Wikileaks wordt Australische partij met lijsttrekker Assange

Redactie
0

Voor Julian Assange is de eerste stap gezet, zijn Wikileaks-partij zou zich volgens de berichten in Australische media kunnen aanmelden voor de komende verkiezingen in Australië. Volgens de kieswet mogen Australiërs uit het buitenland deelnemen, als ze drie jaar voor de verkiezingstermijn in Australië geweest zijn. Assange was in juni 2010 korte tijd in Australië.

Assanges biologische vader Joe Shipton heeft volgens de berichten als zaakwaarnemer de Wikileaks-partij in Australië aangemeld en daarbij een lijst van tien personen ingediend die zich verkiesbaar stellen. De meeste behoren tot de WACA, de Wikileaks Australian Citizens Alliance. Voor de volgende stap moet de nieuwe partij aantonen dat ze 500 leden heeft.

Over de kansen van de partij om een zetel in het parlement te veroveren, valt alleen nog maar te speculeren. Een jaar geleden zagen de verkiezingsonderzoekers van UMR Research zeer goede kansen voor Wikileaks om met behulp van de Australische Groenen in het parlement terecht te komen. De UMR heeft deze getallen overigens nog niet bijgewerkt.

Als Wikileaks een zetel krijgt, dan is het volgens de mening van de Australische staatsrechtgeleerde Graeme Orr zeer de vraag, of de Wikileaks-lijstaanvoerder Assange zijn zetel aan een vervanger mag ‘overgeven’. Assange zit op het moment nog in de ambassade van Equador in Londen en zou op de constitutionele vergadering van het parlement niet de ambtseed kunnen afleggen. Zou hij de ambassade op dat tijdstip willen verlaten, dan zou hij op Brits grondgebied gearresteerd en aan Zweden uitgeleverd worden.

In Zweden loopt een gerechtelijk onderzoek tegen Assange, omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik van twee vrouwen. Tegen deze uitlevering heeft de uit Zweden gevluchte Assange in Groot-Brittannië bezwaar aangetekend en in drie instanties verloren.

Deel dit artikel

Lees ook

Van PCIe 4 naar PCIe 6

Terwijl PCIe 4 nog maar mondjesmaat verkrijgbaar is, staat een nieuwere specificatie al (bijna) in de startblokken. PCIe 6.0 belooft nog meer bandbree...

Meer informatie over nieuwe Xbox-console bekend

Microsoft heeft meer informatie over de nieuwe Xbox-gameconsole bekendgemaakt. De Xbox Series X krijgt 12 teraflops aan rekenkracht en dat betekent tw...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er