Welke certificering heb ik nodig?

c't-partner
0

Je kent het belang van certificeringen, maar welke cyberbeveiligingscertificeringen zijn er en welke heb je nodig om een beveiligingsexpert te worden?

Er zijn talloze beveiligingscertificeringen waar je uit kunt kiezen. Een certificering moet niet alleen aansluiten bij je sterke punten, maar ook passen bij jouw ambities. Het loont de moeite om de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden om te zien naar welke specialisaties de komende jaren de meeste vraag zal zijn.

Hieronder vind je enkele populaire beveiligingscertificeringen die GIAC aanbiedt en hoe ze aansluiten op topfuncties.

GIAC Security Essentials (GSEC)

Met een GSEC-certificering ben je gekwalificeerd voor het uitvoeren van hands-on IT-beveiligingstaken. Het vormt een perfect startpunt voor iedereen die nieuw is in de IT-beveiliging, maar wel enige achtergrondkennis heeft van informatiesystemen en netwerken.

De certificering is ook geschikt voor beveiligingsprofessionals, beveiligingsmanagers, forensisch analisten, auditors en operationele medewerkers die zich bezighouden met informatiebeveiliging.

GIAC Certified Incident Handler (GCIH)

De GIAC Incident Handler-certificering valideert het vermogen om computerbeveiligingsincidenten op te sporen, erop te reageren en op te lossen. Je weet hoe je beveiligingsincidenten moet beheren, hebt kennis van veelvoorkomende aanvalstechnieken, vectoren en tools en de knowhow hoe je je moet beschermen tegen en reageren op dergelijke aanvallen.

GIAC Certified Forensic Analyst (GCFA)

De GCFA-certificering geeft aan dat je beschikt over de kennis, vaardigheden en bekwaamheid om formele incidentonderzoeken uit te voeren en geavanceerde scenario’s voor incidentafhandeling af te handelen, waaronder interne en externe inbraken en datalekken, advanced persistent threats, anti-forensische technieken die door aanvallers worden gebruikt en complex digitaal forensisch onderzoek.

sans column gian

GIAC Certified Forensic Examiner (GCFE)

De GIAC Certified Forensic Examiner (GCFE) certificering valideert je kennis van forensische computeranalyse, met de nadruk op de vaardigheden om data van Windows-systemen te verzamelen en analyseren.

Met een GCFE-certificering beschik je over de kennis, vaardigheden en bekwaamheid om typische incidentonderzoeken uit te voeren, waaronder e-Discovery, forensische analyse en rapportage, verzamelen van bewijsmateriaal, forensisch onderzoek van browsers en traceren van gebruikers- en toepassingsactiviteiten op Windows-systemen.

GIAC Penetration Tester (GPEN)

De GPEN-certificering toont aan dat je op de juiste wijze een penetratietest kan uit voeren, met best-practice-technieken en methodologieën. Met een GPEN-certificering kun je exploits en gedetailleerde verkenningen uit voeren, maar ook een procesgerichte aanpak hanteren voor penetratietestprojecten.

Deze cursus is geschikt voor beveiligingsprofessionals die netwerken en systemen beoordelen op kwetsbaarheden, zoals penetratietesters, ethische hackers en leden van het Red en Blue Team, maar ook auditors en forensisch specialisten die offensieve tactieken beter willen begrijpen.

GIAC Certified Intrusion Analyst (GCIA)

De GCIA valideert je kennis van netwerk- en hostmonitoring, traffic-analyse en intrusion detection. Met een GCIA-certificering beschik je over de vaardigheden om intrusion detection-systemen te configureren en monitoren. Daarnaast kun je netwerkverkeer en gerelateerde logbestanden lezen, interpreteren en analyseren.

Deze vaardigheden zijn belangrijk voor systeemanalisten, beveiligingsanalisten, netwerkingenieurs en -beheerders.

GIAC Reverse Engineering Malware (GREM)

De GREM-certificering is ontworpen voor als je organisaties moeten beschermen tegen kwaadaardige code. Als GREM-gecertificeerde beschik je over kennis en vaardigheden om malware te reverse-engineeren. Je weet hoe je malware moet onderzoeken binnen de context van forensisch onderzoek, incident response en Windows-systeembeheer.

Deze certificering zal je waardevoller maken voor werkgevers en klanten als systeem- of netwerkbeheerder, auditor of forensisch onderzoeker, omdat je daarmee aantoont dat over je geavanceerde malware-analysevaardigheden beschikt.


Voor meer informatie over certificeringen en de bijbehorende trainingen, ga naar:
giac.org

giac.org

Deel dit artikel

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee