Xfce: snelle en handige Linux-desktop

Redactie
0

De desktopomgeving Xfce heeft alleen de functies die je nodig hebt en verder weinig toeters en bellen. Het concept biedt een goed compromis tussen snelheid en gemak.

De populaire grafische interfaces KDE Plasma, Gnome en Ubuntu Unity vreten aardig wat systeemresources. Ze starten dan ook niet op alle hardware even snel op. Ubuntu 16.04 heeft bijvoorbeeld minstens een gigabyte aan werkgeheugen nodig, terwijl Ubuntu-afgeleide Xubuntu met Xfce aan de helft daarvan al genoeg heeft. Als je een wat oudere pc hebt of performance belangrijker vindt dan optische effecten, heb je aan Xfce een comfortabel alternatief.

Geen haast

De ontwikkelaars van de solide desktopomgeving Xfce nemen de tijd. Spectaculaire vernieuwingen zul je niet tegenkomen en er is ook geen vaste roadmap. De laatste versie Xfce 4.12 is alweer van februari 2015. Voor de volgende stabiele versie 4.14 moeten met name alle kerncomponenten van de desktop geporteerd worden naar Gtk+ 3.

Populaire grafische interface

Xfce geldt desondanks als een van de populairste grafische interfaces voor Linux. Daar zijn ook goede redenen voor. De centrale elementen van de desktop zijn balken met een toepassingenmenu en een systeemvak. Dat is dus een traditionele desktopindeling. Xfce is zuinig met resources, maar biedt meer gebruiksgemak dan Lxde, Mate en Openbox. De manier van werken en het uiterlijk kun je tot in detail instellen. Standaard krijg je er al een aardig aantal grotere en kleinere programma’s bij. Het project vind het belangrijk om zich aan de door freedesktop.org gedefinieerde standaard te houden, zodat Xfce met zoveel mogelijk besturingssystemen zonder problemen werkt. Bij de meeste Linux-distributies kun je deze desktop dan ook makkelijk vanuit de repository’s installeren.

Lees de rest van het artikel vanaf pagina 134 in c’t 3.

Linux-desktop Xfce

Linux-desktop Xfce heeft veel handige tools, maar niet alle programma’s die je bij een desktopomgeving zou verwachten zijn standaard geïnstalleerd.

Deel dit artikel

Lees ook

Meer informatie over nieuwe Xbox-console bekend

Microsoft heeft meer informatie over de nieuwe Xbox-gameconsole bekendgemaakt. De Xbox Series X krijgt 12 teraflops aan rekenkracht en dat betekent tw...

Consumentenbond: koop geen elektronica buiten EU

De consumentenbond start een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van elektronische apparaten gekocht buiten de EU. Bijna driekwart van de power...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er