webtip: uitgebreide breininformatie

Alieke van Sommeren
0

Het brein is voor een bijzonder groot deel nog steeds een mysterie. De complexiteit is bijna niet voor te stellen, maar toch valt er al het een en ander aan opgeduikelde gegevens te bezichtigen.

Op portal.brain-map.org staat een overzicht om vanuit allerlei bronnen breinatlassen en datasets plus tools met betrekking tot het brein te bewonderen in grafische vorm of in datavorm.

Je ziet hoe de verschillende hersendelen met elkaar verbonden zijn, high-res anatomische overzichten en hoe het brein van mensen en muizen zich ontwikkelt tijdens het opgroeien en tijdens de evolutie.

brein

Zelfs genetische data zijn te bekijken, net als datasets met informatie over ouder worden, dementie en traumatisch hersenletsel. Veel data is met mooie datavisualisatie overzichtelijk en begrijpelijk(er) gemaakt.

c't 05/2024

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

webtip: gebouwendata beloeren

Met de op zichzelf behoorlijk droge data over gebouwen kun je toch vrij eenvoudig erg mooie informatieve graphics in elkaar zetten. Onze voorbeelden l...

Webtip: Ancient History Encyclopedia

De Ancient History Encyclopedia bevat een schat aan informatie over zeer veel onderwerpen. Het is de meest gelezen encyclopedie over geschiedenis.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er