WordPress: Het opzetten van een meertalige site

Blog
0

Wil je jouw WordPress website vertalen naar andere talen? Wij leggen je uit hoe dat precies werkt.



Tegenwoordig zijn meertalige websites niet meer weg te denken uit de online winkel industrie. Vooral voor zakelijke blogs of ondernemers die producten verkopen op het internet, is een internationaal klanten- en bezoekersbestand niet langer een zeldzaamheid.

Je hebt middels web development een website laten ontwerpen en opzetten, maar je wilt nog wat aanpassingen doen. Als de bezoekers van jouw website niet alleen uit één land komen, moeten internationale gasten ten minste kunnen kiezen voor een Engels alternatief. Er zijn verschillende manieren waarop je de inhoud naar andere talen kunt vertalen in WordPress.

Keuzemogelijkheden – De vertaalmethode

Er zijn verschillende manieren waarop je de inhoud van jouw website op WordPress kunt vertalen. Welke je kiest, hangt grotendeels af van de aard van jouw inhoud en jouw doelpubliek.

Een medische website, bijvoorbeeld, kan kiezen voor een professionele handmatige vertaling omdat de inhoud gevoelig is en zeer zorgvuldig vertaald moet worden. Een kleine onderneming die een reeks producten verkoopt, zou daarentegen kunnen kiezen voor een automatische vertaling van haar productbeschrijvingen.

Handmatige vertaling

Er zijn een aantal manieren om jouw inhoud handmatig te laten vertalen. Van plaatselijke vertaalbureaus tot het inhuren van een freelancer of het gebruik van een online dienst. Of misschien beheers je de andere taal zo goed dat je de vertaling zelf kunt doen.

Automatische vertaalsystemen

Veel inhoud kan gemakkelijk automatisch worden vertaald – vooral als de aard van het materiaal gemakkelijk te begrijpen is of als een kleine vertaalfout geen grote of geen gevolgen heeft voor de inhoud.

WordPress plugins voor meertalige inhoud

Er zijn een aantal plugins voor WordPress waarmee je een site in meerdere talen kunt opzetten. Het maakt niet uit of je jouw eigen vertaling wilt invoeren of dat de plugin de vertaling automatisch doet. Let echter op dat je alleen plugins kunt installeren als je upgrade naar het WordPress Pro plan.

  • Polylang
  • WPML
  • TranslatePress

Polylang

Met Polylang kun je gemakkelijk en snel een meertalige WordPress website maken. Het biedt een eenvoudig te gebruiken interface waar je vertalingen kunt toevoegen voor jouw berichten, pagina’s, media, categorieën, tags, aangepaste post-types, widgets en navigatiemenu’s. Het is ook te gebruiken voor WooCommerce

Met Polylang, kun je talen toevoegen aan jouw WordPress website en ook het vertaalproces beheren. Het ondersteunt zowel handmatige, als automatische vertalingen en kan zelfs een vertaalbeheersysteem integreren als je professionals wilt inschakelen. De plugin vertrouwt op een intern vertaalprogramma.

Om een taal te kiezen, kun je een widget voor het veranderen van taal aan jouw website toevoegen. Polylang gebruikt subdirectories, subdomeinen of afzonderlijke domeinen om vertalingen te beheren. Je maakt een bericht per taal en Polylang koppelt ze allemaal aan elkaar.

WPML

WPML is een andere populaire meertalige WordPress plugin. Met WPML kun je meerdere talen aan een WordPress-installatie toevoegen, zodat er geen subdomeinen nodig zijn. Het heeft ook een eenvoudige gebruikersinterface en stelt je in staat om jouw meertalige website snel op te zetten, zelfs met weinig programmeerervaring.

Deze premium plugin wordt geleverd met meer dan 40 talen en biedt hierbij ook regionale varianten zoals Mexicaans Spaans, Colombiaans Spaans, Canadees Frans, enz.

WPML biedt drie plannen. De basis meertalige blog optie biedt je belangrijke basisfuncties. Het meertalige CMS plan biedt extra e-commerce functies, aangepaste velden, page builder ondersteuning, externe vertaaldiensten beheer en een aantal extra premium functies.

Als je op zoek bent naar een oplossing voor een groter bedrijf met veel meertalige websites, is er ook het plan voor meertalige agentschappen. Dit biedt alles wat het CMS plan heeft, maar met onbeperkte websites.

TranslatePress

Met TranslatePress kun je jouw gehele WordPress website visueel vertalen, direct vanaf de voorkant. Uniek aan deze plugin is de intuïtieve visuele vertaalinterface, waar je alles wat je ziet kunt vertalen en veranderingen in real time kunt zien. Je navigeert gewoon door de website en voert vertalingen in terwijl je bezig bent.

TranslatePress werkt met elk thema of plugin, inclusief WooCommerce en Page Builders. Naast standaardteksten kun je met de plugin ook afbeeldingen, sliders, popups, formulieren en nog veel meer vertalen.

De plugin is GPL’d en zelf gehost, zodat je voor altijd eigenaar bent van al jouw vertalingen en niet hoeft te betalen om ze te openen. Plugins met GPL (GNU Public License) vallen onder de regels van free software en komen met de broncode, waardoor alles wat je er mee doet, aanpassingen maken of productie leveren, van jou blijft.

Om de vertaling van jouw website te versnellen, kun je gebruik maken van de automatische vertaling opties ingebouwd in de plugin (met behulp van diensten zoals Google Translate of DeepL) en dan gewoon handmatig verfijnen wat niet perfect is.

 

Meer over

LB

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot één jaar lang flinke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Intel kondigt nieuwe Intel Core Ultra 200V voor AI-laptops aan

AMD en Qualcomm hebben al processors ontwikkeld die geschikt zijn voor AI-laptops met Copilot+, en nu volgt Intel met de Core Ultra 200V. Hierbij doet...

0 Praat mee