Wheel: schijf speelt lp af

Redactie
0

De aanhoudende belangstelling voor vinyl geeft ook de markt voor platenspelers een push. Spannend zijn vooral innovatieve ideeën als Wheel by Miniot. Dat is een minimalistische platenspeler die daardoor elegantie uitstraalt. Hij heeft bovendien een slimme bediening.

vinyl lp platenspeler plaat muziek elpee wheel

Perfect rond

Wheel is een ronde schijf. Deze compacte platenspeler heeft een iets grotere diameter dan een lp en bevat alleen het hoogstnodige. Er zit maar één knop op. De hele techniek zit verstopt onder de grammofoonplaat in een ronde behuizing van walnoten-, mahonie- of kersenhout. Wheel is ontwikkeld door het Nederlandse familiebedrijf Miniot, dat tot nu toe chique houten covers voor iPads en iPhones produceerde.

Onder de plaat

Bij de Wheel-platenspeler zit de naald onder de lp. Hij wordt compleet bedient met een enkele schakelaar. Het pick-up element (een aangepaste AudioTechnica AT95E) zit op een lineaire arm onder de plaat. Die is bij het afspelen dus onzichtbaar en bederft ook niet het zicht op het draaiende vinyl. De naald is daardoor altijd goed tegen stof en aanraking beschermd. Overigens kan Wheel platen zowel in horizontale positie als in verticale positie afspelen. Je zou hem dus ook aan de muur kunnen hangen.

vinyl lp platenspeler plaat muziek elpee

Een kijkje in de platenspeler, de naald zit op z’n kop, zodat hij de onderkant van de plaat kan afspelen. Foto: Miniot.com

Je bestuurt de platenspeler via de speciale punt op de as, die meteen de schakelaar is. Als je daar op duwt, pauzeer je het afspelen. Duw je de punt naar links of rechts, dan springt de naald naar het volgende of vorige nummer – zoals bij een cd-speler. Wheel vindt de juiste groef met een infraroodsensor.

Ook de aansluitingen zitten onder de behuizing. Wheel heeft uitsluitend analoge audio-uitgangen voor tulpstekkers en voor een 3,5mm-jackplug. Want: “Music is analog, so is Wheel.”

Kickstarter-project

Wheel is nog niet in de winkel te koop, het loopt nog als project op crowdfundingsite Kickstarter. Maar met nog 10 dagen te gaan op het moment van schrijven heeft het project zijn doel van 50.000 euro al ruim zesmaal overtroffen. Hij is daar nog te bestellen voor  568 euro of meer. De uiteindelijke winkelprijs moet rond de 800 euro liggen. De eerste exemplaren moeten vanaf oktober dit jaar uitgeleverd worden.

Meer weten over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vinyl en muziek? Blijf op de hoogte met Vinyl magazine.

Deel dit artikel

Lees ook

Ontdek de KPN Aanbieding voor gratis TV Kijken of een €250 cadeaubon

Vrij recent hadden we nog twee artikels geschreven over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023. De prijsverhogingen van deze tw...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er