Wat is sim only en waar moet je op letten?

Redactie
0

Tegenwoordig lijkt het wel de standaard om een nieuw toestel bij je nieuwe abonnement te nemen. Je krijgt dit nieuwe toestel niet meer bij je abonnement, je sluit er indirect ook een krediet voor af. Heb je nog een goed toestel, dan is het een goed idee om sim only te overwegen. Maar wat is sim only precies en waar moet je op letten wanneer je hiervoor kiest?

Wat is sim only?

Bij de meest bekende abonnementen sluit je een abonnement af waar een telefoon bij in zit. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag voor je abonnement en eventuele gebruikskosten. Maar waar het bij een abonnement met toestel vooral om draait, is de aflossing van het toestel. Een groot deel van de maandelijkse kosten wordt dan bepaald door de aflossing die je voor dat toestel betaalt.

Bij sim only kies je ervoor om alleen een abonnement af te sluiten. Mensen die nog een goed toestel hebben en niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeven te hebben kiezen hier vaak voor. Voordeel is dat je en niet een BKR registratie voor de lening voor je toestel krijgt, maar ook dat je maandelijkse kosten soms wel met de helft lager zijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen voor sim only?

Sim only lijkt te mooi om waar te zijn en soms is dat ook het geval. Je bent echt wel voordelig uit, maar het is wel belangrijk om goed op te letten wanneer je een sim only abonnement afsluit. Let je niet goed op, dan ben je soms zelfs duurder uit dan wanneer je wel een abonnement met telefoon had afgesloten. Kijk dan ook heel goed naar de bundel die onder het gekozen abonnement valt. Heb je hierbij ook genoeg data? Vaak betaal je enorm veel wanneer je buiten de bundel valt.

Buiten je bundel gaan is dan nog tot zo ver, maar wat betaal je dan in zo’n geval? En hoe rekent je provider af bij het bellen? Soms betaal je per minuut en bij andere providers en soms ook per seconde. Gebruik je nooit je tegoed op, dan kan het juist de moeite zijn om een provider te zoeken waar je (een deel van) je tegoed mee kunt nemen naar de volgende maand. Laten we wel duidelijk zijn, de providers die dit bieden, zijn schaars.

Wanneer je regelmatig naar het buitenland gaat, is het belangrijk om te bekijken wat de tarieven voor het buitenland zijn. Weet je dat je huidige telefoon het nog wel even volhoudt, maar niet het eeuwige leven heeft, overweeg dan goed voor welke looptijd van je sim only aanbieding je kiest. Immers, geeft je toestel de geest, dan kun je alsnog overstappen naar een abonnement met toestel.

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee