webtip: neuzen door Leonardo da Vinci’s werken

Alieke van Sommeren
0

Leonardo da Vinci heeft als echte homo universalis zeer veel teksten en tekeningen achtergelaten. De meest complete collectie is te vinden via de bijzonder fraai vormgegeven site codex-atlanticus.it.

Dankzij beeldhouwer Pompeo Leoni, die tussen het eind van de zestiende en begin van de zeventiende eeuw de werken heeft verzameld en georganiseerd, kunnen wij er nu nog steeds doorheen bladeren.

Per werk staat beschreven onder welke globale categorieën het te plaatsen valt / wordt beschreven, zoals architectuur, natuurkunde en de natuur, gereedschap en meetkunde.

Leonardo da Vinci

Voor de specifieke onderwerpen heb je wel een Italiaans woordenboek nodig. Je kunt op nummer of chronologisch door de schrijfsels bladeren. Vergelijkbare tekeningen verschijnen rechts naast de pagina die je bekijkt.

Door de uitgebreide visuele extra’s is te zien in welke jaren da Vinci de meeste stof met pen en papier heeft vastgelegd.

Meer webtips in c't 06/2024

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Webtip: Ancient History Encyclopedia

De Ancient History Encyclopedia bevat een schat aan informatie over zeer veel onderwerpen. Het is de meest gelezen encyclopedie over geschiedenis.

webtip: de aarde is altijd in beweging

Het Smitsonian National Museum of Natural History heeft een Global Volcanism Program en de opgeduikelde data in een mooie geanimeerde weergave op volc...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er