In een sector als de IT, die zich tijdens de coronacrisis nog sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, kan het nooit kwaad om de ogen en oren open te houden en kennis te delen met verwante bedrijven. Dat kan volop in Zwitserland. Het land prijkt dan ook niet voor niets in de top 10 van verschillende IT-gerelateerde ranglijsten.
Zwitserland & IT
Laten we meteen beginnen in de hoofdstad. In Bern bevindt zich het Institute of Computer Science van de universiteit van Bern, hét kenniscentrum dat zich verdiept in de relatie tussen IT en vooruitstrevende vakgebieden als cryptowetenschap, neurowetenschap en kunstmatige intelligentie.
Het is niet verwonderlijk dat daar op 23 juni 2021 in Swissôtel Kursaal Bern de jaarlijkse Startup Days plaatsvinden, waarbij technologische ontwikkelingen centraal staan. Jonge start-ups kunnen er elk jaar hun nieuwste producten presenteren aan Zwitserse en andere zielsverwanten.
CERN en de nieuwe Science Gateway
Uiteraard moet je ook doorreizen naar Genève, want daar bevindt zich CERN – het instituut bekend van de deeltjesversneller – waar in 1989 het wereldwijde web uitgevonden is. Een bezoek met een gids aan CERN is dus een must. En het is nog gratis ook. Events en recepties zijn mogelijk in The Globe, een bijzonder originele setting op de eerste verdieping.
Tegen het eind van 2022 zal ook The Science Gateway openen, een volledig nieuw, klimaatneutraal gebouw dat is ontworpen door de gerenommeerde architect Renzo Piano en volledig gewijd aan de STEM-vakgebieden (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Het heeft een hoorzaal voor 900 personen. De interactieve belevingselementen worden daar overigens voor een gedeelte geleverd door het Utrechtse bedrijf Tinker Imagineers. Dat is best iets om trots op te zijn en nog een reden te meer voor een bezoek.
Cyberveiligheid
Dat in Zwitserland uitgedokterde wereldwijde web is overigens niet altijd veilig, en dat is een zorg voor de sterke Zwitserse bankwereld. In Genève clusteren heel wat bedrijven samen die het onderste uit de kan halen wat cyberveiligheid betreft.
Als je zelf actief bent in dat domein, moet je daar zeker je licht eens opsteken. Genève is verder de hoofdzetel van de International Telecommunication Union (ITU), de World Intellectual Property Organization (WIPO) en de European Broadcasting Union (EBU). Die instanties organiseren jaarlijkse congressen waarop ze de meest recente ontwikkelingen in hun vakgebied presenteren.
Dit jaar was het thema van het ITU-congres ‘Accelerating digital transformation in challenging times’ – relevanter kan bijna niet.
Een duurzame toekomst voor dataopslag
Andere grote steden aan het Meer van Genève met aanzienlijke IT-bedrijvigheid zijn Lausanne en Montreux in de regio Vaud, met wel zeven technologieparken.
Met het Swiss Data Science Center en EcoCloud is de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) een toonaangevende kracht in de datawetenschappen met aandacht voor duurzaamheid. Ook daar duikt cybersecurity weer op: onlangs werd daar het Center for Digital Trust geopend.
Work hard, play hard: ook dat geldt in Zwitserland. Na een meeting of congres kun je in Bern naar de top van de Schilthorn voor een diner in het 360° panoramische restaurant Piz Gloria. Of je neemt even lekker de tijd om je in Biel te verdiepen in de geschiedenis van de Zwitserse horlogemakerij.
Vanuit Genève, Lausanne en Montreux ga je dan zo weer het meer op met een boottocht en leg je aan bij een elegant kasteel voor een stijlvol diner. Liever wat meer actie of cultuur? We geven je nog 1001 meer tips!