Een cloud-omgeving brengt fundamentele veranderingen met zich mee voor de manier waarop ondernemingen hun technologie, hun medewerkers en processen, en de economische belangen van hun bedrijf moeten benaderen.
Dit heeft ertoe geleid dat bijna elk bedrijf een of andere vorm van cloud-technologie heeft ingevoerd – vaak op een ad hoc manier – en veel organisaties worstelen nog steeds om het gewenste resultaat te bereiken: meer flexibiliteit en verbeterde snelheid bij het ondernemen. Daar komt nog bij dat het huidige cloud-landschap ook steeds complexer wordt. Voor de meeste bedrijven blijft het lastig om de juiste mix van openbare, privé en hybride omgevingen te vinden. Veel voorkomende uitdagingen bij het implementeren van de cloud zijn onder meer het onvermogen om de kosten te beheersen, een gebrek aan afstemming en een gebrek aan vaardigheden.
Misschien maak je al gebruik van cloud-gebaseerde diensten in je organisatie, zoals een Aruba-gebaseerde omgeving. Dan zul je al geprofiteerd hebben van de kennis en mogelijkheden die een waardevolle partner zoals Hewlett Packard Enterprise kan bieden. Mocht je organisatie overwegen om meer IT-diensten naar de cloud te verplaatsen, dan biedt deze gids essentiële tips die je bedrijf kunnen helpen succesvol over te stappen naar een cloud-omgeving.
Goed voorbereid overstappen naar de cloud
Overstappen naar de cloud is een goede zaak, maar het is van cruciaal belang dat een organisatie daarbij richtlijnen en best-practices aanhoudt, want de transformatie van een on-premises IT-omgeving naar hybride-IT in de cloud vereist meer dan een goed begrip van de technologie.
Tip 1: Definieer de cloud
Allereerst: wat betekent de cloud voor jou en jouw organisatie?
Dit klinkt als een eenvoudige vraag, maar iedereen lijkt een ander antwoord te hebben. Je moet er zeker van zijn dat je de cloud correct definieert voor jouw specifieke organisatie. Dit niet doen, kan verstrekkende gevolgen hebben.
De cloud is niet een doel, maar een ervaring. Een cloud biedt een ander organisatiemodel voor de IT-omgeving, waarbij infrastructuur wordt vervangen door code, functies volledig worden geautomatiseerd en zowel infrastructuur als applicatiecode in live-productieomgevingen worden gelanceerd zonder de beperkingen van release-windows. Een cloud is ook een wereld waarin menselijke fouten en inefficiëntie vrijwel zijn uitgebannen, mits deze correct wordt geïmplementeerd en geconfigureerd.
Voordat je als bedrijf aan de cloud begint, moet je uitzoeken wat het werken met een cloud voor je betekent en hoe die definitie aansluit bij de doelstellingen van je organisatie.
Tip 2: Is de cloud geschikt voor je organisatie
De cloud-ervaring betekent een aanzienlijke verandering in de manier waarop ondernemingen hun bedrijf runnen. Deze verandering heeft gevolgen voor mensen, processen en technologie, waarbij het menselijke aspect verreweg het lastigste is – en het meest ingrijpend. Als je wilt dat je teams je volgen op deze reis, is het belangrijkste aspect dat ze inzien waarom je dit doet.
Door vooraf workshops over cloud-adoptie te houden kun je open over bestaande problemen en twijfels praten, om zo het ‘waarom’ invulling te geven. Via zulke workshops kun je consensus en gedeelde visie tot stand te brengen, en ze laten je tegelijk nadenken over de problemen die je probeert op te lossen. De cloud, hoe goed het ook is, is misschien niet het juiste antwoord voor alles.
Mensen, processen en technologie vormen het ‘wat’ van elke transformatie, met inbegrip van cloud-implementatie, maar niet het ‘waarom’. De drie meest voorkomende drijfveren voor ‘waarom de cloud’ zijn cultuurverandering (verandering van de ‘we hebben het altijd zo gedaan’-mentaliteit), Time to value (het maximale uit processen en technologie kunnen halen; het verbeteren van de hele waardeketen) en innovatie (technologie toepassen om tot nieuwe ideeën te komen).
Zorg ervoor dat je duidelijk weet waarom je naar de cloud wilt, voordat je aan de reis begint.
Tip 3: Zorg dat de timing goed is
Mensen zijn gewoontedieren; verandering is moeilijk en kan organisaties verlammen. Aan de andere kant kan de cloud wel het juiste antwoord zijn, maar misschien niet op dit moment. Je kunt bijvoorbeeld nog een langetermijncontract met je datacenterleverancier hebben, of recent aanzienlijke investeringen hebben gedaan in je infrastructuur op locatie. Dan is het wellicht beter om nog een paar jaar te wachten voordat je extra financiële verplichtingen aangaat.
Maar de belangrijkste reden waarom het niet het juiste moment is, is dat de organisatie nog niet klaar is voor de verandering. Bij cloud-transformatie moet je al je organisatorische spieren inspannen. Je moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen die voor je liggen.
Tip 4: Richt een Cloud Business Office op
De invoering van de cloud zal een enorme impact hebben op je bedrijf, omdat processen die in decennia niet zijn aangeraakt, zullen veranderen. Voor het eerst zullen ontwikkelaars hun infrastructuurvereisten kunnen creëren en wijzigen via software. De potentiële mogelijkheden hiervan zijn zowel geweldig als overweldigend.
Een Cloud Business Office dient als centraal punt van besluitvorming en communicatie voor je cloud-programma, zowel intern als extern. Het CBO stuurt en begeleidt alle aspecten van je cloud-programma, vanaf de eerste implementatie tot en met de lopende operaties.
De CBO-leden zijn dagelijks verantwoordelijk voor de succesvolle invoering, implementatie en het beheer van de cloud in je organisatie.
De cloud heeft de manier waarop wij IT gebruiken en exploiteren volledig veranderd. Het wendbare karakter van cloud-technologie maakt dramatische voordelen mogelijk voor de onderneming en raakt bijna elke afdeling binnen een organisatie. In vergelijking met on-premises omgevingen zijn er voor de cloud bovendien minder mensen nodig voor het beheer en het onderhoud, zodat je een strakker, goed samenwerkend team nodig hebt.
Tip 5: Ken de economische aspecten van de cloud
Inzicht in de economische aspecten van cloud-adoptie lijkt een no-brainer. Toch neemt meer dan 50 procent van de ondernemingen niet de tijd om de businesscase voor de overstap naar de cloud te bepalen, waarschijnlijk omdat ze ‘toch al weten’ dat het goed is. Toch krijgt een organisatie veel waardevolle inzichten door een businesscase op te stellen en haar inzicht in de cloud-economie te verbeteren.
Tip 6: Goed implementeren
Om iets goed te doen, moet je ook weten wat je doet. Hier betreft het de wat- en hoe-onderdelen van het waarom, wat, hoe-drieluik. Je hebt gedefinieerd wat cloud voor je organisatie betekent en waarom je het wilt implementeren, en je bent voorbereid op de reis. Maar waar moet je je op richten en hoe volgt de feitelijke uitvoering?
Het wat
Bedrijven kiezen voor de cloud om hun eindklanten meer waarde te bieden. Ze willen hun operaties volwassener maken zodat ze concurrerend kunnen blijven door sneller en kosteneffectiever deze waarde te kunnen leveren. Het juiste cloud-initiatief kan de werking van een bedrijf fundamenteel transformeren, maar het kan ook een overweldigende uitdaging zijn. Het volgen van een bewezen Cloud Transformation Maturity-benadering kan helpen de prioriteiten van je team te richten op de kernonderdelen van een cloudtransformatie (zie de afbeelding hieronder).
Deze maturity-domeinen houden allemaal met elkaar verband, en om te zorgen dat de cloud-omgeving echt succesvol is, moeten bedrijven ze allemaal aanpakken. Dat betekent niet dat je je meteen op elk domein moet richten, noch dat elk domein evenveel tijd en aandacht vereist. Je moet echter absoluut eerst je huidige maturity-niveau analyseren en je gewenste einddoel bepalen, zodat je je koers overeenkomstig kunt uitstippelen. Transformatie kost tijd, en het hoeft niet allemaal tegelijk. Selecteer enkele domeinen en ga daarmee aan de slag. Goede kandidaten zijn doorgaans de domeinen strategy en security.
Het hoe
In veel gevallen waarbij grote organisaties voor de cloud kiezen, beschikken de IT-medewerkers (nog) niet over de vereiste vaardigheden of – nog belangrijker – de tijd die nodig is om zich op het nieuwe initiatief te concentreren. Meestal zijn ze op dagelijkse basis druk bezig met het ondersteunen van bedrijfskritische toepassingen, waardoor zij niet genoeg ruimte hebben om zich op ander werk te richten. Daarom kiezen de meeste ondernemingen voor een partner zoals HPE om de cloud-transformatie te helpen versnellen en de IT-medewerkers in staat te stellen op lange termijn bekwaam en zelfvoorzienend te worden in de cloud-omgeving.
Kan het IT-personeel van een organisatie alles zelf? Misschien wel, maar zeker niet meteen en niet met de snelheid waarmee een partner kan helpen. Soms kan zo’n samenwerking voor spanning met de interne IT-afdeling zorgen, maar je moet weerstand bieden aan het argument van IT dat het hetzelfde werk kan doen met dezelfde kwaliteit en in hetzelfde tijdsbestek als een partner. Ook al zou dat zo zijn, de dagelijkse IT-werkzaamheden moet ook uitgevoerd worden.
Het belangrijkste om te onthouden is dit: het is geen ‘wij versus zij’-situatie. In de meest succesvolle projecten identificeren teams alle belangrijke belanghebbenden en wordt gezorgd dat iedereen vanaf het begin betrokken is.
Tip 7: Blijf leren
De cloud is niet het doel, maar een methode om te opereren, waarbij het gaat om flexibiliteit, geleerde lessen en aanvullende verbeteringen. Welke toepassingen, activiteiten of diensten je uiteindelijk ook naar de cloud migreert, zorg ervoor dat je een cultuur van voortdurende verbetering in je organisatie bevordert om het beste uit de cloud te blijven halen.
Moedig innovatie, creativiteit en feedback aan. Een kortere feedbacklus zal resulteren in betere software, snellere implementatie van functies voor klanten, efficiëntere operaties, minder problemen, meer kostenbesparingen en meer waar voor je geld.
De volledige Cloud Transformation Guide en verdere informatie vind je op Hewlett Packard Enterprise.