Windows 10-computers hebben problemen met LAN en internet

Redactie
4

Sinds enkele dagen registreren wereldwijd vooral helpdesks van grote bedrijven hetzelfde probleem: computers met Windows 10 kunnen door het ontbreken van een geldig ip-adres geen netwerkverbinding krijgen.

De symptomen zijn bij alle computers hetzelfde. Ze zijn zo geconfigureerd, dat ze hun netwerkgegevens via dhcp opvragen. Maar hun bootproces sluit toch zonder geldig ip-adres af, ook al levert de dhcp-server bewijsbaar juiste gegevens. Uiteindelijk pakt zo’n computer dan volgens de APIPA-specificatie zelf maar een IPv4-adres uit de range 169.254.x. Maar daar komt hij zonder bijbehorende gateway ook niet mee op het lokale netwerk of internet. Vooral de Engelstalige Microsoft-community klaagt over dit probleem. Het zou “van de ene dag op de andere” zijn opgetreden. Er zou ook geen samenhang met een Windows-update te bespeuren zijn. De enige die getroffen zijn, zijn Windows 10-pc’s, ongeacht hun hardware-configuratie en type netwerkverbinding (bv. ethernet of wifi).

Microsoft erkent het probleem en heeft ook een workaround gereed, maar de oorzaak lijkt vooralsnog onduidelijk. Op 9 december heeft Microsoft wel een cumulative update for Windows 10 version 1607 en Windows Server 2016 uitgebracht, maar daarin is niets over het probleem of een oplossing te lezen.

Meerdere workarounds

De snelste en simpelste workaround is om je Windows 10-pc met ingedrukte Shift-toets opnieuw op te starten. Zonder opnieuw opstarten kan ook, maar dan moet je de ip-configuratie als administrator via de opdrachtprompt resetten:

ipconfig /release

ipconfig /renew

Volgens veel gebruikers helpt het ook om de computer een vast ip-adres voor het lokale netwerk te geven, maar deze methode biedt geen zekerheid. Wat wel goed lijkt te helpen is om de functie voor snel opstarten uit te schakelen. Daarna accepteren Windows 10-pc zonder problemen weer het hun toegewezen ip-adres, en kunnen ze weer op het lokale netwerk en op internet.

De oorzaak zou in de functie ‘snel opstarten’ van Windows 10 kunnen zitten of in een foute caching van de ip-configuratie of een foute afhandeling van afgelopen dhcp-leases. Het feit dat het uitschakelen van de optie snel opstarten werkt, wijst daarop. Daarmee zou ook te verklaren zijn waarom het probleem in veel omgevingen helemaal niet speelt. Want systeembeheerders die op de computers onder hun beheer het snel opstarten hebben uitgeschakeld, merken niets van dit probleem.

Update juli 2018: Dit oude probleem zou via updates ondertussen opgelost moeten zijn, maar het kan op verschillende andere punten misgaan. In c’t magazine en op de website besteden we regelmatig aandacht aan Windows 10.

Wat wel goed lijkt te helpen is om de functie voor snel opstarten uit te schakelen. Daarna accepteren Windows 10-pc zonder problemen weer het hun toegewezen ip-adres, en kunnen ze weer op het lokale netwerk en op internet.

Wat wel goed lijkt te helpen is om de functie voor snel opstarten uit te schakelen. Daarna accepteren Windows 10-pc zonder problemen weer het hun toegewezen ip-adres, en kunnen ze weer op het lokale netwerk en op internet.

Meer workshops en tips vind je in c't 05/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Netwerkproblemen opsporen en verhelpen

Als er in je thuisnetwerk wat fout gaat, kan het knap lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Een thuisnetwerk bestaat tegenwoordig immers ni...

Professionele netwerkmonitoring

Software voor het bewaken van grote netwerken Als je pc niet meer op internet wil of je NAS niet meer bereikbaar is, kom je daar met de gangbare tools...

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
mrtbart
Lezer
mrtbart

Of het er in de verte mee te maken heeft, weet ik niet, maar de laatste paar weken heb ik drie keer op de router de internetverbinding moeten ‘reconnecten’.
Kan niet hetzelfde probleem zijn, want de communicatie pc-router verliep gewoon goed. Kan dus ook toeval zijn.

Jan
Lezer
Jan

Dit speelt al sinds de update 1607 !
Zie blog van Lars van Beek:
https://blogs.microsoft.nl/windows/geen-internet-connectiviteit-na-windows-10-november-update/
Sindsdien hoofdpijn bij systeembeheerders. Jammer voor W10.

Erik Onnes
Lezer
Erik Onnes

Als je dan met de bovenstaande oplossing weer een verbinding met internet hebt kun je het beste even de windows update gaan draaien. Microsoft heeft update KB3206632 uitgebracht om deze fout in Windows 10 te herstellen.

Touch1962
Lezer
Touch1962

apparaatbeheer > Netwerkadapters > rechterklik adapter (controller) > eigenschappen > Geavanceerd > schakel “Schaling ontvangstzijde” UIT (!!!)