Windows 10 preview om te downloaden

Noud van Kruysbergen
0

Win10TP_1Eerder dan aangekondigd heeft Microsoft op vrijdagavond 23 januari een nieuwe previewversie van Windows 10 Pro en Enterprise openbaar gemaakt. Veel van wat erin zit is echter nog niet bruikbaar. Deze laatste versie van de Technical Preview draagt het buildnummer 9926. Op de website van het Windows Insider Program kun je hem (na registratie) als Windows 10 Pro in het Nederlands en in 21 andere talen downloaden. Via MSDN is bovendien de Enterprise-versie beschikbaar.

Vergeleken met de vorige officiële preview zit er nu veel in van wat Microsoft op de Windows 10 Event de woensdag ervoor heeft laten zien. Het startmenu is met een klik over het hele beeldscherm te maximaliseren.

Het zogenaamde ‘Continuum’, de GUI-swapfunctie voor hybride apparaten, zit er nu ook in. Met die functie kan Windows herkennen wanneer een hybride apparaat van het toetsenbord wordt losgemaakt en schakelt het over over naar een tabletmodus. Die modus maximaliseert alle geopende vensters en laat zich ook met de knop ‘Tablet mode’ in het Action Center met de hand activeren.

De interface heeft alleen wat kleine veranderingen ondergaan. De browser is Internet Explorer 11, maar die moet in de definitieve versie vervangen worden door de nieuwe Windows browser ‘Project Spartan’. Die moet het internetten met diverse hulpmiddelen een stuk makkelijker maken. De digitale assistente Cortana (Microsofts versie van Apples Siri) is weliswaar aanwezig, maar is in het Nederlands nog niet bruikbaar.

Windows 10 zal in het eerste jaar na uitkomen als gratis upgrade beschikbaar zijn voor bezitters van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1.

Deel dit artikel

Lees ook

webtip: in 360 graden bewonderen

Airpano.com toont een uitgebreide collectie van allerlei (vrijwel altijd bloedmooie) 360graden-shots van locaties op deze planeet, die met aardig wat ...

Robuuste Garmin smartwatch met kill-switch

Garmin heeft de tactix Delta aangekondigd, een multisport GPS-smartwatch die voldoet aan militaire normen. De smartwatch heeft bovendien een stealth-m...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er