Zeldzame aarden op Jamaica ontdekt

Redactie
0

Op Jamaica zijn belangrijke vondsten van zeldzame aarden gedaan. Volgens berichten zijn de locaties ontdekt door het Japanse bedrijf  Nippon Light Metal.

De International Business Timesmeldt dat Phillip Paulwell, de Jamaicaanse minister van Economische Zaken, op dinsdag al plannen heeft aangekondigd voor een eerste testafgraving van de waardevolle resources. Volgens Paulwell is het een grote kans voor Jamaica om nieuwe werkplekken te creëren en internationale knowhow binnen te halen.

De Jamaican Information Serviceliet weten dat het Jamaicaanse Bauxit-instituut (JBI) afgelopen september al samen met Nippon Light Metal eerste plannen had gemaakt voor afgravingen. Daar zou eerst gedurende zes maanden een pilotproject voor worden gestart. Nippon Light Metal wil 3 miljoen dollar in de testafgravingen investeren. Uiteindelijk zijn de Japanners van plan om 1500 metrische ton per jaar af te graven, aldus de minister.

‘Zeldzame aarden’ is een benaming voor 17 chemische elementen die een onmisbare grondstof vormen voor de productie van microchips, harde schijven en andere hoogwaardige technologie. Naar schatting heeft China meer dan 90 procent van de wereldwijde productie in handen. Deze afhankelijkheid van andere industriële landen zorgt telkens voor spanningen. Zo wordt China onder meer prijsopdrijving verweten en zijn exportbeperkingen opgelegd.

Naast China en nu Jamaica zijn er nog andere bronnen. In augustus waren er plannen om in de Mountain-Pass-Mine in Californië weer met afgravingen te beginnen. Die mijn is sinds 2002 dicht. Ook lopen er in Japan voorbereidingen om opnieuw op de bodem van de Stille Oceaan naar zeldzame aarden te zoeken. Volgens schattingen ligt er diep in de oceaan 6,8 miljoen ton. Meer over zeldzame aarden was te lezen in c’t 6/2012 op p.50.

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er