Zweden: Assange niet uitgeleverd bij dreiging doodstraf

Redactie
0

Na een hoop juridisch getouwtrek vluchtte WikiLeaks-oprichter Julian Assange onlangs naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitzetting naar Zweden te voorkomen. Daar wordt hij namelijk gezocht voor het aanranden van twee vrouwen. Cecilia Riddselius, vice-president bij het Zweedse ministerie van Justitie, verzekerde in een verklaring dat haar land Assange niet zal uitzetten naar Amerika als hem daar de doodstraf wacht.

Mocht er een verzoek tot uitlevering komen, dan moet de VS aan strenge voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat de Amerikaanse regering garandeert dat de gevangene niet geëxecuteerd wordt. ‘We zullen nooit iemand uitleveren voor wie de doodstraf dreigt’, aldus Riddselius.

Amerika heeft tot nu toe nog niet om uitlevering gevraagd aan de Zweedse Justitie. Ook Engeland heeft nog geen verzoek ontvangen, maar er zijn wel aanwijzingen dat zo’n verzoek voorbereid wordt. Volgens Zweeds recht mag een gevangene alleen uitgeleverd worden als er op het ten laste gelegde vergrijp in Zweden ook minstens een jaar gevangenisstraf voor staat.

In Amerika dreigt voor Assange de doodstraf voor het lekken van Amerikaanse staatsgeheimen via WikiLeaks. Daarmee bracht hij Amerika in ernstige verlegenheid vanwege het schenden van mensenrechten. De eigenlijke klokkenluider, soldaat Bradley Manning, staat daar in Amerika al voor terecht en hem dreigt levenslange gevangenisstraf.

Assange vroeg president Obama afgelopen zondag vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade om de ‘heksenjacht op WikiLeaks’ te beëindigen en Bradley Manning vrij te laten.

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er