Windows 10 preview om te downloaden

Noud van Kruysbergen
0

Win10TP_1Eerder dan aangekondigd heeft Microsoft op vrijdagavond 23 januari een nieuwe previewversie van Windows 10 Pro en Enterprise openbaar gemaakt. Veel van wat erin zit is echter nog niet bruikbaar. Deze laatste versie van de Technical Preview draagt het buildnummer 9926. Op de website van het Windows Insider Program kun je hem (na registratie) als Windows 10 Pro in het Nederlands en in 21 andere talen downloaden. Via MSDN is bovendien de Enterprise-versie beschikbaar.

Vergeleken met de vorige officiële preview zit er nu veel in van wat Microsoft op de Windows 10 Event de woensdag ervoor heeft laten zien. Het startmenu is met een klik over het hele beeldscherm te maximaliseren.

Het zogenaamde ‘Continuum’, de GUI-swapfunctie voor hybride apparaten, zit er nu ook in. Met die functie kan Windows herkennen wanneer een hybride apparaat van het toetsenbord wordt losgemaakt en schakelt het over over naar een tabletmodus. Die modus maximaliseert alle geopende vensters en laat zich ook met de knop ‘Tablet mode’ in het Action Center met de hand activeren.

De interface heeft alleen wat kleine veranderingen ondergaan. De browser is Internet Explorer 11, maar die moet in de definitieve versie vervangen worden door de nieuwe Windows browser ‘Project Spartan’. Die moet het internetten met diverse hulpmiddelen een stuk makkelijker maken. De digitale assistente Cortana (Microsofts versie van Apples Siri) is weliswaar aanwezig, maar is in het Nederlands nog niet bruikbaar.

Windows 10 zal in het eerste jaar na uitkomen als gratis upgrade beschikbaar zijn voor bezitters van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er