Wikileaks wordt Australische partij met lijsttrekker Assange

Redactie
0

Voor Julian Assange is de eerste stap gezet, zijn Wikileaks-partij zou zich volgens de berichten in Australische media kunnen aanmelden voor de komende verkiezingen in Australië. Volgens de kieswet mogen Australiërs uit het buitenland deelnemen, als ze drie jaar voor de verkiezingstermijn in Australië geweest zijn. Assange was in juni 2010 korte tijd in Australië.

Assanges biologische vader Joe Shipton heeft volgens de berichten als zaakwaarnemer de Wikileaks-partij in Australië aangemeld en daarbij een lijst van tien personen ingediend die zich verkiesbaar stellen. De meeste behoren tot de WACA, de Wikileaks Australian Citizens Alliance. Voor de volgende stap moet de nieuwe partij aantonen dat ze 500 leden heeft.

Over de kansen van de partij om een zetel in het parlement te veroveren, valt alleen nog maar te speculeren. Een jaar geleden zagen de verkiezingsonderzoekers van UMR Research zeer goede kansen voor Wikileaks om met behulp van de Australische Groenen in het parlement terecht te komen. De UMR heeft deze getallen overigens nog niet bijgewerkt.

Als Wikileaks een zetel krijgt, dan is het volgens de mening van de Australische staatsrechtgeleerde Graeme Orr zeer de vraag, of de Wikileaks-lijstaanvoerder Assange zijn zetel aan een vervanger mag ‘overgeven’. Assange zit op het moment nog in de ambassade van Equador in Londen en zou op de constitutionele vergadering van het parlement niet de ambtseed kunnen afleggen. Zou hij de ambassade op dat tijdstip willen verlaten, dan zou hij op Brits grondgebied gearresteerd en aan Zweden uitgeleverd worden.

In Zweden loopt een gerechtelijk onderzoek tegen Assange, omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik van twee vrouwen. Tegen deze uitlevering heeft de uit Zweden gevluchte Assange in Groot-Brittannië bezwaar aangetekend en in drie instanties verloren.

Deel dit artikel

Lees ook

Winactie: Logitech Pro Keyboard t.w.v. €130

Tijd voor de aftrap van een maand lang prijzen weggeven: tot 16 december  houden we twee winacties per week! De eerste winactie van de week start op m...

Asus lanceert Reliability Programma voor extra zekerheid consumenten

Bij problemen met een laptop is het niet altijd makkelijk een oplossing via de (web)winkel te regelen. Asus heeft het Reliability Programma gelanceerd...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er