Cloud gaming met FRITZ!Box

c't-partner
0

Vroeger was het alleen mogelijk om games met complexe graphics en content op krachtige en dure computers of de nieuwste gameconsoles te spelen. Maar dankzij cloud gaming is het nu een stuk gemakkelijker om deze games op bijna elk apparaat te spelen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden, zoals het hebben van een snelle internetverbinding en het eventueel gebruiken van een goede controller. In dit artikel leggen we uit hoe cloud gaming werkt, wat de voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan en hoe je je thuisnetwerkt kunt optimaliseren voor cloud gaming met FRITZ!Box.

Hoe werkt cloud gaming?

Cloud gaming maakt het mogelijk om games te spelen op bijna elk apparaat zonder dat dit apparaat over grote rekenkracht hoeft te beschikken. Dit komt omdat de games niet lokaal op het apparaat worden uitgevoerd, maar via internet worden gestreamd vanaf de servers van de cloud gaming aanbieder. Dit werkt op dezelfde manier als het streamen van televisieseries en films via aanbieders zoals Netflix en Amazon Prime Video.

Door deze opzet kunnen ook next-gen-games op minder krachtige apparaten, zoals tablets en smartphones, worden gespeeld. Als je een controller gebruikt, worden de commando’s die je geeft naar de cloudserver gestuurd, die vervolgens de bijbehorende graphics zonder merkbare vertraging terugstuurt naar het apparaat waarop je speelt. Hierdoor merk je nauwelijks verschil tussen gamen in de cloud en gamen op een console.

Voorwaarden voor cloud gaming

Om cloud gaming te kunnen gebruiken, hoef je geen krachtige hardware te hebben. Een goede controller kan wel bijdragen aan een optimaal speelplezier. Het belangrijkste is echter een snelle internetverbinding. Elke cloud gaming aanbieder heeft zijn eigen minimumeisen voor de internetverbinding, waarbij hoe sneller de verbinding, hoe beter de game-ervaring zal zijn.

Om een goede game-ervaring met cloud gaming te kunnen hebben, wordt een minimale internetsnelheid van 50 Mbit/s aanbevolen. Met deze snelheid is het mogelijk om 4K 120fps-streaming zonder lags te verkrijgen.

Overzicht cloudgamingaanbieders

Er zijn een aantal cloud gaming aanbieders op de markt die verschillen in prijs en functies. Het is aan te raden om de verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken naar je persoonlijke behoeften voordat je een keuze maakt. Zo kun je de aanbieder kiezen die het beste bij je past.

Xbox Cloud Gaming

Xbox Cloud Gaming, ook wel bekend als de Xbox Game Pass Ultimate, is een cloud gaming service van Microsoft die beschikbaar is op Xbox-consoles, pc’s en Android-apparaten. Hiermee kun je een groot aanbod aan games spelen, waaronder nieuwe releases, klassiekers en exclusieve games van Xbox. De service biedt ook de mogelijkheid om multiplayer en online gaming te spelen. Xbox Cloud Gaming biedt een abonnementsmodel, waarbij je toegang krijgt tot het volledige aanbod aan games voor een bepaald bedrag per maand. Je kunt ook individuele games kopen of huren voor een beperkte tijd. Xbox Cloud Gaming is beschikbaar in verschillende landen.

PS NOW

PS Now (PlayStation Now) is een cloud gaming service van Sony die beschikbaar is op PlayStation-consoles, pc’s en een aantal smart-tv’s. Met deze dienst van Sony kun je een groot aanbod aan games spelen, waaronder nieuwe releases, klassiekers en exclusieve games van PlayStation. De service biedt ook de mogelijkheid om multiplayer en online gaming te spelen. PS Now is een abonnement, waarbij je toegang krijgt tot het volledige aanbod aan games voor een bedrag per maand. Je kunt ook individuele games kopen of huren voor een beperkte tijd. PS Now is beschikbaar in verschillende landen.

Nvidia GeForce Now

Nvidia GeForce Now is een cloud gaming service die door Nvidia wordt aangeboden. Met GeForce Now kun je games spelen op verschillende apparaten, waaronder pc’s, Macs, Chromebooks en Nvidia Shield-apparaten. De service biedt toegang tot een uitgebreid aanbod aan games, waaronder nieuwe releases en klassiekers, en biedt de mogelijkheid om multiplayer en online gaming te spelen. Om gebruik te maken van GeForce Now, heb je een abonnement nodig. De service is ook compatibel met verschillende controllers voor een verbeterde gaming-ervaring. GeForce Now is beschikbaar in verschillende landen.

Shadow

Shadow is een cloud gaming platform waarmee je games kunt spelen op een breed scala aan apparaten, zoals computers, laptops, Chromebooks, smartphones en smart-tv’s. Deze cloud gaming platform biedt toegang tot een uitgebreid aanbod games, van recente releases tot klassiekers. Bovendien biedt deze service ook extra functies, zoals multiplayer en online gaming, en je kunt op elk gewenst moment van apparaat wisselen zonder het spel op te hoeven slaan. Om gebruik te maken van Shadow, heb je een abonnement nodig. Je kunt ook een controller gebruiken voor een verbeterde gaming-ervaring. Shadow is beschikbaar in verschillende landen.

Thuisnetwerk optimaliseren voor cloud gaming met FRITZ!Box

Een snelle internetverbinding is essentieel voor cloudgaming. Gelukkig helpt een FRITZ!Box met het maximale halen uit je netwerk voor cloud gaming.

Zo kun je je thuisnetwerk optimaliseren voor de beste game-ervaring met een FRITZ!Box router. Dit zijn bijvoorbeeld wat tips die je in acht kunt nemen:

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er