Windows 11 22H2 update halveert snelheid – met Nvidia-kaarten

Redactie
1

De nieuwste Windows 11 update die sinds september wordt verspreid (Windows 11 22H2) kan de snelheid in bepaalde situaties halveren. Het probleem speelt in combinatie met grafische kaarten van Nvidia en bijbehorende software.

Windows 11 22H2 update en Nvidia GeForce Experience probleem

Windows 11 22H2 en GeForce Experience

Nvidia grafische kaarten met GeForce Experience software hebben problemen met de Windows 11 2022 update (ook bekend als 22H2). In onze tests met een RTX2070 Super grafische kaart daalden de prestaties in sommige gevallen met meer dan de helft nadat we de Windows-update hadden geïnstalleerd.

Oplossing voor GeForce-probleem

Nvidia heeft het probleem al bevestigd en een gecorrigeerde bètaversie van de GeForce Experience-software gepubliceerd (versie 3.26 bèta). De Experience software wordt onder meer gebruikt om automatische stuurprogramma-updates te installeren.

Systemen waarbij de drivers van de grafische kaart ‘kaal’ zijn geïnstalleerd, d.w.z. zonder Experience software, hebben volgens de huidige bevindingen geen problemen.

Testresultaten Windows 11 – met en zonder oplossing

We konden de prestatiedalingen reproduceren met een RTX-2070 Super grafische kaart: de benchmark functie van Cyberpunk 2077 toonde slechts 3,0 fps in de ‘Ray-Tracing: Medium’ preset met 4K resolutie zonder DLSS, na het installeren van de Experience Beta versie was dat 9,3 fps. Dat zijn geen speelbare waarden maar het illustreert de daling.

Met Nvidia’s functie DLSS geactiveerd (‘Auto’) kwam de benchmark op Windows 11 22H2 uit op 20,1 fps. Na installeren van de bèta-installatie oplossing van Nvidia kwam het resultaat uit op 26,8 fps.

nvidia logo zwart

Oorzaak probleem na Windows-update

Volgens Nvidia werden de prestatiedalingen veroorzaakt door een verkeerd geactiveerde grafische debugfunctie. De functie is een nieuwe functie van de Windows 11-2022 update, die eigenlijk alleen bedoeld is voor de ontwikkeling van software.

Om tot nu toe onbekende redenen wordt die Windows 11-functie geactiveerd door de GeForce Experience software. Met de 3.26 beta versie van Nvidia’s software gebeurt dit niet meer.

Meer problemen met Windows 11 22H2

De Windows 11 2022 update (aka 22H2) biedt enkele praktische nieuwe functies, maar zorgt ook voor problemen in Windows 11.

Zo zijn er problemen met bepaalde groepsrichtlijnen (op bedrijfsnetwerken) en de installatie van bepaalde updates en drivers. Details en eventuele oplossing houdt Microsoft bij op een pagina met ‘Known issues’, over problemen met Windows 11 22 H2.

De nieuwe Windows 11 versie wordt sinds 20 september automatisch geleverd via de Windows update functie. De uitrol verloopt zoals gebruikelijk in fasen, dus het kan zijn dat je de update nog niet hebt ontvangen.

Meer problemen, oplossingen en informatie over Windows 11 vind je hier:

(Jan-Keno Janssen en Marco den Teuling, c’t magazine)

Lees meer over Windows 11 en update-problemen in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
J4ck1nth3b0x
Lezer
J4ck1nth3b0x

Is gisteren alweer gepatched…Althans ik kreeg van nVidia een update die alleen de Experience behelst, deze komt altijd samen met een driver, nu dus apart.