Ping-snelheid verbeteren: zo doe je het

c't-partner
0

Zorg dat het internetverkeer binnen je eigen netwerk in elk geval geen vertragingen oploopt. Met de juiste instellingen word je een ‘King of ping’ en ben je bij online gamen iedereen te snel af. In dit artikel vertellen we je hoe je je ping-snelheid kunt verbeteren.

Ping-snelheid verbeteren: zo doe je het

Lokale netwerkverbinding via wifi komt niet in aanmerking

Een lokale netwerkverbinding via wifi komt niet in aanmerking. De bandbreedte van een wifikanaal is vaak minder dan van een bekabelde aansluiting, maar bovenal fluctueren de tijden dat de datapakketten verzonden worden en aankomen nogal. Dat leidt tot vertragingen in de datastroom en daarmee tot haperingen in de game-ervaring.

Ping-snelheid verbeteren door eerst pingtijd te controleren

Er zijn een paar manieren om de verbinding met de gameserver zo direct en betrouwbaar mogelijk te maken. Het eerste wat je moet doen is kijken wat de pingtijd naar de server is. Als die in de orde van grootte van een paar milliseconden is, zit je wat dat betreft goed. Zit die tijd meer in de richting van honderd(en) milliseconden, dan kunnen er stabiliteitsproblemen in het dataverkeer ontstaan.

Bij gameserverping.com kun je testen wat de pingtijd naar een aantal gameservers is. Dan zie je dat een Europese server geen probleem zal opleveren, maar een Amerikaanse of Japanse server voor vertraging kan zorgen.

Ping-snelheid verbeteren door voorrang in te stellen

Het dataverkeer voor een online game moet zich binnen je thuisnetwerk naast het dataverkeer van andere gebruikers een weg banen naar je router en vandaar naar de gameserver. Is net iemand een groot bestand aan het kopiëren, dan blijft er voor jou weinig over. En als er andere huisgenoten op internet zitten die ook (veel) internetverkeer genereren, dan blijft er ook weinig bandbreedte voor je over. Gelukkig kun je via Quality of Service instellen dat bepaald netwerkverkeer voorrang moet krijgen. Dat een download even wat rustiger aan moet doen omdat een meer realtime toepassing anders in de dataproblemen komt is meestal niet zo’n probleem.

We gebruiken hier als voorbeeld een Fritzbox 7590AX. Deze methode werkt ook bij alle andere Fritzboxen met het meest recente FritzOS-besturingssysteem. Ga naar fritz.box of het ip-adres van de router. Bij ‘Internet / Filters’ staat op de tabblad Prioriteren onder de Realtime-toepassingen al een automatische prioritering voor internettelefonie (VoIP).

Ping-snelheid verbeteren: het instellen van niveaus

Je kunt zelf verschillende niveaus instellen. Bij de Realtime-toepassingen voeg je applicaties toe die altijd de doorvoercapaciteit moeten krijgen die ze nodig hebben. Met ‘Nieuwe regel’ voeg je er een toe. Selecteer eerst voor welk apparaat dat moet gelden (een specifiek netwerkapparaat of alle apparaten waar de toepassing op draait) en vervolgens om welke netwerktoepassing het gaat.

Dat kan bijvoorbeeld een HTTP-server zijn, die een website host die van buitenaf toegankelijk is, of een MS Remote Desktop-verbinding om vanuit je netwerk remote te kunnen werken. Je kunt zelfs kiezen voor ‘Alles behalve surfen en mailen’, waarmee al het internetverkeer dat niet tot surfen of mailen behoort een hogere prioriteit krijgt. Mocht de internetverbinding daar geheel door in beslag genomen worden, dan moet al het andere verkeer wachten tot er een gaatje vrij komt.

Een iets minder strenge instelling is die van de ‘Prioritaire toepassingen’. De mogelijkheden zijn hetzelfde als bij de Realtime-toepassingen, maar het geprioriteerde verkeer mag daarbij maar 90 procent van de bandbreedte in beslag nemen, zodat er altijd nog 10 procent overblijft voor het andere internetverkeer. De ‘Prioritaire toepassingen’ is de juiste plek voor het prioriteren van online games.

De instellingen voor de Achtergrondtoepassingen werken hetzelfde, maar de ingestelde apparaten krijgen dan de laagste prioriteit. En moeten dus wachten tot er bandbreedte beschikbaar is. Ideaal voor bijvoorbeeld het binnenhalen van updates en BitTorrent

Ping-snelheid verbeteren door poorten te openen

Een andere manier om een snelle verbinding op te zetten is om direct via bepaalde poorten met de gameserver te communiceren. Dat kan eventueel door inschakelen van UPnP (Universal Plug and Play). Bij veel routers kun je UPnP alleen globaal inschakelen, waar we geen voorstander van zijn omdat je dan het overzicht kwijtraakt. Slecht beveiligde apparaten in je netwerk zouden dan zelfstandig poorten kunnen openen. Het is beter UPnP alleen voor bijvoorbeeld de gameconsole te activeren.

Op een Fritzbox kan dat via ‘Thuisnetwerk / Netwerk’ en het tabblad Netwerkverbindingen. Zoek in de lijst het apparaat op en klik daar rechts op het potloodpictogram. Vink daar de optie ‘Zelfstandige poortvrijgaven voor dit apparaat toestaan’ aan. Daarna onderhandelen dat apparaat en de router zelf over de vrij te geven poorten.

Als het vrijgeven van poorten niet automatisch kan, is het altijd nog mogelijk dat handmatig te doen. Ga naar ‘Internet / Toegang verlenen’ en klik op het tabblad Poortvrijgaven op ‘Apparaat voor vrijgave toevoegen’.

Selecteer bovenaan het apparaat waar het om gaat en klik onderaan op ‘Nieuwe vrijgave’. Selecteer bij Toepassing de optie ‘Andere toepassing’, geen een naam aan die poortvrijgave en kies een protocol. Geef bij ‘Poort op apparaat’ de gewenste poort(reeks) op en bij ‘Externe poort gewenst’ het poortnummer dat van buitenaf bereikbaar is.

Voor een Playstation moet je de TCP-poorten 80, 443, 3478-3480 en de UDP-poorten 3478-3479 open zetten. Daarnaast vergen een aantal spellen nog eigen open poorten, die je dan handmatig moet vrijgeven. Gelukkig staat op portforward.com een uitgebreide lijst van welke games welke poorten nodig hebben.

Ping snelheid verbeteren: zo doe je het

King of ping door een verbeterde ping-snelheid

Met de hier genoemde maatregelen moet je een zo kort en snel mogelijke verbinding met een gameserver kunnen maken om online games te spelen zonder last te hebben van haperingen. De uitgebreide instellingsmogelijkheden van een Fritzbox maken je snel een King of Ping.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Maak je huis (nog) slimmer met deze SwitchBot Prime Day Deals!

SwitchBot kondigt zijn Prime Day-aanbiedingen aan, met kortingen tot 40% van 9 juli tot 17 juli. Als je een leuke smarthome-upgrade wilt aanschaffen, ...

Bouw je netwerk met Acer

Acer heeft een sterke reputatie opgebouwd in de techwereld en biedt tegenwoordig ook een breed scala aan netwerkproducten. Of je nu een betrouwbare ro...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er