Zeldzame aarden op Jamaica ontdekt

Redactie
0

Op Jamaica zijn belangrijke vondsten van zeldzame aarden gedaan. Volgens berichten zijn de locaties ontdekt door het Japanse bedrijf  Nippon Light Metal.

De International Business Timesmeldt dat Phillip Paulwell, de Jamaicaanse minister van Economische Zaken, op dinsdag al plannen heeft aangekondigd voor een eerste testafgraving van de waardevolle resources. Volgens Paulwell is het een grote kans voor Jamaica om nieuwe werkplekken te creëren en internationale knowhow binnen te halen.

De Jamaican Information Serviceliet weten dat het Jamaicaanse Bauxit-instituut (JBI) afgelopen september al samen met Nippon Light Metal eerste plannen had gemaakt voor afgravingen. Daar zou eerst gedurende zes maanden een pilotproject voor worden gestart. Nippon Light Metal wil 3 miljoen dollar in de testafgravingen investeren. Uiteindelijk zijn de Japanners van plan om 1500 metrische ton per jaar af te graven, aldus de minister.

‘Zeldzame aarden’ is een benaming voor 17 chemische elementen die een onmisbare grondstof vormen voor de productie van microchips, harde schijven en andere hoogwaardige technologie. Naar schatting heeft China meer dan 90 procent van de wereldwijde productie in handen. Deze afhankelijkheid van andere industriële landen zorgt telkens voor spanningen. Zo wordt China onder meer prijsopdrijving verweten en zijn exportbeperkingen opgelegd.

Naast China en nu Jamaica zijn er nog andere bronnen. In augustus waren er plannen om in de Mountain-Pass-Mine in Californië weer met afgravingen te beginnen. Die mijn is sinds 2002 dicht. Ook lopen er in Japan voorbereidingen om opnieuw op de bodem van de Stille Oceaan naar zeldzame aarden te zoeken. Volgens schattingen ligt er diep in de oceaan 6,8 miljoen ton. Meer over zeldzame aarden was te lezen in c’t 6/2012 op p.50.

Deel dit artikel

Lees ook

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. ...

Met deze Odido aanbieding kun je flink besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar een goede deal voor je internet en tv abonnement omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op internet en tv of omdat je gaat verhuizen?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er