Windows 10: Microsoft geeft telemetrische data nieuwe namen

Noud van Kruysbergen
0

Microsoft verandert de controversiële verzameling van telemetriegegevens in Windows 10 – maar alleen de naam. Wat voorheen ‘basic’ was, zal in de toekomst ‘required’ zijn.

(foto: ArliftAtoz2205/Shutterstock.com)

Het verzameling van telemetriegegevens in Windows 10 was sinds de invoering ervan omstreden. Niet in de laatste plaats vanwege het ontbreken van een manier om de dataverzameling volledig uit te schakelen. En was al snel een privacy-onderwerp.

Het Windows Insider-programma geeft toegang geeft tot een preview van de komende versie van het besturingssysteem. De preview-versie bevat de gebruikelijke verbeteringen en bugfixes. In de huidige Insider Preview Build 19577 maakt Microsoft aan de deelnemers bekend dat de twee niveaus van diagnostische gegevens nieuwe namen krijgen. Microsoft noemt de minimale gegevensoverdracht nu ‘required’.

Nieuwe benamingen, functie blijft

Het eerste niveau van telemetrische gegevensverzameling is hernoemd van ‘basic’ naar ‘required’. Het uitgebreide niveau van ‘full’ naar ‘optional’. Blijkbaar is er geen verandering in de inhoud: De Microsoft-blogpost vermeldt alleen dat de twee niveaus ‘now known as’ de nieuwe namen zijn.

Microsoft wil alleen zakelijke klanten extra opties geven om een selectie te maken uit de verzamelde gegevens op het ‘optional’ niveau door middel van groepsbeleid. Zoals gebruikelijk staat het tweede niveau (‘optional’) vast voor de builds van het Insider-programma en kan niet worden gewijzigd. In de uiteindelijke release-versie zal deze beperking worden verwijderd.

Vrije keuze

Microsoft gebruikt de telemetriegegevens om foutmeldingen en kengetallen om prestatieproblemen anoniem te identificeren. Dat is ook bij andere besturingssystemen en sommige applicatiesoftware een gebruikelijke manier om waardevolle informatie te verstrekken aan de ontwikkelaars. Maar dat wordt dan meestal aan de vrije keuze van de gebruiker of het bedrijf overgelaten.

Microsoft staat erop om dergelijke gegevens met Windows 10 te allen tijde te verzamelen. Pas na enkele geschillen met onder andere Europese deskundigen op het gebied van gegevensbescherming is daar wat in aangepast. Bij de Enterprise-versie van Windows 10 kan vanaf versie 1909 van november 2019 de telemetrische datatransmissie volledig worden uitgeschakeld.

 

c't apr/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Microsoft test anti-exploittechnologie

Microsoft heeft de basis gelegd voor de implementatie van Intels langverwachte Control-flow Enforcement Technology (CET) veiligheidsfuncties.

KPN biedt vrije routerkeuze en andere opties

Klanten van KPN kunnen voortaan kiezen voor een eigen modem of een Fritzbox-modem, in plaats van de standaard Experia-modems. Daarnaast wordt de diens...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er