Windows XP nog op derde plaats

Noud van Kruysbergen
0

windows-xp

Twee jaar geleden werd de support voor Windows XP stopgezet – toch staat het volgens een recent onderzoek nog steeds op de derde plaats bij de meest gebruikte besturingssystemen, na Windows 7 en 10.

Microsofts besturingssysteem Windows XP is nog steeds erg populair, ondanks het stopzetten van de updates. In de statistieken van marktonderzoeker Netmarketshare neemt het met een aandeel van zo’n 11 procent de derde plaats in, nog voor Windows 8.1 met bijna 10. Het meest populair is nog steeds Windows 7 met circa 52 procent. Windows 10 komt ondanks de gratis upgrade en de opdringerige aanbevelingen van Microsoft om ernaar te upgraden tot nu toe maar op 14 procent. Windows 8 staat op nog geen 3 procent – wanneer je Windows 8 en 8.1 bij elkaar optelt, schuift XP door naar de vierde plaats. Alternatieven voor de besturingssystemen van Microsoft blijven daar ver bij achter: Mac OS X komt met diverse versies samengeteld op circa 8 procent, Linux-distributies op bijna 2 procent.

Op 8 april 2014 eindigde de ondersteuning voor het in 2001 ingevoerde Windows XP officieel. Dat betekende dat ook kritische gaten niet meer gedicht werden. Omdat er bij de Rijksoverheid toen nog zo’n 40.000 pc met XP waren die overgezet moesten worden, heeft de Nederlandse regering aan Microsoft 3 miljoen euro betaald voor een verlengde ondersteuning tot 8 april 2015.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er