moet zijn, moet je goed kijken wat de beperkingen zijn, zoals bij de Asus PN42 die we in deze review onder de loep nemen.

  Asus PN42 review

  Krachtige en zuinige processor

  De PN42 is de eerste mini-pc van Asus met Intels nieuwe N100 economy-processor. Deze processor heeft uitsluitend energiezuinige E-kernen, wat resulteert in een opmerkelijke snelheid die de Atom-derivaten in Pentium Silver en vergelijkbare modellen overtreft. Bovendien verbruiken deze E-kernen aanzienlijk minder stroom dan de snelle P-kernen van de Intel Core-processors.

  Veelzijdige configuratie-opties

  De PN42 is verkrijgbaar als barebone vanaf 280 euro. Voor wie gemak zoekt, biedt Asus ook een complete pc-versie aan voor in totaal 429 euro. Deze versie is inclusief de Pro-versie van Windows 11, 4 GB RAM en een 128 GB-ssd.  Stil en efficiënt Ontwerp

  Dankzij de energiezuinige N100-processor heeft het ontwerp van Asus geen storende ventilator nodig, wat vooral gunstig is tijdens videoconferenties. De mini-pc ondersteunt het aansluiten van twee monitoren via DisplayPort en HDMI, met een optionele extra DisplayPort. Bovendien is er een RJ45-poort met een indrukwekkende snelheid van 2,5 Gbit/s.

  Overwegingen voor upgrades

  De standaardconfiguratie van de PN42 heeft echter beperkingen, met slechts 4 GB RAM en een 128 GB-ssd. Dit kan leiden tot ongewenste vertragingen en een snel vollopende opslag. Overweeg een upgrade van de DDR4-module en de ssd voor een vlottere ervaring.

  Uitstekende grafische prestaties

  Het koelblok met ribbels zorgt voor betrouwbare koeling van de N100-processor. De geïntegreerde graphics bieden voldoende kracht om zelfs 4K-schermen met een verversingssnelheid van 144 hertz aan te sturen. Bovendien ontlast de moderne video-engine de processor bij het afspelen van moderne codecs zoals VP9 of AV1.

  Efficiënt energieverbruik

  Het energieverbruik van de PN42 is indrukwekkend. In de idle-stand verbruikt de mini-pc slechts 4,2 watt. Hoewel dit nog wat lager had kunnen zijn, stijgt het verbruik onder belasting tot 13 watt, met sporadische piekwaarden van 23 watt.  Aanbeveling voor configuratie

  Het is raadzaam om te kiezen voor de barebone-versie van de PN42 en deze zelf te configureren. Op die manier krijg je een stille en energiezuinige mini-pc die perfect aansluit bij jouw behoeften.

  Conclusie Asus PN42 review

  Al met al overtreft de Asus PN42 verwachtingen als een krachtige mini-pc met de nieuwe Intel N100-processor. Met zijn energiezuinige ontwerp en indrukwekkende grafische prestaties is deze mini-pc perfect geschikt voor dagelijkse taken en multimedia-ervaringen.

  Het stille ontwerp, zonder storende ventilator, maakt de PN42 ideaal voor videoconferenties. Hoewel upgrades voor RAM en opslag worden aanbevolen, biedt deze mini-pc uitstekende veelzijdigheid en efficiëntie. Voor wie op zoek is naar een betrouwbare, aanpasbare en energiezuinige oplossing, is de Asus PN42 een uitstekende keuze.

  Asus PN42 review: plus- en minpunten

  +Energiezuinig
  +Passief gekoeld
  Zelf configureren is beter

  Asus PN42 specificaties

  Fabrikant

  Asus

  Processor

  Intel N100

  Werkgeheugen

  4 GB DDR4-SO-DIMM

  Opslag

  128 GB Kingston-ssd

  Aansluitingen

  Wi-Fi 6, 7 × USB, HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4, RJ45 2,5 Gbit/s

  Afmetingen

  13,6 × 13,2 × 5,8 cm

  Gewicht

   824 gram

  Shoplink en prijsAmazon, circa 420 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

  Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

  Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

  Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er