Windows XP twee keer zo vaak besmet als Windows 7

Redactie
0

Microsoft vermeldt in haar Security Intelligence Report over de eerste helft van 2012 dat het van systemen met Windows XP ongeveer twee keer zo vaak schadelijke software heeft verwijderd dan bij Windows 7 of Vista. Bij ongeveer één procent van de uitgevoerde tests met de Malicious Software Removal Tools (MSRT) op Windows XP ontdekte de rudimentaire scanner een virus (9,5 van 1000). Bij de nieuwere Windows-versies is dit percentage maar ongeveer 0,5 procent.

Die statistieken zijn echter om meerdere redenen met een korreltje zout te nemen. Enerzijds herkent MSRT alleen de malware die redelijk vaak voorkomt. Dat betreft dus lang niet alle schadelijke software. Anderzijds zitten in deze cijfers ook programma’s die je niet echt als schadelijke software kunt beschouwen. Zo staat in het rapport dat de meest geregistreerde familie van bedreigingen over de eerste helft van 2012 Win32/Keygen was. Onder deze naam voegt Microsoft diverse programma’s samen die licentiesleutels voor verschillende softwareproducten maken.

De ‘gevaarlijke’ keygens werden ook al in de laatste Security-rapporten het vaakst geregistreerd. Microsoft vermijdt in deze context overigens het woord ‘malware’, maar ook de gebruikte term ‘threat’ is moeilijk te rechtvaardigen. De auteurs proberen uit te leggen welke gevaren er met het illegale gebruik van de software op de loer liggen, maar je krijgt nog steeds de indruk  dat niet allemaal duidelijk is wat precies waardoor wordt bedreigd.

Interessant is overigens dat programma’s die eenduidig onder de kwaadaardige categorie van trojans werden geplaatst, inmiddels los staan van de zogenaamde ‘potentially unwanted software’. Het 146 pagina’s tellende Security Intelligence Report is bij Microsoft gratis als PDF te downloaden.

De cijfers geven het aantal besmettingen aan nadat 1000 keer de Malicious Software Removal Tool (MSRT) werd uitgevoerd.

Deel dit artikel

Lees ook

webtip: in 360 graden bewonderen

Airpano.com toont een uitgebreide collectie van allerlei (vrijwel altijd bloedmooie) 360graden-shots van locaties op deze planeet, die met aardig wat ...

Robuuste Garmin smartwatch met kill-switch

Garmin heeft de tactix Delta aangekondigd, een multisport GPS-smartwatch die voldoet aan militaire normen. De smartwatch heeft bovendien een stealth-m...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er