Windows 10-preview voor smartphones

Noud van Kruysbergen
0

Microsoft heeft een vroege preview vrijgegeven van Windows 10 als update voor Lumia-smartphones die nu nog op Windows 8 draaien. Het gaat vooralsnog om de Lumia-modellen 630, 635, 636, 638, 730 en 830. Deze preview is verkrijgbaar in het kader van het Windows Insider Program en kan via een app gedownload worden. Een nieuwe installatie is niet nodig, want Windows 10 wordt geïnstalleerd als update. Ook e volgende previewversies  moeten als update verschijnen, net als de definitieve Windows 10. Alle instellingen en geïnstalleerde apps blijven dus behouden.

In het bovengenoemde rijtje ontbreken de topmodellen 930 en 1520. Dat komt volgens Microsoft doordat veel providers die modellen van partities hebben voorzien die te klein zijn voor het nieuwe besturingssysteem – een probleem dat zich ook bij sommige Android-smartphones voordoet. Als oplossing wil Microsoft in een van de volgende previewversies ‘partition stitching’ invoeren waarmee je de partitiegroottes dynamisch kunt aanpassen. Windows 10 moet uiteindelijk op de ‘majority of Lumia phones’ kunnen draaien, dus niet op alle modellen.

Op de Windows-blog staan de belangrijkste highlights van deze vroege preview, waaronder meer programmeerbare quick-actions, een verbeterde foto-app en een achtergrondfoto voor het startscherm. Veel functionaliteit ontbreekt nog –  zo kun je je digitale assistente Cortana alleen in het Engels aanspreken. De universele app-versies van Word, Excel, PowerPoint en Outlook komen later en ook de integratie van sms en Skype is nog niet klaar.

lumia

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er