Windows-update: Intel RST-driver en MIT Kerberos leveren problemen op

Noud van Kruysbergen
0

Microsoft heeft met een dit weekeinde verschenen update voor Windows een aantal bugs verholpen, maar er kunnen ook nieuwe optreden.

Microsoft heeft afgelopen vrijdag Update KB4505903 voor Windows 10 versie 1903 vrijgegeven, die onder meer een probleem met de Remote Access Connection Manager (RasMan) oplost. Bovendien moesten problemen met Intels Rapid Storage Technology-drivers en een boot-probleem met MIT Kerberos Realm met die Windows-versie weggewerkt worden.

Bug in RasMan verholpen

Het goede nieuws: de update KB4505903 werkt een lange foutenlijst in Windows 10 versie 1903 op. Ook fout 0xc0000005 in de Remote Access Connection Manager zit daarbij, die bij gedeactiveerde telemetriedata optrad en problemen met VPN-verbindingen veroorzaakte.

De update heeft wel een maar: computers die met met domein verbonden zijn en voor het gebruik van MIT Kerberos-Realms voor het authenticeren geconfigureerd zijn, kunnen onder bepaalde omstandigheden niet meer booten. Het gaat daarbij zowel om domeincontrollers als domeinleden. Of een systeem die authenticatiemethode gebruikt, is in het Register makkelijk na te gaan. Bij die apparaten bestaat de sleutel

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\Kerberos\MitRealms

Als systemen voor MIT Kerberos-Realms geconfigureerde moeten worden, adviseert Microsoft deze update niet te installeren. Maar deze bug zit blijkbaar als in de in mei 2019 uitgebrachte update KB4497935 en zit nu ook in de daaropvolgende updates van juni en van 9 juli 2019. Microsoft wil nu tot half augustus 2019 een fix beschikbaar stellen.

Nieuwe oude problemen

Op de statuspagina met informatie over Windows 10 Release V1903 heeft Microsoft bovendien een ander probleem gemeld, dat een upgrade van oudere Windows 10-systemen verhindert.

Volgens Intel en Microsoft zijn de drivers voor Intels Rapid Storage Technology (Intel RST) in de versies 15.1.0.1002 tot en met 15.5.2.1053 niet compatibel met de Windows 10 mei 2019-update (versie 1903). Pas bij de versie 15.5.2.1054 en hoger moeten de Intel RST-drivers samenwerken met Windows 10 V1903.

Microsoft adviseert de getroffen gebruikers een bijgewerkte Intel-RST-driver te installeren. Het probleem is momenteel echter dat Intel op zijn download-pagina nog de driver met het versienummer 15.9.6.1044 (van 18 maart 2019) voor de betreffende systemen aanbiedt.

Upgrade-stop

Microsoft heeft daarom uit voorzorg een upgrade-stop voor oudere Windows 10-versie afgeroepen, die die oude Intel RST-drivers nog gebruiken. De upgrade-stop wordt pas ogeheven nadat Intel de bijgewerkte driver beschikbaar stelt en de gebruiker die op zijn computer geïnstalleerd heeft.

 

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er