webtip: hoe onnodig lichten we op

Alieke van Sommeren
0

We staan er niet zo heel erg bij stil, al helemaal niet als het zo vroeg donker is, maar lichtvervuiling is een serieus onderwerp. Het verstoort fauna en een mooie vrije blik op het melkwegstelsel vanuit de achtertuin.

Bovendien is veel verlichting ook nog eens onnodig ingeschakeld, wat het nog eens vervuilend maakt. Bij lightpollutionmap.info kun je zien hoe erg het gesteld is met de lichtvervuiling.

lichtvervuiling

Je kunt tot 2012 terugzappen in de tijd als je wilt. Er is ook heel duidelijk te zien waar het drukst bevolkte deel van de wereld zich bevindt. Met als grappig voorbeeld het contrast tussen Noord- en Zuid Korea. Wij als kikkerlandje komen er ook niet bepaald goed vanaf, ook buiten de randstad is het op verrassende plekken nog veel te sterk verlicht.

Meer webtips in c't 06/2024

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

webtip: gebouwendata beloeren

Met de op zichzelf behoorlijk droge data over gebouwen kun je toch vrij eenvoudig erg mooie informatieve graphics in elkaar zetten. Onze voorbeelden l...

Webtip: Ancient History Encyclopedia

De Ancient History Encyclopedia bevat een schat aan informatie over zeer veel onderwerpen. Het is de meest gelezen encyclopedie over geschiedenis.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er